Slăbeşte cu citrice!
Consumul citricelor este recomandat, în general, tuturor persoanelor: copiilor, adulţilor, vârstnicilor, femeilor însărcinate. Cantitatea ideală pentru un aport echilibrat de vitamina C şi minerale este de 2-3 citrice de mărime medie pe zi, consumate ca atare sau sub formă de suc.
Acidul folic şi potasiul din componenţa lor reduc colesterolul rău şi au proprietăţi antiinflamatoare. Pe de altă parte, excesul de citrice produce carenţe de calciu în organism, balonări şi alte tulburări digestive (diaree, greaţă, vomă, arsuri gastrice), dureri de cap, insomnie şi degradarea smalţului dinţilor.
Atenţie!
Evită să mănânci coaja citricelor. De asemenea, pune-le 20 de minute în apă în care ai adăugat o linguriţă de bicarbonat şi 3-4 linguri oţet de mere la fiecare 200 ml de apă. Scoate fructele şi spală-le sub un jet de apă rece.
Sărace în calorii
Portocalele, grepfrutul, mandarinele şi lămâile sunt citricele cu cel mai ridicat conţinut de vitamina C. Această vitamină ajută la arderea grăsimilor şi creşte imunitatea organismului în faţa virusurilor şi bacteriilor. În acelaşi timp, citricele au un număr redus de calorii, conţinând, în schimb, multă apă, ceea ce contribuie la eliminarea toxinelor, precum şi a apei din organism. Dieta cu citrice trebuie să fie însoţită de un regim alimentar variat, sărac în grăsimi sau în alimente bogate caloric, cum sunt dulciurile.
Info
Dieta cu citrice nu trebuie urmată mai mult de o săptămână.
Exemplu de meniu pentru o săptămână
Luni
Mic dejun: ½ grepfrut, 1 ou fiert, 1 felie pâine neagră prăjită;
Gustare: 1 portocală;
Prânz: piept de pui la grătar cu salată de varză;
Gustare: 1 iaurt mic, degresat;
Cină: ½ grepfrut cu ton în suc propriu.
Marţi
Mic dejun: 1 pahar apă cu lămâie, 2 felii brânză degresată, 1 ardei, 1 felie pâine integrală prăjită;
Gustare: 1 mână nuci;
Prânz: peşte cu legume la cuptor;
Gustare: 1 portocală;
Cină: ciorbă de legume.
Miercuri
Mic dejun: 1 portocală, 1 ou fiert, 1 iaurt mic degresat, 1 felie pâine neagră prăjită;
Gustare: 2-3 pătrăţele ciocolată neagră;
Prânz: pulpă de curcan cu rădăcinoase coapte;
Gustare: 1 grepfrut;
Cină: fasole verde cu usturoi.
Joi
Mic dejun: 1 pahar suc proaspăt de portocale, 1 ou fiert, 1 felie brânză degresată, 1 felie pâine neagră prăjită;
Gustare: 6-7 migdale crude;
Prânz: salată grecească cu brânză degresată;
Gustare: 1 iaurt mic degresat;
Cină: supă de legume, 1 grepfrut.
Vineri
Mic dejun: 1 pahar apă cu lămâie, 2 felii şuncă slabă de curcan, 1 felie brânză degresată, 1 felie pâine integrală prăjită;
Gustare: ½ grepfrut;
Prânz: salată de ton în suc propriu cu legume;
Gustare: ½ grepfrut;
Cină: pulpe de pui cu rădăcinoase la cuptor.
Sâmbătă
Mic dejun: omletă din 2 ouă, fără ulei, 1 portocală, 1 felie pâine neagră prăjită;
Gustare: 1 portocală;
Prânz: ciorbă de legume;
Gustare: 2-3 pătrăţele ciocolată neagră;
Cină: salată de crudităţi.
Duminică
Mic dejun: 1 pahar suc proaspăt de portocale, 1 ou fiert, 1 felie brânză degresată, 1 felie pâine neagră prăjită;
Gustare: ½ grepfrut;
Prânz: peşte la grătar cu lămâie;
Gustare:½ grepfrut;
Cină: 2 felii brânză degresată, 2 felii şuncă de curcan slabă, 1 ardei.
Sfatul specialistului
Dr. Monica Doruc, medic specialist medicină de familie, Spitalul Sanador, Bucureşti
În anumite cazuri, citricele prezintă şi contraindicaţii. Astfel, persoanele care urmează tratament cu betablocante (medicamente indicate în cazul bolilor de inimă) şi persoanele afectate de boli renale, trebuie să le consume cu moderaţie, deoarece pot determina o creştere a nivelului de potasiu în sânge.
Consumul lor trebuie redus şi la persoanele afectate de reumatism, deoarece aciditatea sucului poate accentua simptomele artritei. De asemenea, citricele sunt contraindicate persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian, întrucât pot înrăutăţi simptomele de arsuri la stomac şi regurgitaţie.