„STOP CANCER!“ – dieta care previne maladia şi îi anulează puterea nimicitoare

1 stop cancer jpg jpeg

Nutriţionistul Vlad Roşca a conceput un program manifest ce include cele mai utile indicaţii alimentare pentru prevenirea apariţiei cancerului şi stoparea dezvoltării lui. Ştiai că 1 din 40 de români suferă de cancer?

Ştii cât de importantă este adoptarea unui stil alimentar corect? Mai precis, alimentaţia echilibrată scade riscul cu 50% de a dezvolta cancer. Nu o spunem noi, ci statisticile înregistrate în studii de calibru efectuate de cercetătorii din toată lumea.

Astfel, reţine că dacă vrei să previi cancerul, trebuie să incluzi în dieta ta zilnică următoarele alimente şi să respecţi regulile descrise în acest program alimentar.

Dacă boala s-a instalat în corp, tratamentul medicamentos trebuie asociat cu regimul alimentar.

De ce este crucial să urmezi dieta anticancer

Înainte de a enumera produsele alimentare pe care trebuie să te axezi în această situaţie, este bine să ştii că alimentaţia incorectă „HRĂNEŞTE“ cancerul, dezvoltându-l extrem de repede.

Programul de alimentaţie ce trebuie adoptat în prevenţia sau tratarea cancerului presupune anumite restricţii alimentare, dar şi indicaţii preţioase.

Aşa previi maladia

Dieta în prevenţia cancerului trebuie să fie normocalorică. În caz de exces de kilograme, obezitate sau dacă se doreşte pierderea în greutate, dieta trebuie să fie hipocalorică.

Ca să previi cancerul, consumă carne de 2-3 ori pe săptămână. O dată sau de 2 ori carne slabă şi 1 dată peşte gras. O dată la 3 săptămâni poţi consuma carne roşie (vită). În ambele cazuri consumi de alte 2-3 ori pe săptămâna proteină vegetală: fasole roşie, fasole neagră, linte şi/sau năut.

Nu consuma organele animalelor!

Cerealele sunt benefice în cancer sau în prevenţie, dar în acelaşi timp pot fi şi interzise. Mai concret, cerealele nu trebuie să fie procesate. Alimente ce conţin cereale trebuie eliminate în cazul cancerului şi limitate la 1-2 ori pe săptămână în cazul prevenţiei. Acestea sunt: pâinea albă, făina albă, pastele făinoase, produsele de panificaţie şi orezul alb.

Carnea procesată, de exemplu mezelurile, şi brânzeturile rafinate sunt complet interzise. La fel şi carnea de porc şi de vânat.

Lactatele fermentate şi slabe sunt singurele permise (iaurt degresat, brânză proaspătă de vaci).

Se exclude consumul de sare (se poate înlocui cu sare roz de Himalaya pentru gust). Statistic, 2,4 milioane de oameni mor din cauza consumului excesiv de sare. Alimentele conţin suficient natriu pentru a asigura necesarul zilnic.

Se exclude complet consumul de alimente procesate ce conţin aditivi şi conservanţi. Sosurile, supele la plic, snacks-urile, chips-urile, pufuleţii, toate acestea se exclud complet din alimentaţie. Se elimină prăjelile şi în special cartofii prăjiţi.

Este vitală excluderea completă a produselor de tip fast-food din alimentaţie. Aceste produse conţin elemente cancerigene şi monoglutamat de sodiu. Toate acestea „hrănsesc cancerul“ sau conduc spre declanşarea lui.

Se elimină produsele din conserve şi cele afumate, deoarece grăbesc evoluţia cancerului şi au un potenţial cancerigen.

Se elimină produsele ce conţin zahăr rafinat. Atât produsele de patiserie, cât şi dulciurile. Toate acestea contribuie la apariţia şi evoluţia cancerului.

Cum sunt gătite produsele – un aspect deosebit de important. Fie că vorbim despre prevenţie sau boala propriu-zisă, alimentele trebuie gătite la abur sau fierte, cât de puţin posibil. Carnea, rar consumată, se găteşte numai la grătar. Pe cât posibil, legumele şi fructele trebuie să se consume în stare crudă pentru a beneficia de nutrimenţii lor.

Grăsimile trebuie eliminate complet din alimentaţie. Mai mult decât atât, ele trebuie înlocuite cu grăsimi sănătoase precum: nuci, migdale,arahide, caju, avocado, uleiuri presate la rece (de măsline, de in, de dovleac). Uleiurile se consumă în stare crudă peste salate. Gătitul în ulei este complet intezis, se poate renunta la ulei complet sau înlocuit cu cel de cocos.

