Ce exerciţii să faci în funcţie de forma corpului

1 2 jpg jpeg

În ceea ce îi priveşte pe bărbaţi, aceştia pot fi ectomorfi, endomorfi şi mezomorfi. Spre deosebire de partea masculină, femeile au corpul în formă de pară, de măr, clepsidră sau tub.

Pentru bărbaţi

Bărbaţii ectomorfi au un corp bine proporţionat, un metabolism rapid, puţine depozite de grăsimi, braţe şi picioare lungi şi nu se îngraşă uşor. Dintre toate cele trei forme, aceasta este una dintre cele mai dorite. Totuşi, bărbatul ectomorf are probleme în a-şi modela corpul, motiv pentru care trebuie să opteze pentru exerciţii fizice intense, dar de scurtă durată. Spre exemplu, este recomandat un sprint scurt de urcare a unui deal în locul unei sesiuni de jogging.

Un alt tip de bărbat este cel endomorf. Cei care au o astfel de formă a corpului, au probleme cu depozitele de grăsime din partea inferioară a corpului, iar procesul de slăbire este destul de anevoios. Spre deosebire de ectomorfi, bărbaţii endomorfi au un metabolism lent. Cele mai bune exerciţii cardio pentru care poate opta un endomorf sunt: alergarea şi ciclismul pe distanţe mari. În cazul în care merge la sală, un endomorf trebuie să folosească greutăţi mici, dar să facă mai multe repetări pentru o definire corectă a musculaturii.

Bărbaţii mezomorfi au oase puternice, umeri bine definiţi şi solduri proeminente. Pe cât de repede slăbesc, pe atât de repede se îngraşă. În ceea ce priveşte exerciţiile fizice, bărbaţii mezomorfi ar trebui să facă atât exerciţii de tip cardio, cât şi exerciţii de forţă. Acestora le este permis să combine greutăţile mici cu cele mari, pentru un randament maxim.

Pentru femei

Femeile cu forma corpului de pară au umerii înguşti, dar au şolduri şi coapse masive. Pentru femeia pară, nu este recomandat mersul pe bicicletă, întrucât poate accentua formele corpului. Pe de altă parte, tenisul de câmp are efecte pozitive asupra corpului, deoarece ajută la alungirea fibrelor musculare din zona coapselor, ceea ce înseamnă reducerea vizibilă a formelor.

Femeia măr are un bust generos, un strat adipos mare pe abdomen, dar are picioare înguste. Pentru a arde calorii, orice exerciţiu fizic este bun, atâta timp cât durea cel puţin 40 de minute. Alergatul, mersul pe bicicletă sau tenisul de câmp se numără printre cele mai bune alegeri.

Femeile tip clepsidră au şi ele un bust generos, şolduri late, dar o talie mică. Din nefericire, acestea au o predispoziţie spre acumularea rapidă a kilogramelor. Însă, pentru a combate acumularea de grăsimi, femeia tip clepsidră trebuie să alerge, să meargă pe bicicletă şi să înoate, de cel puţin 3-4 ori pe săptămână, timp de 30-40 de minute.

Femeia tub este din naştere foarte slabă. De obicei, femeile tub vor să îşi contureze puţinele forme pe care le au. Pentru ele sunt recomandate exerciţiile cu greutăţi mari pentru piept şi umeri. În ceea ce priveşte exerciţiile cardio, acestea pot fi făcute doar dacă sunt intense şi de scurtă durată.