Iată de ce trebuie să schimbi rutina de îngrijire a tenului pe durata iernii!

Specialiştii spun că sub acţiunea frigului tenul gras devine normal, cel normal devine sensibil iar tenul uscat se deshidratează şi mai mult şi necesită atenţie sporită. Frigul produce contractarea vaselor sanguine de aceea circulaţia sângelui încetineşte, iar epiderma nu mai este suficient hrănită.

 Efectele se simt imediat pentru că nivelul de grasimi produse de piele este diminuat şi hidratarea nu se mai face în condiţii optime. Mai mult, se încetineşte procesul de reinnoire celulară la nivelul pielii, fapt care duce la pierderea tonusului şi a supleţii tegumentului care devine opac, fără strălucire.

10 femeie crema ochi make up shutterstock 5942413 jpeg

În jurul ochilor se folosește daor cremă specială pentru ochi. Foto: Shutterstock

Frigul accentuează deshidratarea

Una  dintre cele mai importante probleme ale tenuluii şi pe parcursul sezonului rece, rămâne deshidratarea. Ea determină apariţia ridurilor fine şi dă aspectul  de îmbătrânire prematură a tegumentului.  Deshidratarea este favorizată de trecerea de la temperaturile ridicate din mediile cu aer condiţionat la cele scăzute de afară, uneori cu vât şi ploaie. Aceste schimbări sunt percepute de piele ca o formă de agresiune şi toate tipurile de ten sunt afectate. Însă cel mai mult suferă persoanele cu pielea uscată, cele care au tenul sensibil şi copiii care au dermatită atopică.

Cel mai bun remediu în lupta cu frigul este hidratarea corectă a pielii, scrie publicația Effect Doctors. Acest lucru se face cu creme hidratante şi nutritive speciale dar şi prin consumul a doi litri de apă pe zi. Pentru tenul normal se recomandă folosirea unei creme hidratante cu apă termală . Pentru tenul gras, pe lângă produsul de hidratare alegeţi şi o lotiune tonică astringentă fără alcool pentru a nu usca faţa prea mult la demachiere. Tenul mixt necesită, pe lângă hidratare şi folosirea unei soluţii pentru demachiere şi a unei  loţiuni tonice pentru ten sensibil.

Dermatologii  ne atrag atenţia şi asupra faptului că faţa nu trebuie spălată prea des ci, de maximum două ori pe zi, iar peelingurile trebuie evitate atunci când temepraturile scad sub 10 grade.  În cazul pielii sensibile, după spălare se aplică o cremă  cu o textură grasă, bogată în substanţe nutritive care catifelează pilea şi care luptă împotriva deshidratării.

Pentru tenul care se înroșește la frig exista produse speciale pentru pielea sensibilă , pentru roșeată și capilare sparte, iar dermatologul poate indica produse dermatocosmetice adecvate. Atenție specială necesită și zona din jurul ochilor, care îmbătrânește și se ridează prima. Este important ca acolo să folosești  produse speciale pentru ochi, niciodată crema de față. Buzele se usucă și ele odată cu venirea frigului și în farmacii există produse destinate buzelor uscate și  sensibile care ar trebui să tea jute să previi ruperea și crăparea tegumentului.