Carbohidraţii favorizează respiraţia urât mirositoare
Dacă te confrunţi cu această problemă este bine să ştii că nu este suficient ca după masă să te speli pe dinţi şi mai apoi să mesteci gumă sau să apelezi la bomboane cu diverse arome. Nu vei face decât să maschezi pentru o scurtă perioadă de timp problema.
O respiraţie urât mirositoare este semnul că există o problemă de sănătate care trebuie tratată imediat. Primul pas este să te vadă un medic specialist şi să te supui unor investigaţii medicale pentru a determina cu exactitate cauza care stă la baza acestei probleme. Bineînţeles că în cazul în care eşti fumător, consumi frecvent ceapă, usturoi sau alcool, halitoza este prezentă odată cu consumul acestor alimente. Dar dacă îţi sunt străine cele enumerate mai sus, atunci ai nevoie de un consult de specialitate. Iată care ar putea fi celelalte probleme de care trebuie să ţii cont:
Lipsa unei igiene orale corecte
Una dintre cele mai mari probleme atunci când nu ai o igienă orală corectă este inevitabil respiraţia urât mirositoare. În cazul în care nu te speli corect pe dinţi sau imediat după masă, resturile alimentare rămân în cavitatea bucală şi încep să se descompună. Astfel se favorizează dezvoltarea bacteriilor şi menţinerea unui miros deranjant.
Soluţia ar fi să acorzi o deosebită atenţie igienei orale şi mai ales periajului.
Află tot ce trebuie să ştii despre îngrijirea dinţilor AICI
Cariile dentare
Persoanele care se confruntă cu prezenţa cariilor este posibil să prezinte probleme şi la nivelul gingiilor. Cariile netratate prezintă numeroase bacterii care au drept consecinţă o respiraţie greoaie. Unde mai pui şi faptul că pot rămâne resturi de mâncare între dinţi, mai ales în orificiile cariate, ce adesea nu pot fi scoase printr-un simplu periaj. Ţi-ar fi utilă aţa dentară însă în unele cazuri este imposibilă curăţarea în totalitate a resturilor de mâncare. În plus e suficient ca un singur dinte să fie afectat de carii pentru ca mai apoi să se extindă şi la dinţii din jur.
Lipsa carbohidraţilor din alimentaţia ta zilnică
Alimentaţia săracă în carbohidraţi este una din cauzele prezenţei respiraţiei greoaie. Carbohidraţii îţi sunt necesari pentru a arde grăsimile, transformându-le apoi într-o sursă de energie, eliberând în acest fel cetona.
Este important să ştii faptul că, cetona este o substanţă cu un iz puternic de acetonă care favorizează prezenţa respiraţiei deranjante numită în termeni medicali halenă cetonică.
Poţi să remediezi această problemă prin mărirea consumului de fibre care ajută la eliminarea halenei şi totodată la îmbunătăţirea digestiei.
Citeşte şi: 6 alimente care te scapă de halenă
Uscarea excesivă a gurii
Această problemă este o altă cauză favorizantă a halenei, care mai poate semnala şi o altă problemă de sănătate precum secretarea insuficientă de salivă în cavitatea bucală. Deshidratarea, aşa cum este cunoscută această problemă a uscării gurii poate fi tratată prin mărirea consumului de lichide zilnic.
În cazul în care te-ai aflat sub tratament medicamentos, este posibil ca această problemă se să prezintă sub forma unor reacţii secundare la anumite medicamente.
Alţi factori cauzatori:
Nu trebuie să excluzi din lista de investigaţii nici problemele precum gingivita, parodontoza, infecţiile cronice ale sinusurilor, diabetul, refluxul gastroesofagian sau probleme la nivelul rinichilor şi a ficatului.
Adesea această problemă a respiraţiei greoaie este însoţită şi de lipsa gustului sau modificarea acestuia. Mergi la medic şi investighează cauza apariţiei ei.