Ce sunt parabenii

1 2 jpg jpeg

Parabenii sunt folosiţi destul de des în produsele de înfrumuseţare şi în cele de îngrijire, pentru că au rol de a împiedica formarea bacteriilor, a fungilor, care ţi-ar putea afecta sănătatea. Pe de altă parte, există oameni de ştiinţă care susţin că aceste substanţe, printre care se numără propilparabenii, metilparabenii sau etilparabenii, pot fi un factor care să ducă la apariţia unor probleme de sănătate.

Cercetătorul Phillipa Darbre, de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, susţine că există o legătură între cancerul mamar şi parabeni.

Legătura dintre parabeni şi cancerul mamar

În urma unei cercetări efectuate la Universitatea din Reading, Marea Britanie, citate de wiley.com, s-au găsit urme de parabeni în ţesuturile unor femei afectate de cancer mamar.

Oamenii de ştiinţă au analizat mostre de ţesut provenite de la 40 de femei diagnosticate cu cancer mamar, care au recurs la operaţia de îndepărtare a sânului. Au cercetat 160 de mostre de ţesut, câte patru de la fiecare femeie, aflând că 99% din probele analizate conţineau cel puţin un paraben, iar 60% dintre ele aveau patru astfel de chimicale.

Cercetarea a constat că şi femeile care nu folosiseră înainte antiperspirante aveau urme de parabeni şi chiar şi cele care nu utilizaseră niciodată produse cosmetice aveau în corp astfel de substanţe. Şi un studiu danez recent a exprimat îngrijorarea. Acesta a arătat că parabenii au fost detectat în sângele şi urina unor voluntari bărbaţi tineri, sănătoşi, la câteva ore după loţiuni cu parabeni au fost aplicate pe pielea lor, potrivit besthealthmagazine.ca. Institutul de Sănătate din Canada şi Food US and Drug Administration din SUA spun că nivelul de parbeni care se regăseşte în produsele cosmetice nu este unul care să pună în pericol sănătatea. În anul 2005, Comitetul Ştiinţific al Comisiei Europene privind produsele de consum a confirmat faptul că utilizarea de metil şi etil-paraben este sigură.

Persoanele care nu vor să folosească parabeni pot apela la produse cosmetice şi de îngrijire în care nu se regăsesc astfel de ingrediente.