Care sunt beneficiile masajului prostatei?

Un masaj de prostată implică stimularea și masarea glandei prostatei cu un deget sau cu o jucărie sexuală, fie pentru eliberare sexuală, fie pentru a trata o afecțiune cum ar fi prostatita, o prostată mărită, ezitarea urinară sau disfuncția erectile, scrie Health.com

Glanda prostatică este un organ mic, în formă de nucă, situat chiar sub vezica urinară și în fața rectului. Sarcina sa principală este de a produce lichidul seminal, sperma.

1 analiza prostata jpg jpeg

O parte dintre problemele prostatei pot fi ameliorate prin masaj. Foto: Shutterstock

Deși organizațiile medicale și medicii nu promovează adesea un masaj al prostatei ca procedură sau terapie medicală, acesta este folosit de peste 100 de ani pentru a trata afecțiuni precum prostatita cronică, precizează Health.com.

Un masaj al prostatei poate fi un tip de mișcare circulară sau o aplicare de presiune ușoară. De obicei, este efectuată de un specialist, deși unii oameni aleg să-și autostimuleze prostata cu jucării sexuale sau cu degetele.

Iată care sunt beneficiile pentru sănătate ale unui masaj de prostată, riscurile și cum să efectuați în siguranță și eficient un masaj de prostate, potrivit Health.com.

Poate ajuta fluxul urinar

Prostata se poate mări pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, o afecțiune cunoscută sub denumirea de hiperplazie benignă de prostată. Aceasta poate provoca comprimarea uretrei și poate duce la probleme cu urinarea, cum ar fi golirea incompletă a vezicii urinare.

Un studiu mai vechi din 2006 care a analizat retenția de urină la bărbații în vârstă a constatat că masajul prostatei, combinat cu terapia antimicrobiană și terapia cu alfa-blocante, a ajutat la rezolvarea retenției urinare și a permis urinarea eficientă la toți participanții la studiu.

Orice probleme legate de urinare, cum ar fi urinarea dureroasă, fluxul limitat, senzația de a nu putea goli vezica urinară, incontinența sau sângele în urină, necesită o vizită la medicul de familie și la urolog.

Poate ajuta la tratarea prostatitei

Prostatita este umflarea și inflamația glandei prostatei. Poate fi cauzată de o infecție a tractului urinar (ITU) sau de o infecție a vezicii urinare. Deși masajele de prostată au fost folosite în trecut pentru a trata prostatita, cercetările sunt inconsistrente cu privire la eficacitatea acesteia.

De exemplu, un studiu mai vechi din 2006 a constatat că masajele de prostată au fost utile pentru unele persoane cu prostatita cronică, dar aceste îmbunătățiri nu au fost semnificative, iar cercetătorii studiului au considerat că este nevoie de mai multe informații.

Îmbunătățește disfuncția erectilă?

Oamenii spun că masajul de prostată ajută în lupta cu disfuncția erectilă. Cu toate acestea, nu există dovezi clare care să lege masajul prostatei de îmbunătățirea funcției sexuale.

Un studiu de caz mai vechi, publicat din 2004, a constatat că masajele prostatei au îmbunătățit funcția sexuală a unui bărbat în vârstă.

Poate spori plăcerea sexuală

Glanda prostatică este adesea denumită „punctul G” sau „punctul P” masculin. Există dovezi care susțin ideea că stimularea prostatei în timpul sexului poate fi foarte plăcută și poate duce la orgasme mai intense. Deși există puțină înțelegere a motivelor medicale din spatele acestui lucru, studiile descriu stimularea rectală a prostatei ca producând „sentimente extatice” care pot fi chiar mai plăcute decât stimularea penisului.

Mulsul prostatei versus masajul de prostată

Masajul prostatei și „mulsul” prostatei sunt similare și ambele implică stimularea prostatei prin rect. „Mulsul” de prostată este de obicei asociat cu plăcerea sexuală, iar scopul său este eliberarea lichidului seminal din prostată, în timp ce masajul prostatei este de natură medicală.

Riscuri și efecte secundare

Nu există efecte adverse cunoscute asociate cu masajul prostate, dar țesuturile care căptușesc prostata și rectul sunt delicate și vulnerabile la  abraziuni. Masarea prea bruscă a prostatei poate duce cu ușurință la disconfort și durere. Un studiu din 2009 care a analizat masajele de prostată autoadministrate pentru tratamentul simptomelor tractului urinar în rândul bărbaților în vârstă a constatat că aproximativ 8% dintre participanții la studiu s-au plâns de durere rectală în timpul tratamentului.

Masajul prostatei nu trebuie să înlocuiască îngrijirea medicală adecvată sau examinările medicale ale prostatei. Screeningul periodic pentru cancerul de prostată este recomandată bărbaților cu vârsta peste 55 de ani.

La ce să te aștepți în timpul maasajului?

Masajele de prostată seaman cu o examniare rectală, în care furnizorul de asistență medicală introduce un deget înmănușat în rect, examinează prostata și masează ușor.

Dacă tu sau partenerul tău efectuezi un masaj de prostată, iată câteva lucruri de reținut:

Masajul trebuie făcut cu consimțământ clar și trebuie oprit dacă există disconfort sau durere.

Este important să speli bine mâinile sau jucăriile sexuale înainte de masaj.

Se recomandă utilizarea lubrifiantului.

Pentru a începe, se introduce degetul câțiva centimetri în anus, se localizează prostata, care se va simți ca un mic nodul. Se va masa prostata mișcând degetul priontr-o mișcare circulară sau orice mișcare va părea confortabilă sau plăcută.

Pentru persoanele care nu se simt confortabil cu stimularea rectală, prostata poate fi stimulată prin masaj și presiune asupra perineului, care este zona situată între anus și scrot.