Aluniţele şi expunerea la soare: cum te protejezi vara aceasta

1 2 jpg jpeg

Cancerul de piele este de departe cel mai frecvent tip de cancer şi este cauzat de supraexpunerea la radiaţiile UV. Din fericire, prin adoptarea unor măsuri de precauţie această temută afecţiune poate fi prevenită, iar pielea menţinută sănătoasă chiar şi după o întreagă vară în care ne-am bucurat de căldura razelor soarelui.

Foloseşte cremă cu factor de protecţie

Primul şi cel mai important pas în protejarea pielii de agresiunea razelor UV este utilizarea unor produse cu SPF de bună calitate şi folosirea lor în mod regulat pe tot parcursul zilei. Protecţia solară trebuie aplicată pe piele cu 30 de minute înainte de a ieşi afară şi reaplicată la fiecare 2 ore sau imediat după înot sau în caz de transpiraţie excesivă.

„Purtarea de protecţie solară este esenţială pe tot parcursul anului, dar mai ales în timpul verii. Pentru un adult - aproximativ 30-40 ml de loţiune de protecţie solară este o cantitate suficientă pentru o singură aplicare corporală completă. Acoperirea aluniţelor cu plasturi nu este necesară şi nici nu va minimaliza riscurile în lipsa protecţiei solare. Este recomandată acoperirea zonelor în care există cicatrici recente. Iar asta pentru a evita pigmentarea neregulată a pielii“, explică medicul Laurenţiu Vladau, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

Alege îmbracămintea potrivită

Cămăşile cu mâneci care acoperă braţele şi umerii, precum şi o pălărie cu boruri largi pentru a proteja faţa, gâtul şi urechile se vor dovedi foarte utile pe timpul sezonului cald.

„Un aspect căruia puţine persoane îi acordă atenţia cuvenită este protecţia ochilor, care pot fi şi ei afectaţi de melanom - cunoscut, în acest caz, sub numele de melanom ocular sau melanom intraocular. Este esenţial ca ochelarii de soare să aibă un factor de protecţie a ochilor (Eye-Sun Protection Factor E-SPF). În lipsa unui factor EPF de cel putin 10, ochelarii nu ne vor proteja de razele soarelui într-un mod corespunzător”, atenţionează specialistul dermatolog.

Evită pe cât posibil arsurile solare

Pentru a evita arsurile solare este indicată limitarea expunerii la soare în orele de vârf ale zilei (între 11:00-16:00) când radiaţiile sunt foarte puternice. Pielea arsa este mai predispusă, în timp, la dezvoltarea cancerului de piele.

NU bronzării artificiale

Chiar dacă principala cauză a cancerului de piele este expunerea prelungită la radiaţiile solare, zilele de vară petrecute sub soare nu sunt singurele vinovate. Bronzarea artificială presupune, de asemenea, radiaţii ultraviolet care pot cauza cancer de piele. Este mai puţin dăunatoare, în schimb, obţinerea treptată a bronzului, prin expunerea zilnică la soare dimineaţa până în ora 11:00 şi după-amiaza, începând cu ora 16:00.

Mergi anual la control dermatologic

Pentru a putea identifica orice formă de cancer de piele timpuriu este recomandată o verificare de rutină a aluniţelor o dată pe an. „Detectarea precoce poate salva vieţi, fiind astfel vital ca pielea să fie examinată anual pentru a identifica orice schimbare, fie că e vorba de variaţii în dimensiune, formă sau culore a aluniţelor sau pentru a observa dacă au aparut altele noi“,adaugă medical dermatolog.