Află care sunt secretele unui zâmbet SĂNĂTOS!

2 jpg jpeg

Cât de des trebuie să mă spăl pe dinţi?

Periaţi dinţii întotdeauna timp de trei minute. Puteţi să vă cronometraţi cu o clepsidră sau cu radioul. Cele mai multe melodii durează aproximativ trei minute.

Ar trebui să vă spălaţi pe dinţi dimineaţa şi seara, înainte de culcare. Ideal ar fi să vă spălaţi şi după masa de prânz, dar nu e obligatoriu.

Care este cea mai bună pastă de dinţi?

Pasta de dinţi trebuie să conţină fluor. Acest lucru este important, pentru că fluorul fixează calciul în smalţul dinţilor.

Trebuie să mă spăl pe dinţi imediat după masă?

Dacă aţi consumat alimente acide, precum fructe, sucuri sau limonadă, lăsaţi să treacă 15-20 de minute până să vă spălaţi pe dinţi.

Acizii decalcifiază smalţul dinţilor, iar suprafaţa acestora devine pentru scurt timp vulnerabilă şi ar putea fi afectată de periuţele de dinţi aspre. În ceea ce priveşte restul alimentelor, inclusiv ciocolata, nu e nici o problemă să vă spălaţi imediat după masă.

Periuţă de dinţi electrică sau manuală – care este mai bună?

Periuţele de dinţi electrice curăţă mai eficient decât periuţele manuale. Pe de altă parte, periuţele manuale sunt recomandate pentru persoanele cu parodontoză, care trebuie să ceară oricum sfatul medicului.

Care este cea mai eficientă metodă de a curăţa spaţiile dintre dinţi?

Folosiţi zilnic aţă dentară, cel mai bine seara, înainte de a vă spăla pe dinţi. Numai în felul acesta puteţi înlătura resturile de mâncare dintre dinţi.

Ce pot face împotriva tartrului?

Tartrul reprezintă placa bacteriană calcifiată. Dacă vă spălaţi pe dinţi regulat şi temeinic, puteţi evita această neplăcere. Verificaţi cu limba dacă suprafaţa dinţilor este netedă. Dacă vă simţiţi dinţii aspri, înseamnă că trebuie să-i periaţi mai bine. Mergeţi o dată pe an la medic pentru îndepărtarea tartrului!

La ce foloseşte guma de mestecat?

Guma de mestecat reglează secreţia de salivă şi reprezintă un ajutor de nădejde când nu puteţi să vă spălaţi pe dinţi. Prin secreţia mai mare de salivă, bacteriile din gură sunt spălate mai repede. Totuşi, guma de mestecat nu poate înlocui îngrijirea corectă a dinţilor.

Cât de des trebuie să-mi schimb periuţa de dinţi?

O dată la trei sau patru luni. Fiecare periuţă de dinţi are nişte peri-indicator, care în timp se decolorează. Iar dacă perii se răsucesc în afară, e clar că nu mai trebuie să amânaţi.

Cât de des trebuie să merg la medicul dentist?

De două ori pe an. Pacienţii care prezintă un risc ridicat de parodontoză trebuie să meargă mai des la stomatolog.

Cât de importantă este curăţarea profesională a dinţilor?

Dacă vreţi să aveţi o dantură sănătoasă, ar trebui să apelaţi la o curăţare profesională o dată pe an.

Aşa îţi periezi corect dinţii

1. Înclinaţi periuţa la 45° faţă de linia gingiei şi executaţi mişcări dinspre gingie spre marginea dinţilor.

2. Periaţi suprafaţa exterioară, cu mişcări înainte şi înapoi.

3. Aşezaţi periuţa în poziţie verticală în spatele dinţilor din faţă.

4. Periaţi suprafaţa orizontală cu o mişcare de du-te vino.

5. Periaţi suprafaţa interioară a dinţilor uşor, cu mişcări circulare, din spate către faţă.

Fereşte-te de carii!

Spală-te pe dinţi timp de trei minute! Foloseşte o clepsidră ca să te cronometrezi. Mergi la un control stomatologic de cel puţin două ori pe an! Mergi la stomatolog pentru o curăţare profesională a dinţilor o dată pe an!