Ai părul gras? Iată ce trebuie să ştii!

Probabil că ai pățit și tu ca după o zi sau două de la spălarea părului să ți se îngrașe la loc. Părul gras poate fi o adevărată povară, însă, cu adoptarea unor obiceiuri simple poți să-l menții sub control și să te bucuri de un păr sănătos, fără exces de sebum.

image

Există mai mulți factori care duc la apariția părului gras, principalul fiind excesul de sebum. Dar, se pot remarca și alți factori ce favorizează apariția părului gras, precum poluarea din mediul extern sau anumiți factori interni precum dezechilibrele hormonale și deficitul de vitamina B, importantă pentru menținerea nivelului normal de sebum. Totuși, și anumite obiceiuri din rutina ta zilnică pot îngrășa părul: șamponarea dură și frecventă sau folosirea de pieptene și perii necurățate corespunzător. De altfel, ar trebui să acorzi o atenție sporită produselor pe care le alegi pentru curățarea părului. Ai grijă să alegi un șampon adecvat pentru tipul tău de păr și nu abuza de folosirea șampoanelor uscate. Cu toate că șampoanele uscate sunt o soluție rapidă, acestea ar trebui folosite doar în caz de urgență, fiindcă utilizate în exces pot îmbâcsi și încărca părul și scalpul.

Pașii corecți de îngrijire a părului uscat

1 Folosește corect balsamul de păr

Balsamul, pe lângă șampon, este un produs esențial de îngrijire al părului. Acesta nu ar trebui aplicat pe toată lungimea părului și scalp, ci doar pe vârfuri pentru a le proteja și hidrata. Nu uita să clătești după cu apă din abundență. Alege un balsam adecvat pentru părul gras.

2 Spală părul mai rar

Nu ar trebui să-ți speli părul prea des, întrucât acest obicei poate favoriza îngrășarea lui. Poate fi tentant să-l speli odată la una, două zile, însă, astfel părul poate produce și mai mult sebum, mai ales că șampoanele din comerț conțin adesea sulfați care nu înlătură doar uleiul în exces, ci și uleiul natural al părului. Alege să-ți speli părul mai rar (o dată la 5, 7 zile) și folosește un șampon potrivit tipului de păr, fără sulfați.

3 Folosește peria potrivită

Ai grijă să-ți cureți periile și pieptenele regulat și să le schimbi periodic. De altfel, poți încerca și peria cu păr de mistreț, recomandată pentru părul gras. Totuși, perierea excesivă trebuie evitată.

4 Folosește produsele potrivite pentru părul gras

Evită produsele de dedicate îngrijirii părului recomandate pentru părul creț sau care favorizează strălucirea, întrucât acestea conțin, adesea, silicon sau ulei, care pot încărca și mai mult părul. Optează în schimb pentru produse cât mai naturale, fără sulfați, dedicate îmbunătățirii volumului părului.

5 Nu-ți atinge părul prea des

Atingerea excesivă a părului favorizează îngrășarea acestuia, pentru că vârfurile degetelor, la fel ca și scalpul, produc sebum ce poate fi ușor transferat pe păr, informează functionofbeauty.com. De altfel, de-a lungul zilei, intrăm în contact cu fel de fel de suprafețe, motiv pentru care mâinile nu sunt întotdeauna curate.

6 Evită îndreptarea excesivă cu placa

Îndreptarea excesivă cu placa poate amplifica aspectul de păr gras, lipind și mai mult șuvițele. Poți adopta, în schimb, coafuri care dau volum părului, precum ondularea. Alege să-ți ondulezi părul natural.

7 Evită excesul de șampon uscat

Considerat o soluție rapidă pentru cei care nu au timp să-și spele părul, șamponul uscat, folosit în exces, favorizează acumularea de produs, ducând la un aspect încărcat. În plus, în timp, poate îmbâcsi părul. Alege să folosești acest produs doar în caz de urgență sau cât mai rar.

8 Folosește un scrub

Alege un scalp potrivit, cu ingrediente măcinate fin (precum zahărul) și aplică-l prin mișcări circulare, cu vârful degetelor. Astfel, vei înlătura excesul de sebum. Folosește scrub-ul odată pe săptămână, ținând cont că utilizarea în exces poate irita scapul și poate cauza mâncărimi.

De Anca-Teodora Popa

Surse:

https://blog.functionofbeauty.com

https://www.healthline.com 

https://www.southernliving.com