Dieta potrivită dacă ai pietre la rinichi

1 2 jpg jpeg

Cunoscute în termeni populari drept pietre la rinichi, formaţiunile solide care se formează la nivelul acestui organ sunt acumulări de săruri minerale. Calculii renali pot fi formaţi din oxalaţi şi fosfaţi de calciu ( în proporţie de 80%), din magneziu şi amoniac (în proporţie de 10-15%, în urma unor infecţii bacteriene), din acid uric (consecinţa pH-ului acid al urinei, dar şi din cistină (apar la persoanele cu cistinurie, o boală genetică).

Este important ca, după eliminarea unei pietre la rinichi, aceasta să fie analizată în laborator, ca să fie determinată compoziţia.

Dieta, în funcţie de felul calculului renal

Odată stabilit tipul calculului renal, se poate stabili un regim alimentar pentru a preveni recidivele. În cazul pietrelor din oxalaţi, se recomandă un consum moderat de alimente care conţin oxalaţi ( arahide, spanac, rubarbă, ţelină, ciocolată, nuci). Studiile arată că este indicat în timpul aceloraşi mese consumul de alimente care conţin oxalaţi şi calciu. Restricţia oxalaţilor poate fi făcută numai la recomandarea medicului.

În cazul pietrelor formate din acid uric, proteinele trebuie să fie consumate cu moderaţie, deoarece cresc cantitatea de acid uric şi de oxalaţi. Evită carnea roşie, fructele de mare şi cărnurile procesate. În schimb, introdu în alimentaţie legume şi fructe proaspete, cereale integrale, lactate cu un conţinut redus de grăsimi.

Te-ar mai putea interesa: Alimente din cauza cărora poţi face pietre la rinichi

Calciul, interzis sau nu?

Calciul nu trebuie privit ca un duşman al pacenţilor cu litiază. Deoarece are un rol important în organism, nu trebuie limitat aportul acestui mineral, care se găseşte în special în produsele lactate, decât la recomandarea medicului. Poţi consuma fibre insolubile, care se găsesc în grâu, secară, ovăz, deoarece scad nivelul de calciu din urină.

În schimb, indiferent de tipul de calcul renal, consumul de sare trebuie să fie cât mai redus, pentru că sodiul contribuie la creşterea cantităţii de calciu secretată în urină. Dacă ai avut pietre la rinichi, cel mai bine este să nu consumi mai mult de 1.500 mg de sare pe zi.

Atenţie la vitamina C

Suplimentele alimentare care conţin vitamina C pot contribui la formarea calculilor renali, în cazul bărbaţilor, arată un studiu efectuat la Institutul Karolinska, din Stockholm, Suedia. Autorii studiului au comparat date de la 907 bărbaţi care luau zilnic suplimente cu vitamina C cu date de la 22.000 care nu luau suplimente. S-a constatat că, dintre cei care luau vitamina C, 3,4% s-au îmbolnăvit de litiază renală în cursul cercetării, care s-a întins pe o perioadă de 11 ani. Doar 1,8% dintre cei care nu luau suplimente s-au confruntat cu această problemă.

Sfat

Alcoolul trebuie consumat cu moderaţie, deoarece poate contribui la creşterea nivelului de acid uric.

Hidratarea, esenţială

Una dintre cele mai frecvente cauze ale apariţiei calculilor renali o reprezintă aportul insuficient de lichide. Medicii recomandă cel puţin 2 litri de apă pe zi. În tratamentul calculilor renali sunt indicate şi ceaiurile şi infuziile obţinute din plante cu acţiune diuretică. Printre acestea se numără mesteacănul, cozile de cireş, coada-calului, mătasea de porumb, ienupărul, merişorul.

Citeşte şi: Coacăzele protejează rinichii

Info

Statisticile arată că persoanele care au suferit o dată de pietre la rinichi au şanse mari de recidivă, în maximum 7 ani, dacă nu iau măsuri de prevenţie.