Înotul, eficient împotriva hipertensiunii arteriale

1 2 jpg jpeg

ÔÇťAcest sport este recomandat, ├«n special, sedentarilor, care sufer─â de boli cronice, precum obezitate sau patologii articulare", declar─â dr. Boris Hansel.

├Än urma unei cercet─âri realizate de oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la Universitatea din Texas s-a descoperit c─â ├«notul, practicat ├«n mod constant, este deosebit de eficient petnru persoanele hipertensive.

Cercet─âtorii au analizat impactul acestui sport asupra presiunii arteriale ┼či a func┼úiei vasculare. S-a format un grup de pacien┼úi afla┼úi ├«n stare de pre- sau pu┼úin hipertensivi, ├«mp─âr┼úi┼úi apoi ├«n dou─â grupe. Unii au participat la 12 ┼čedin┼úe de ├«not (3-4 pe s─âpt─âm├ón─â), sub ├«ndrumarea unui specialist ├«n exerci┼úii acvatice, a c─âror intensitate a crescut progresiv. Ceilal┼úi au avut program de relaxare. ├Än plus, li s-a cerut participan┼úilor la experiment s─â nu schimbe nimic ├«n modul lor de via┼ú─â, ├«ndeosebi ├«n privin┼úa hranei.

Rezultatele studiului arată o scădere semnificativă a presiunii arteriale sistolice în grupul de înot, iar parametrii care apreciau funcţia vasculară au evoluat favorabil la înotători, în timp ce, la grupul cu program de relaxare, nu s-a observat nicio modificare vizibilă.

ÔÇťAcest studiu arat─â impactul pozitiv al ├«notului practicat ├«ntr-un ritm ┼či o intensitate rezonabile la persoanele pre- sau moderat hypertensive ┼či cu v├órste de peste 50 de ani. Acum merit─â comparat impactul nata┼úiei cu cel al altor activit─â┼úi fizice de rezisten┼ú─â.ÔÇŁ, conchide dr. Boris Hansel.

Alte beneficii ale înotului

- Cre┼čte capacitatea respiratorie;

- Contribuie la tonifierea întregii musculaturi;

- Arde calorii;

- Este o form─â excelent─â de relaxare;

- Nu exercită presiune asupra articulaţiilor, precum alergatul, aerobicul sau ridicatul greutăţilor.