Ce se întâmplă când încetezi să te mai speli pe dinţi

1 2 jpg jpeg

Totuşi, din diverse motive, există persoane care nu respectă sfaturile stomatologilor şi care nu se spală pe dinţi...în fiecare zi.

În Spania, de exemplu, o cercetare realizată de Consiliul Medicilor Stomatologi arată că 12% dintre spanioli nu se spală pe dinţi în fiecare zi, în timp ce 2,3% din populaţia spaniolă nu o face deloc.

De asemenea, în cadrul unui studiu realizat de Asociaţia Stomatologică din Statele Unite, se arată că 30% dintre americani nu se spală îndeajuns de mult şi bine pe dinţi, în timp ce 23% dintre americani sar peste periajul dinţilor chiar şi două zile consecutiv sau mai mult.

Aceste obiceiuri pot avea efecte devastatoare asupra sănătăţii orale, pe lângă mirosul neplăcut al gurii şi înmulţirea cariilor!

Ce se întâmplă când nu te speli pe dinţi o zi

După 24 de ore de la ultima spălare pe dinţi, se formează un strat subţire de placă bacteriană, adică un fel de ,,depozit'' de bacterii şi microorganisme. Deşi a trecut o zi de la ultima curăţare a danturii, aceasta nu este în pericol, însă depăşirea acestui termen înseamnă proliferarea bacteriilor şi halitoză (respiraţie neplăcută).

Ce se întâmplă când nu te speli pe dinţi o săptămână

În lipsa igienei orale timp de o săptămână, resturile alimentare şi de băuturi continuă să se acumuleze, alimentând astfel dezvoltarea bacteriilor şi îngroşarea stratului de placă de pe suprafaţa dinţilor din care rezultă un miros înţepător şi extrem de neplăcut al respiraţiei.

Ce se întâmplă când nu te speli pe dinţi o lună

Bacteriiile din gură încep să se descompună după o lună în care dinţii nu au mai fost spălaţi. Acest lucru poate duce la înroşirea şi inflamarea gingiilor şi creşte semnificativ riscul de formare al cariilor, mai ales dacă se vor consuma dulciuri în tot acest timp.

Potrivit stomatologilor, după o lună încep să apară puncte sau pete pe dinţi, timp în care are loc decalcifierea smalţului dinţilor, un semn clar de deteriorare.

Ce se întâmplă când nu te speli pe dinţi un an

O persoană care nu s-a mai spălat pe dinţi vreme de 365 de zile se confruntă cu o situaţie gravă: propria salivă este încărcată de bacterii, astfel că este posibil să apară mici cavităţi şi găuri în dinţi. Totodată, din cauza plăcii bacteriene, gingiile sunt extrem de inflamate şi au o culoare roşu închis.

Efectele negative ale lipsei igienei orale variază în funcţie de vârsta genetică a fiecărei persoane şi de cât de puternic este organismul.

Însă, în cazul adulţilor bolnavi sau în vârstă, riscul de pierdere a dinţilor este foarte ridicat.