10 greşeli aparent inofensive care înrăutăţesc acneea

1 2 jpg jpeg

1. Curăţarea agresivă a tenului Folosirea produselor abrazive pentru exfoliere agravează acneea, deoarece pot afecta bariera de protecţie a pielii şi intensifică iritaţia. „Scruburile dese irită pielea şi astfel acneea devine şi mai greu de tratat, de aceea ar trebui realizată doar o exfoliere delicată cel mult o dată pe săptămână”, explică dr. Andreea Stancu. 2. Folosirea medicaţiei locale doar pe coşuri Cremele antiacnee prescrise de medic ajută la vindecarea coşurilor existente, dar în acelaşi timp previn şi noi puseeuri. De aceea este important ca produsul (ce conţine peroxid de benzoil) să fie aplicat pe întreaga suprafaţă unde coşurile tind să apară.

Medicaţia locală, fie că e vorba de creme, loţiuni sau soluţii, are rol antiinflamator şi antibacterian, de a inhiba secreţia de sebum şi de a înlătura straturile superficiale ale pielii.

Stoarcerea coşurilor poate agrava infecţia, de aceea este important să se folosească medicaţia prescrisă de medic, după care să se evite atingerea zonei, pentru că astfel se pot răspandi bacteriile.

Daca nu insistăm asupra acestui proces, produsul de curăţare rămâne pe faţă şi poate fi un potenţial iritant. În jur de 30 de secunde ar trebui să fie suficient.

Chiar dacă afară este înnorat, nu înseamnă că nu avem nevoie de produse cu SPF. Razele UV pot determina schimbări la nivelul culorii şi texturii pielii, contribuie la apariţia timpurie a ridurilor şi liniilor fine şi cresc posibilitatea dezvoltării cancerului de piele.

„Expunerea la soare determină deshidratarea tenului şi chiar dacă usucă coşurile temporar, pe termen lung pielea se va crăpa mai tare, întrucât tenul încearcă să corecteze în mod natural această deshidratare, producând mai mult sebum. De aceea este esenţial să aplicăm cremă cu SPF minim 15 în fiecare zi, indiferent de anotimp”, spune dr. Andreea Stancu, medic dermatolog în cadrul clinicii Hexi Med.

Medicaţia antiacnee nu este eficientă dacă este aplicată de două sau trei ori pe săptămână. Dacă încercaţi să compensaţi pentru zilele cand aţi uitat, vă veţi irita şi mai mult pielea, iar coşurile nu se vor vindeca mai repede, pentru că pielea poate absorbi doar o anumită cantitate din ingredientele active ale produsului, indiferent de cât de mult aplicaţi.

Dacă aveţi pielea lucioasă sau cu o tentă grasă, nu înseamna ca nu trebuie hidratată. După ce vă spălaţi pe faţă, pielea este relativ uscată şi indiferent ce produs de curăţare aţi folosi, tot veţi pierde din nivelul de hidratare. De aceea este nevoie să folosiţi o cremă potrivită tipului de ten pentru a o proteja şi a o pregăti pentru machiaj.

Dacă petreceţi prea mult timp în cadă sau sub duş, nu vă veţi hidrata pielea aşa cum aparent aţi crede, ci veţi pierde din ingredientele vitale ce o menţin hidratată. De aceea, atunci când faceţi duş, baie sau vă spălaţi pe faţă ar trebui să folosiţi apă călâie.

Telefonul, perechea preferată de ochelari, eşarfele şi pălăriile, toate sunt pline de bacterii şi reziduri culese de pe piele şi păr. Curăţaţi bine faţa după ce aţi dat jos accesoriile şi spălaţi-le regulat.

Dacă purtaţi ochelari de vedere, praful, sebumul şi pielea moartă se strâng pe rame, aşa că ţineţi mereu în geantă şerveţele dezinfectante pentru a-i curăţa uşor şi rapid, dar şi şerveţele care absorb sebumul pe care să le folosiţi de-a lungul zilei.

„De cele mai multe ori pacienţii vin după ce acneea a devenit deja dureroasă şi a cauzat cicatrici excesive. Un plan corect de tratament este cel indicat de dermatolog şi care se adresează formei de acnee, suprafeţei pe care se extinde boala şi afecţiunilor asociate (uneori e necesar şi consult endocrinologic, ginecologic). Decât să cheltuiască bani pe produse care le pot chiar agrava condiţia, sfatul meu este să-şi rezerve 100 lei pentru un consult dermatologic la clinică unde pot primi tratamentul corespunzător care chiar să dea rezultate”, conchide dr. Andreea Stancu.