Este sau nu pâinea congelată mai puţin sănătoasă?

1 paine congelata jpg jpeg

Unii consumatori au reticenţe faţă de produsele congelate, inclusiv pâinea, pe care le consideră mai slab calitative sau cu mai mulţi aditivi faţă de variantele proaspete.

├Än acest context, speciali┼čtii de la Facultatea de ┼×tiin┼ú─â ┼či Ingineria Alimentelor din cadrul Universit─â┼úii ÔÇ×Dun─ârea de JosÔÇŁ din Gala┼úi au analizat 3 tipuri de p├óine: franzel─â ob┼úinut─â prin tehnologia ÔÇťpart-baked and frozenÔÇŁ, franzel─â produs─â prin metoda fresh ambalat─â ┼či franzel─â produs─â prin metoda fresh neambalat─â. ÔÇ×Indiferent de produc─âtor ┼či de existen┼úa sau nu a ambalajului, caracteristicile probelor de p├óine analizate nu au prezentat o varia┼úie semnificativ─â. Analiza organoleptic─â a relevat diferen┼úe nesemnificative ├«n privin┼úa mirosului, a gustului sau a altor parametri organoleptici ai celor 3 sortimente de p├óine studiateÔÇŁ, se arat─â ├«n raportul realizat de cercet─âtori. Concluzia: toate sortimentele analizate au fost de bun─â calitate, conform standardelor specifice p├óinii ob┼úinute din f─âin─â alb─â, at├ót din punct de vedere al gustului, aspectului, texturii, c├ót ┼či al valorii nutri┼úionale. 

Valorile porozit─â┼úii ┼či elasticit─â┼úii, care dau prospe┼úime p├óinii, au relevat o calitate necorespunz─âtoare doar pentru proba de p├óine P3 (p├óinea proasp─ât─â neambalat─â). Diferen┼úele ap─ârute la determinarea caracteristicilor chimice se datoreaz─â faptului ca probele de p├óine analizate au fost ob┼úinute din f─âinuri materie prim─â din surse diferite, de calit─â┼úi diferite, ┼či nu din cauza procesului prin care au fost ob┼úinute. Toate probele de p├óine au fost lipsite de drojdii ┼či mucegaiuri, indic├ónd o manipulare ┼či ambalare ulterioar─â corespunz─âtoare a produselor.ÔÇŁ, se arat─â ├«n raportul realizat de cercet─âtori.

Fie c─â vorbim despre fructe, legume, pe┼čte, carne sau produse de patiserie, congelarea este o metod─â preferat─â tot mai mult de cei care doresc produse proaspete, indiferent de sezon, ├«n deplin─â siguran┼ú─â. Congelarea este o metod─â sigur─â, u┼čoar─â ┼či rapid─â de p─âstrare a alimentelor proaspete o perioad─â ├«ndelungat─â, f─âr─â pierderi semnificative ├«n proteinele, vitaminele ┼či mineralele pe care acestea le con┼úin. Astfel, se evit─â degradarea calit─â┼úii ┼či se gestioneaz─â mai bine stocurile de alimente, f─âr─â a se ajunge la risip─â alimentar─â.