Fructul pe care să-l consumi zilnic pentru o viață mai lungă
Știai că includerea unui avocado pe zi în dieta ta ar putea contribui la o viață mai lungă și mai sănătoasă?
Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Departamentul de Științe Nutriționale al Universității Penn State, SUA, consumul zilnic de avocado aduce multiple beneficii organismului, inclusiv în privința longevității.
De ce este benefic?
Acest fruct cremos este bogat în grăsimi mononesaturate, precum acidul oleic, care protejează inima și contribuie la reducerea inflamațiilor din organism. De asemenea, avocado este o sursă excelentă de fibre, furnizând aproximativ 10 grame per fruct, ceea ce sprijină digestia și sănătatea intestinală.

Avocado este un fruct care oferă multiple beneficii sănătății. Foto: Shutterstock.
Printre vitaminele și mineralele esențiale pe care le conține avocado se numără:
- Vitamina K
- Vitamina E
- Vitamina C
- Vitaminele din complexul B, inclusiv acidul folic
- Potasiul, avocado conține mai mult potasiu per porție decât bananele
- Antioxidanți puternici, precum luteina, zeaxantina și beta-carotenul
Cum contribuie la longevitate?
Potasiul din avocado ajută la reglarea tensiunii arteriale prin echilibrarea nivelului de sodiu din organism.
Menținerea unei greutăți sănătoase este un alt factor cheie pentru longevitate, iar avocado contribuie la acest aspect prin inducerea saȓietății și reducerea riscului de supraalimentare.
Mai mult, consumul regulat de avocado a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli cronice, inclusiv diabet, cancer și afecțiuni inflamatorii, toate având un impact semnificativ asupra duratei de viață. De asemenea, grăsimile sănătoase din avocado sprijină funcționarea cognitivă prin protejarea structurii și funcției neuronale. Beneficiile se văd și la nivelul pielii, datorită conținutului ridicat de vitamina E și vitamina C, care ajută la menținerea elasticității și reducerea semnelor îmbătrânirii.
Ce spun studiile despre consumul zilnic de avocado?
Pentru a explora beneficiile acestui fruct, cercetătorii au realizat un studiu publicat în revista Current Developments in Nutrition. La studiu au participat 1.008 persoane, împărțite în două grupuri: unul care și-a păstrat dieta obișnuită cu un consum redus de avocado și altul care a inclus zilnic un avocado în alimentație timp de 26 de săptămâni.
Rezultatele studiului au indicat că cei care au consumat un avocado pe zi au urmat mai ușor ghidurile nutriționale, ceea ce sugerează că integrarea acestui aliment în dietă poate contribui la îmbunătățirea calității alimentației și, implicit, a sănătății generale.
Dr.Kristina Petersen, profesor asociat de științe nutriționale și coautor al studiului, a declarat: „Am descoperit că participanții care au consumat un avocado pe zi și-au îmbunătățit semnificativ respectarea recomandărilor alimentare. Acest lucru sugerează că strategii precum consumul zilnic de avocado pot ajuta oamenii să urmeze un regim alimentar mai sănătos.”
Un alt studiu publicat în Journal of the American Heart Association și citat de British Heart Foundation a relevat că un consum de două porții de avocado pe săptămână (echivalentul unui avocado întreg) poate reduce riscul de apariție a bolilor coronariene cu 21%.
Mai mult, studiul arată că înlocuirea a jumătate de porție zilnică de alte alimente bogate în grăsimi (precum unt, margarină, maioneză, ouă, iaurt, brânză sau carne procesată) cu o cantitate echivalentă de avocado poate reduce riscul de boli coronariene cu 16-22%.
Dacă îți dorești o inimă mai sănătoasă, o greutate echilibrată și o piele mai tânără, poate ar trebui să începi să consumi avocado zilnic.
Sursa: Mirror