4 beneficii ale sportului asupra creierului

1 2 jpg jpeg

Măreşte volumul creierului

Odată cu înaintarea în vârstă, naşterea unor noi celule încetineşte şi ţesuturile creierului se micşorează. Îmsă, specialiştii susţin că acest lucru poate fi schimbat, dacă se optează pentru un program de exerciţii fizice.

Într-un studiu se arată în cazul persoanelor care au făcut aerobic timp de 6 luni s-au observat îmbunătăţiri la nivelul creierului. Exerciţiile de aerobic şi cele de fitness măresc volumul creierului prin îmbuntăţirea fluxului sangvin în întreg organismul.

Stimulează înmulţirea celulelor

Substanţele chimice cunoscute sub numele de factori neurotrofici stimulează creşterea şi înmulţirea celulelor creierului, în special în hipocampus, acea regiune a creierului care este responsabilă cu memorarea. Astfel, cu cât faci mai multă mişcare, cu atât creierul produce mai multe substanţe chimice care conduc la creşterea şi înmulţirea neuronilor.

Luptă împotriva depresiei şi anxietăţii

Depresia încetineşte abilitatea creierului de a procesa informaţiile, reducând capacitatea de concentrare. În cazurile de depresie moderată, exerciţiile fizice sunt de un real ajutor, deoarece au rolul de a îndepărta tensiunile nervoase şi de a îmbunătăţi starea de spirit, prin stimularea producţiei de serotinină şi dopamină, două substanţe chimice secretate de creier care se află în strânsă legătură cu starea de bine.

Îmbunătăţeşte funcţiile cognitive

Abilitatea de a rezolva mai multe task-uri în acelaşi timp, de a organiza şi de a planifica evenimente viitoare sunt funcţii cognitive, care pot fi îmbunătăţite prin efectuarea de exerciţii fizice, în fiecare zi, timp de 30-45 de minute.