Dieta potrivit─â dac─â ai pietre la rinichi

1 2 jpg jpeg

Cunoscute ├«n termeni populari drept pietre la rinichi, forma┼úiunile solide care se formeaz─â la nivelul acestui organ sunt acumul─âri de s─âruri minerale. Calculii renali pot fi forma┼úi din oxala┼úi ┼či fosfa┼úi de calciu ( ├«n propor┼úie de 80%), din magneziu ┼či amoniac (├«n propor┼úie de 10-15%, ├«n urma unor infec┼úii bacteriene), din acid uric (consecin┼úa pH-ului acid al urinei, dar ┼či din cistin─â (apar la persoanele cu cistinurie, o boal─â genetic─â).

Este important ca, după eliminarea unei pietre la rinichi, aceasta să fie analizată în laborator, ca să fie determinată compoziţia.

Dieta, în funcţie de felul calculului renal

Odat─â stabilit tipul calculului renal, se poate stabili un regim alimentar pentru a preveni recidivele. ├Än cazul pietrelor din oxala┼úi, se recomand─â un consum moderat de alimente care con┼úin oxala┼úi ( arahide, spanac, rubarb─â, ┼úelin─â, ciocolat─â, nuci). Studiile arat─â c─â este indicat ├«n timpul acelora┼či mese consumul de alimente care con┼úin oxala┼úi ┼či calciu. Restric┼úia oxala┼úilor poate fi f─âcut─â numai la recomandarea medicului.

├Än cazul pietrelor formate din acid uric, proteinele trebuie s─â fie consumate cu modera┼úie, deoarece cresc cantitatea de acid uric ┼či de oxala┼úi. Evit─â carnea ro┼čie, fructele de mare ┼či c─ârnurile procesate. ├Än schimb, introdu ├«n alimenta┼úie legume ┼či fructe proaspete, cereale integrale, lactate cu un con┼úinut redus de gr─âsimi.

Te-ar mai putea interesa: Alimente din cauza cărora poţi face pietre la rinichi

Calciul, interzis sau nu?

Calciul nu trebuie privit ca un du┼čman al pacen┼úilor cu litiaz─â. Deoarece are un rol important ├«n organism, nu trebuie limitat aportul acestui mineral, care se g─âse┼čte ├«n special ├«n produsele lactate, dec├ót la recomandarea medicului. Po┼úi consuma fibre insolubile, care se g─âsesc ├«n gr├óu, secar─â, ov─âz, deoarece scad nivelul de calciu din urin─â.

├Än schimb, indiferent de tipul de calcul renal, consumul de sare trebuie s─â fie c├ót mai redus, pentru c─â sodiul contribuie la cre┼čterea cantit─â┼úii de calciu secretat─â ├«n urin─â. Dac─â ai avut pietre la rinichi, cel mai bine este s─â nu consumi mai mult de 1.500 mg de sare pe zi.

Atenţie la vitamina C

Suplimentele alimentare care conţin vitamina C pot contribui la formarea calculilor renali, în cazul bărbaţilor, arată un studiu efectuat la Institutul Karolinska, din Stockholm, Suedia. Autorii studiului au comparat date de la 907 bărbaţi care luau zilnic suplimente cu vitamina C cu date de la 22.000 care nu luau suplimente. S-a constatat că, dintre cei care luau vitamina C, 3,4% s-au îmbolnăvit de litiază renală în cursul cercetării, care s-a întins pe o perioadă de 11 ani. Doar 1,8% dintre cei care nu luau suplimente s-au confruntat cu această problemă.

Sfat

Alcoolul trebuie consumat cu modera┼úie, deoarece poate contribui la cre┼čterea nivelului de acid uric.

Hidratarea, esenţială

Una dintre cele mai frecvente cauze ale apari┼úiei calculilor renali o reprezint─â aportul insuficient de lichide. Medicii recomand─â cel pu┼úin 2 litri de ap─â pe zi. ├Än tratamentul calculilor renali sunt indicate ┼či ceaiurile ┼či infuziile ob┼úinute din plante cu ac┼úiune diuretic─â. Printre acestea se num─âr─â mesteac─ânul, cozile de cire┼č, coada-calului, m─âtasea de porumb, ienup─ârul, meri┼čorul.

Cite┼čte ┼či: Coac─âzele protejeaz─â rinichii

Info

Statisticile arat─â c─â persoanele care au suferit o dat─â de pietre la rinichi au ┼čanse mari de recidiv─â, ├«n maximum 7 ani, dac─â nu iau m─âsuri de preven┼úie.