Ce trebuie să conţină dieta cardiacilor vara

1 2 jpg jpeg

Faptul că bolile de inimă ocupă primul loc în topul deceselor înregistrate la nivel mondial ar trebui să ne facă mai atenţi la semnele timpurii ale unei afecţiuni cardiovasculare. Transpiraţia abundentă, tusea de care nu mai scapi sau dificulăţile de respiraţie, indigestia sunt doar câteva dintre simptomele care pot anunţa o insuficienţa cardiacă, o cardiopatie ori o aritmie. Recunoaşterea acestor simprome, la fel ca analizele anuale şi consultaţiile periodice la un cardiolog, cu atât mai mult dacă eşti cardiac, previn agravarea unor boli ale inimii.

Aşa-ţi reduci riscul apariţiei bolilor inimii!

După vârsta de 35 de ani, stilul de viaţă, alimentaţia, consultaţiile regulate la medicul de familie, analizele medicale scad riscul depistării unor afecţiuni cardiace. În cazul diagnosticării cu o astfel de boală, stilul de viaţă sănătos, care include şi o alimentaţie pe măsură, reduce consecinţele bolii. Iulian Călin, medic specialist cardiolog la Centrele ARES, recomandă:

„În perioada verii şi nu numai, cuvântul care ar trebui să caracterizeze dieta pacientului cardiac ar trebui să fie moderaţia. Pacientul cardiac are voie să mănânce câte puţin din toate, dar mai mult din cele bune. Astfel, fără restricţii, însă cu o atenţie sporită asupra cantităţii şi calităţii anumitor alimente, îşi poate îmbunătăţi considerabil starea de sănătate.“

Regimul pacienţilor cardiaci ar trebui să conţină un aport crescut de salate, fructe, legume, carne slabă, peşte. Acestea ajută la scăderea nivelului colesterolului „rău“, reduc greutatea corporală şi ajută la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Cei cu insuficienţă cardiacă trebuie să renunţe la sare

O fi sarea bună în bucate, însă dacă este folosită în exces la gătit sau dacă se ajunge la un aport zilnic de sare prea mare, de peste 5 grame, tensiunea arterială creşte periculos de mult. Cu un regim lipsit de sare sau cu o cantitate mai mică de 5 grame se poate normaliza tensiunea arterială fără medicamente. Medicul cardiolog Iulian Călin atrage atenţia asupra faptului că la persoanele care suferă de insuficienţă cardiacă, indiferent dacă au sau nu hipertensiune arterială, consumul de sare trebuie redus complet.

Deshidratarea agravează bolile de inimă

Este obligatoriu pentru cardiaci să bea cel puţin 2 litri de lichide/zi, în special în perioada verii şi a caniculei. Căldura excesivă îi deshidratează şi le provoacă vasodilataţie, efecte care se suprapun cu administrarea medicamentelor folosite în tratarea bolilor cardiovasculare.

Atenţie!

Vinul roşu trebuie consumat cu moderaţie. Se poate bea un pahar de vin roşu pe zi, la o singură masă.

Ce tip de mişcare se potriveşte cardiacilor vara?

Pacienţii care suferă de angină pectorală (înfundarea arterelor coronare), sau la membrele inferioare, de tipul arteriopatie (dureri musculare resimţite la o anumită distanţă de mers, provocate de ateroscleroza de la nivelul membrelor inferioare), trebuie să facă minimum 30-45 minute de sport/ zi.

Mersul pe jos, în ritm alert, ajută la scăderea în greutate, prin arderea caloriilor, la scăderea nivelului colesterolului, la o mai bună metabolizare a grăsimilor şi la stimularea unor factori biochimici cu rol de protecţie pentru acest tip de boală. În urma studiilor realizate, s-a demonstrat că scade recurenţa infarctului şi a reapariţiei bolilor cardiace ischemice.

Este de preferat ca pacienţii cardiaci să facă un efort moderat, însă de durată mai lungă şi zilnic, în comparaţie cu un efort intens, dar de durată mai scurtă. De asemenea, se preferă sporturile în care sunt antrenaţi muşchii întregului organism, precum: înotul, alergarea uşoară, mersul rapid, între 40-60 de minute zilnic, cel puţin cinci zile din şapte. Sportul intens sau anumite tipuri de sport bazate pe forţă se recomandă a fi evitate, deoarece acestea conduc la creşterea tensiunii arteriale.”, indică medicul cardiolog Iulian Călin.