Ce trebuie să ştim despre chirurgia plastică a bărbiei

1 2 jpg jpeg

Problemele legate de bărbie duc la augmentarea ori micşorarea acesteia. Acest proces se face printr-o intervenţie chirurgicală numită mentoplastie.

Prin mentoplastie se modifică forma şi dimensiunea bărbiei

„Mentoplastia este intervenţia chirurgicală prin care se modifică forma şi dimensiunea bărbiei, pentru un aspect estetic al feţei. Aceasta a început să fie în ultimii ani tot mai cerută pe piaţă din România, oamenii conştientizând cât de mult influenţează bărbia trăsăturile feţei. Scopul îl reprezintă o linie armonioasă nas – bărbie, pentru un aspect plăcut atât din faţă, cât şi din profil“, afirmă chirurgul estetician Silvia Stănculescu, specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă Medicover Hospital.

Mărirea bărbiei se face folosind implanturi de silicon în interiorul cavităţii bucale, aproape la limita dintre buza inferioară şi gingie, astfel incizia nu lasă urme.

Ce presupune această operaţie?

În cazul micşorării bărbiei, se remodelează suportul osos, după fizionomia pacientului. Operaţia este foarte asemănătoare cu cea de mărire, singura diferenţă reprezentând-o reducerea bărbiei şi nu poziţionarea unui implant. Uneori această procedură este realizată odată cu rinoplastia, pentru un rezultat mai bun.

„Mentoplastia diferă puţin de majoritatea interventilor chirurgicale în ceea ce priveşte pregătirea, întrucât pe lângă analizele de bază, este necesar un studiu cefalometric şi măsurarea pe radiografie, în vederea stabilirii unui plan de acţiune şi a unor aşteptări realiste. Astfel se stabilesc dimensiunile implantului pentru mărire şi necesitatea unei repoziţionări osoase când discutăm de micşorarea bărbiei",a adăugat chirurgul estetician Silvia Stănculescu.

Recuperarea depinde de intervenţia aleasă. Dacă operaţia a avut că scop augmentarea bărbiei, durată este de aproximativ două săptămâni, pe când în cazul micşorării, vindecarea completă necesită 4-5 săptămâni, din cauza repoziţionării osoase. Complexitatea procedurii şi particularităţile cazului pot modifica, desigur, procesul de recuperare. În urma mentoplastiei, muşchii au nevoie de o perioadă de acomodare pe noul schelet redus, ceea ce poate modifica puţin aspectul buzei inferioare.

Cât costă intervenţia?

Alimentaţia este, de asemenea, foarte importantă în procesul de vindecare. Este nevoie să fie consumate foarte multe lichide în următoarele 5 zile de la operaţie. De asemenea, se folosesc mai multe perne noaptea, iar exerciţiile fizice trebuie evitate timp de 2 săptămâni.

Costul unei astfel de proceduri poate ajunge până la 1.500 EUR.