Creşterea consumului de fibre simultan cu cel de apă. Fibrele ajută la tranzit şi neutralizează produşii ce pot declanşa cancerul, iar apa grăbeşte acest proces şi contribuie la buna funcţionare a tuturor mecanismelor.

Este să se evite băuturile carbogazoase. Dacă boala este în desfăşurare, se interzice conumul lor, pentru că acestea duc la distrucţia osoasă.

Se limitează consumul de gălbenuş de ou. Albuşul este permis în cazul prevenţiei, însă în cazul apariţiei bolii, se recomandă un consum de maximum u1 ou pe săptămână. Albuşurile pot fi consumate mai des (3 ori). În cazul prevenţiei, se poate creşte consumul de ouă la 3/săptămână, iar albuşurile, la 10.

Se exclude folia de aluminiu în cazul gătirii la cuptor a alimentelor; se foloseşte hârtie de copt. Gătitul la cuptor nu trebuie să depăşească temperatura de 150 de grade Celsius.

Dacă boala s-a instalat în corp, cel în cauză trebuie să aibă o dietă hipercalorică şi variată, pentru a acoperi necesarul de nutrimenţi şi pierderile datorate efectelor secundare ale tratamentului.

În primul rând, trebuie să reduci drasctic proteinele din alimentaţie. Dacă suferi de cancer, trebuie să respecţi aceste reguli în ceea ce priveşte consumul de carne:

Săptămâna 1 – 1 masă de carne slabă

Săptămâna 2 – 1 masă de carne de pe;te gras

Săptămâna 3 şi 4 – 1 masă de carne slabă

Ce beneficii aduce dieta anticancer

Atunci când mâncăm, oferim corpului nutrimenţii necesari funcţionării, iar în caz de boală ii dăm „puterea“ de a lupta cu boala. Practic, oferim corpului armele necesare pentru a se proteja şi pentru a câştiga teritoriu în faţa patologiei.

Alimentaţia este precum o sabie cu două tăişuri, aceasta ne poate îmbolnăvi sau ne poate vindeca. Dincolo de substanţele nutritive necesare, la baza alimentaţiei stă chimia. Mai exact, substanţe ale alimentelor ce sunt extrem de importante în prevenţia şi/sau lupta cu cancerul. Consumul a cât mai multe alimente din ceea ce urmează a fi prezentate reprezintă cheia succesului. Pe cât posibil, consumă minimum 7 dintre ele, în fiecare zi, pentru a scădea cu 50% şansele de a dezvolta cancer sau de a eficientiza tratamentul medicamentos.

Reţine că tratamentul medicamentos în cazul cancerului este insuficient, este de părere medicul nutriţionist Vlad Roşca. Acesta susţine că alimentaţia corectă creşte semnificativ şansele de remisiune.

Lista de mai jos are la bază ani de studiu şi dovezi ştinţifice făcute de savanţi din întreaga lume. Cele mai importante dintre ele sunt colectate, verificate şi notate de Vlad Roşca pentru tine.

Vei găsi în ea alimentele benefice luptei împotriva cancerului, dar şi măsura terapeutică din punct de vedere alimentar în cazul bolii manifeste.

Alimentele permise şi interzise

Ceapa şi usturoiul, ambele conţin o substanţă numită alicină. Această substanţă reprezintă unul din cei mai puternici agenţi antibacterieni şi antimicrobieni. De asemenea, constituie şi una din cele mai potente substanţe aticancerigene. Specialiştii britanici preconizează că 6 căţei de usturoi pe zi reduc şansele de a face cancer cu 48,7%.

Roşiile conţin 2 substanţe importante, una este licopenul, iar a 2-a este acidul cloragenic. Acestea neutralizează nitrozaminele şi ocupă un loc important în cazul cancerului.

Efectul sinergic dintre roşii şi avocado nu este foarte cunoscut, deşi este o descoperire fantastică împotriva cancerului. Mai exact, roşiile sunt puternic anticancerigene. Dacă sunt consumate în asociere cu avocado, îşi măresc de 10 ori efectul. Avocado are rolul de a potenţa enorm acest efect al roşiilor şi al substanţelor din ele. Când prepari o salată de legume include şi aceste 2 alimente preţioase pentru sănătate.

Varza conţine sulf şi betacaroten, iar acest lucru face ca acest aliment să contribuie la oprirea creşterii tumorale.

Ardeiul gras conţine bioflavonoide, steroli vegetali şi acizi fenolici. Toate acestea au un efect anticancerigen

Ceaiul verde, pe care multă lume îl foloseşte în curele de slăbire, este un element important în caz de cancer. Cei mai mulţi oameni nu ştiu că această băutură conţine EGCG, cea mai puternică substanţă anticancerigenă. Consumă des ceai verde şi îi dai posibilitatea corpului să lupte mai aprig împotriva cancerului.

