Ce trebuie să conţină dieta cardiacilor vara

1 2 jpg jpeg

Faptul c─â bolile de inim─â ocup─â primul loc ├«n topul deceselor ├«nregistrate la nivel mondial ar trebui s─â ne fac─â mai aten┼úi la semnele timpurii ale unei afec┼úiuni cardiovasculare. Transpira┼úia abundent─â, tusea de care nu mai scapi sau dificul─â┼úile de respira┼úie, indigestia sunt doar c├óteva dintre simptomele care pot anun┼úa o insuficien┼úa cardiac─â, o cardiopatie ori o aritmie. Recunoa┼čterea acestor simprome, la fel ca analizele anuale ┼či consulta┼úiile periodice la un cardiolog, cu at├ót mai mult dac─â e┼čti cardiac, previn agravarea unor boli ale inimii.

A┼ča-┼úi reduci riscul apari┼úiei bolilor inimii!

Dup─â v├órsta de 35 de ani, stilul de via┼ú─â, alimenta┼úia, consulta┼úiile regulate la medicul de familie, analizele medicale scad riscul depist─ârii unor afec┼úiuni cardiace. ├Än cazul diagnostic─ârii cu o astfel de boal─â, stilul de via┼ú─â s─ân─âtos, care include ┼či o alimenta┼úie pe m─âsur─â, reduce consecin┼úele bolii. Iulian C─âlin, medic specialist cardiolog la Centrele ARES, recomand─â:

ÔÇ×├Än perioada verii ┼či nu numai, cuv├óntul care ar trebui s─â caracterizeze dieta pacientului cardiac ar trebui s─â fie modera┼úia. Pacientul cardiac are voie s─â m─ân├ónce c├óte pu┼úin din toate, dar mai mult din cele bune. Astfel, f─âr─â restric┼úii, ├«ns─â cu o aten┼úie sporit─â asupra cantit─â┼úii ┼či calit─â┼úii anumitor alimente, ├«┼či poate ├«mbun─ât─â┼úi considerabil starea de s─ân─âtate.ÔÇť

Regimul pacien┼úilor cardiaci ar trebui s─â con┼úin─â un aport crescut de salate, fructe, legume, carne slab─â, pe┼čte. Acestea ajut─â la sc─âderea nivelului colesterolului ÔÇ×r─âuÔÇť, reduc greutatea corporal─â ┼či ajut─â la men┼úinerea tensiunii arteriale ├«n limite normale.

Cei cu insuficienţă cardiacă trebuie să renunţe la sare

O fi sarea bun─â ├«n bucate, ├«ns─â dac─â este folosit─â ├«n exces la g─âtit sau dac─â se ajunge la un aport zilnic de sare prea mare, de peste 5 grame, tensiunea arterial─â cre┼čte periculos de mult. Cu un regim lipsit de sare sau cu o cantitate mai mic─â de 5 grame se poate normaliza tensiunea arterial─â f─âr─â medicamente. Medicul cardiolog Iulian C─âlin atrage aten┼úia asupra faptului c─â la persoanele care sufer─â de insuficien┼ú─â cardiac─â, indiferent dac─â au sau nu hipertensiune arterial─â, consumul de sare trebuie redus complet.

Deshidratarea agraveaz─â bolile de inim─â

Este obligatoriu pentru cardiaci s─â bea cel pu┼úin 2 litri de lichide/zi, ├«n special ├«n perioada verii ┼či a caniculei. C─âldura excesiv─â ├«i deshidrateaz─â ┼či le provoac─â vasodilata┼úie, efecte care se suprapun cu administrarea medicamentelor folosite ├«n tratarea bolilor cardiovasculare.

Atenţie!

Vinul ro┼ču trebuie consumat cu modera┼úie. Se poate bea un pahar de vin ro┼ču pe zi, la o singur─â mas─â.

Ce tip de mi┼čcare se potrive┼čte cardiacilor vara?

Pacienţii care suferă de angină pectorală (înfundarea arterelor coronare), sau la membrele inferioare, de tipul arteriopatie (dureri musculare resimţite la o anumită distanţă de mers, provocate de ateroscleroza de la nivelul membrelor inferioare), trebuie să facă minimum 30-45 minute de sport/ zi.

Mersul pe jos, ├«n ritm alert, ajut─â la sc─âderea ├«n greutate, prin arderea caloriilor, la sc─âderea nivelului colesterolului, la o mai bun─â metabolizare a gr─âsimilor ┼či la stimularea unor factori biochimici cu rol de protec┼úie pentru acest tip de boal─â. ├Än urma studiilor realizate, s-a demonstrat c─â scade recuren┼úa infarctului ┼či a reapari┼úiei bolilor cardiace ischemice.

ÔÇ×Este de preferat ca pacien┼úii cardiaci s─â fac─â un efort moderat, ├«ns─â de durat─â mai lung─â ┼či zilnic, ├«n compara┼úie cu un efort intens, dar de durat─â mai scurt─â. De asemenea, se prefer─â sporturile ├«n care sunt antrena┼úi mu┼čchii ├«ntregului organism, precum: ├«notul, alergarea u┼čoar─â, mersul rapid, ├«ntre 40-60 de minute zilnic, cel pu┼úin cinci zile din ┼čapte. Sportul intens sau anumite tipuri de sport bazate pe for┼ú─â se recomand─â a fi evitate, deoarece acestea conduc la cre┼čterea tensiunii arteriale.ÔÇŁ, indic─â medicul cardiolog Iulian C─âlin.