7 întrebări despre acnee

1 2 jpg jpeg

Stresul poate fi una dintre cauzele ei?

Apari┼úia co┼čurilor nu are leg─âtur─â cu stresul. Acneea se poate accentua ├«n perioada premenstrual─â, care e adeseori ├«nso┼úit─â de iritabilitate, dar nu stresul ├«n sine st─â la baza exacerb─ârii acneii. Mai degrab─â acneea cauzeaz─â stres prin prejudiciul estetic pe care ├«l produce.

Igiena personală are vreo legătură cu apariţia acneei?

Acneea apare ├«n egal─â m─âsur─â ┼či la persoanele cu un grad ridicat de igien─â personal─â. Mai mult, utilizarea ├«n exces a produselor de igien─â determin─â uscarea pielii ┼či poate agrava acneea.

E adev─ârat c─â soarele usuc─â o mare parte dintre co┼čuri?

De┼či nu este o regul─â, soarele determin─â ameliorarea celor mai multe cazuri de acnee. Acest lucru se produce deoarece bacteriile prezente ├«n leziunile de acnee produc ni┼čte substan┼úe numite porfirine, care sunt activate de lumina solar─â ┼či determin─â distrugerea natural─â a co┼čurilor.

Pe parcursul iernii însă leziunile de acnee pot reapărea, la intensitatea iniţială. Atenţie însă, substanţele dezinfectante din piscine pot agrava acneea.

Viaţa sexuală influenţează puseurile de acnee?

Nu are leg─âtur─â cu frecven┼úa sau calitatea actelor sexuale ┼či nu este o marc─â a abstinen┼úei. ├Änceperea vie┼úii sexuale nu amelioreaz─â manifest─ârile acneei.

Stoarcerea co┼čurilor le ├«nt├órzie vindecarea sau las─â urme?

Acneea e agravat─â de diverse circumstan┼úe, precum exprimarea leziunilor pustuloase (ÔÇťstoarcerea co┼čurilorÔÇŁ), care poate determina at├ót r─âsp├óndirea microbilor din leziuni ├«n organism, c├ót ┼či persisten┼úa unor cicatrici permanente. Stoarcerea co┼čurilor situate deasupra nivelului buzei superioare (nas, partea superioar─â a obrajilor, frunte) poate cauza extinderea infec┼úiei c─âtre vasele de s├ónge din cutia cranian─â, put├ónd cauza afec┼úiuni neurologice foarte grave.

Consumul de dulciuri poate agrava acnea?

Speciali┼čtii au ajuns de mult la concluzia c─â obiceiurile alimentare nu influen┼úeaz─â ├«n nici un fel problemele tenului. ┼×i totu┼či, conform ultimelor cercet─âri ├«n domeniu, carbohidra┼úii cu un indice glicemic ridicat, precum p├óinea alb─â, dulciurile sau r─âcoritoarele pot accentua acneea. Acela┼či efect ├«l au kilogramele ├«n plus ┼či fumatul.

Acneea nu are leg─âtur─â cu dieta, de aceea persoanele cu acnee nu trebuie s─â ┼úin─â nici un fel de regim alimentar, cu at├ót mai mult cu c├ót ├«n perioada pubert─â┼úii alimenta┼úia trebuie s─â fie c├ót mai echilibrat─â, organismul fiind ├«n plin proces de cre┼čtere.

Co┼čurile ap─ârute la maturitate sunt semnul unei boli de piele?

Acneea e cea mai frecvent─â afec┼úiune dermatologic─â. Este cauzat─â de excesul de gr─âsimi de la suprafa┼úa pielii, produse de c─âtre glandele sebacee. Secre┼úia acestor glande ale pielii este str├óns legat─â de activitatea hormonal─â ┼či de aceea acneea apare de obicei la pubertate.Exist─â ├«ns─â ┼či cazuri ├«n care acneea continu─â pe tot parcursul v├órstei adulte sau debuteaz─â dup─â v├órsta de 30 de ani. Aceste cazuri survin de obicei la femei ┼či pot semnala diverse deregl─âri ale sistemului endocri Apari┼úia acneei moderate sau severe la adolescen┼úi depinde foarte mult de p─ârin┼úii acestora.

Atenţie!

Dac─â p─ârin┼úii, ├«ndeosebi mama, s-au confruntat cu astfel de probleme ├«n tinere┼úe exist─â ┼čanse foarte mari ca ┼či copiii lor s─â sufere de acnee.

Acestea sunt concluziile unui studiu finalizat recent de o echip─â de speciali┼čti germani. 20% din adolescen┼úii care au participat la cercetare aveau acnee sever─â la fel ca p─ârin┼úii lor ├«n tinere┼úe. De asemenea, tinerii a c─âror mam─â a suferit ├«n adolescen┼ú─â de acnee, prezint─â un risc de trei ori mai mare de a avea aceea┼či problem─â.