Cerealele neprocesate au un efect benefic în caz de boală. Acestea stabilizează estrogenul şi insulină, şi contribuie la prevenţia cancerului. Sunt indicate a fi consumate la prima masă, cel mai sănătos fiind ovăzul. Pe lângă beneficile menţionate anterior, fulgii de ovăz contribuie la o digestie corectă şi sunt un aliat împotriva cancerului de colon.

Fructele de pădure sunt alimentele cu cea mai mare cantitate de antioxidanţi, iar acestea sunt indispensabile celulelor organismului. Acestea au un efect puternic anticancerigen.

Zarzavaturile sunt extrem de importante atât în prevenirea cancerului, cât şi în boala propriu-zisă. Conţin celuloză cu structura fină, ce are rol anticancerigen de seamă.

Ciupercile au capacitatea de a inhiba aromataza, enzima de proliferare a cancerului ce grăbeşte metastaza. Practic, ciupercile luptă cu cancerul şi nu-l lăsa să se extindă.

Ghimbirul este benefic în cazul bolii. Acesta inhibă stările de greaţă în cazul chimioterapiei şi ajută pacientul să nu piardă în greutate şi să se deshidrateze. Ceaiul de ghimbir este şi el benefic în această situaţie

Peştele gras conţine grăsimi polinesaturate, grăsimi sănătoase şi, în acelaşi timp, gama de acizi graşi esenţiali Omega, benefici în prevenirea cancerului ,dar şi în lupta cu boala.

Fibrele sunt extrem de importante, pentru că acestea ajută la eliminarea metalelor grele, precum plumb, arsenic şi mercur. Aceste metale contribuie la apariţia cancerului. Totodată fibrele contribuie la o digestie corectă şi completă, ferind tubul digestiv de toxine ce vor stagna prea mult la acest nivel.

Strugurii roşii sau 100-150ml de vin roşu sec, consumat ocazional, aduce beneficii importante atât în sănătatea cardiovasculară, cât şi în prevenirea cancerului. Strugurii conţin resveratrol, substanţa fiind un puternic antitumoral.

Cu excepţia merelor şi a strugurilor, se recomandă consumul fructelor fără coajă, pentru a evita pesticidele ce pot avea efect cancerigen.

Gătitul la cuptor se realizează la 150 de grade Celsius, fierberea alimentelor nu trebuie să fie de lungă durata. Aceste măsuri se recomandă pentru a evita degradarea nutrimenţilor datorată proceselor termice.

Sfecla roşie este un puternic antioxidant, pe lângă beneficiile uluitoare în sănătatea ficatului, aceasta contribuie şi la reducerea semnificativă a riscului de cancer.

Nucile sunt eseţiale în prevenţia şi tratarea bolii, datorită faptului că acestea conţin fitosteroli şi grăsimi sănătoase, ambele benefice în lupta cu şi împotriva cancerului. De asemenea, contribuie şi la buna funcţionare a creierului.

Fasolea boabe este un aliment-cheie în prevenţie, dar şi în tratament. De fapt, fasolea este cea mai importantă sursă de proteine vegetală, ce poate înlocui cu succes carnea. Fasolea roşie este foarte bogată în proteine, fasolea neagră este un aliment esenţial în combaterea cancerului de colon, iar cea albă, bună în caz de cancer mamar. Toate tipurile de fasole boabe conţin acid butyric, cel care împiedică înmulţirea celulară. Înlocuid carnea de orice fel cu fasolea boabe asigurăm organismului necesarul proteic, protejându-l astfel de efectele proteinei de origine animală.

Ţelina şi spanacul sunt 2 alimente care au în compoziţia lor apigenina. Această substanţă este capabilă să ucidă 85% din celulele cancerului pulmonar.

Morcovii, pe lângă faptul că sunt o sursă importantă de betacaroten, conţin folcarinol – o substanţă anticancerigenă importantă.

Scorţişoara sau praful de scorţişoară (scorţişoară măcinată) este unul dintre alimentele de bază în dietă unui diabetic, deoarece reglează nivelul de insulină în sânge. În caz de cancer, acest aliment conţine cinaldehidă, substanţă ce contribuie la repararea celulară.

Toate informaţiile au fost furnizate de medicul nutriţionist Vlad Roşca (foto), iar programul de alimentaţie pus la dispoziţie completează şi creşte puterea terapeutică a tratamentului adjuvant indicat de medicul oncolog, mărind rata de vindecare şi de supravieţuire.

3 vlad rosca jpg jpeg

Telefon: 0721. 224 803

doctor.vladrosca@gmail.com

doctorvladrosca.com