Iată cum afli dacă cineva te minte! Lucruri care dau de gol un mincinos

Poți trece cu vederea miciunile fără miză, dar unii oameni ajung să mintă în legătură cu lucruri importante. Sigur nu ți-ar plăcea să le fii victimă, de aceea este bine să ştii care sunt indiciile care pot da de gol un mincinos.

image

Detectarea mincinoșilor nu este un lucru tocmai ușor, există experți care fac acest lucru pentru serviciile și contraserviciile de informații, evaluând expresiile faciale, limbajul corpului și indicatorii verbali ca semnale. De la aceștia putem învăța câteva trucuri.

Mark Bouton, agent FBI de 30 de ani și autor al cărții „Cum să identifici miciunile ca un agent FBI”, a explicat în cartea sa că există o serie de expresii faciale și de reacții asociate cu acestea, care ar putea arăta când cineva te minte. Unele dintre indicii sunt cauzate de nervozitate, altele de reacții chimice din corp, iar altele de reacții fizice.

Este important să înțelegi într-o primă fază care sunt reacțiile firești ale persoanei pe care o bănuiești că minte. Pentru a avea această stare de fapt ca reper, trebuie să pui întrebări inofensive și să observi comportamentul, reacțiile, ticurile. Prin comparație, vei distinge mai ușor indiciile atunci când această persoană minte.  

Vezi şi: Care sunt gesturile care trădează un mincinos. Trebuie să le cunoşti

Privește-i ochii!

S-ar putea ca atunci când le privești ochii să observi o mișcare de evitare a ochilor, adică o mica mișare de privire în lateral și înapoi. Aceasta este o reacție care exprimă disconfort. Explicația pentru privirea laterală este că, atunci când dau explicații mincinoase, creierul interpretează situația drept periculoasă și, de aceea, îndeamnă persoana să găsească o cale de salvare. Când omul primitiv era amenințat, se simțea în pericol, căuta cu privirea, pe lângă pericol, o cale de scăpare, astfel încât să nu aibă loc confruntarea. Reflexul acesta a rămas și îl poți observa la mincinoși în mișcarea laterală a ochilor.   

Dacă întrebi o persoană despre ceva ce a auzit, atunci când aceasta este sinceră, ochii se vor deplasa în direcția urechii stângi pentru a-și aminti sunetul pe care l-a auzit. Dar dacă ochii se mișcă spre dreapta, este pe cale să se îndepărteze de la adevăr. Așadar, ochii se vor mișca puțin în jos și la stânga dacă cineva își amintește un miros, o atingere sau sau o senzație, și în jos și la dreapta dacă persoana decide să mintă legat de aceste lucruri.

Vezi şi: De ce minţim. Opinia psihologului

Clipește des?

O persoană clipește în mod normal de 5 sau 6 ori pe minut sau o dată la 10 sau 12 secunde. Dar, când este stresată, precum atunci când minte, o persoană poate clipi mult mai repede. Relevant poate fi și cât de mult închide ochii persoana din fața ta. Dacă o închide ochii pentru 1-2 secunde, acest lucru poate arăta că te-a mințit, deoarece acesta este un tip de mecanism de apărare. În mod normal, o persoană  clipeşte cu o viteză de 100 până la 400 de milisecunde.

Alte indicii ale mincinoşilor

La nivelul feței există mai multe indicii pe care le poți evalua pentru a decide dacă cineva te minte. De exemplu, atunci când oamenii zâmbesc cu adevărat, pielea din jurul ochilor lor se se încrețește, dacă nu sunt sinceri, apare zâmbetul fals. Apoi, este posibilă o reacţie chimică pe care o generează minciuna, și anume mâncărime la nivelul feței. Prin urmare, vei observa că persoana își trece mâinile peste față, peste nas.

Posibil ca buzele să fie strânse și uscate sau ca persoana să înceapă să se înroșească la față sau să transpire. Se întâmplă din cauza adrenalinei descărcate în corp.  

Adesea, când oamenii spun adevărul, dau din cap simultan, în acord cu ceea ce spun. Dar dacă clătină din cap în dezacord cu ceea ce au spus, corpul trădează minciuna.