Capcanele din spatele etichetelor cu 0% gr─âsimi, 0% zah─âr, 0% calorii

1 produse light jpg jpeg

Produsele dietetice, cele cu 0% zah─âr, 0% gr─âsimi, 0% calorii sunt c─âutate ├«n special de cei care urmeaz─â regimuri alimentare pentru diferite afec┼úiuni, dar sunt consumate des ┼či ├«n cure de sl─âbire. Ce ├«nseamn─â produse dietetice ┼či de ce ar trebui s─â le consum─âm cu grij─â?

 Termenul ÔÇ×lightÔÇť este speculat la maximum de coimpaniile de b─âuturi r─âcoritoare ┼či alimente. Un produs light nu ├«nseamn─â c─â dac─â ├«l consumi la discre┼úie nu te vei ├«ngr─â┼ča. Rezultatele studiilor arat─â exact contrariul: de┼či sunt recomandate ├«n diet─â, pot aduce kilograme ├«n plus. Termenul light se refer─â la unele ingrediente din alimente. Produsul poate avea 0% gr─âsimi, dar num─âr mai mare de calorii, din cauza cantit─â┼úii de zah─âr adaugat.

F─âr─â zah─âr, dar cu mai multe gr─âsimi

Zah─ârul este ├«nlocuit cu ├«ndulcitori artificiali, gen aspartam (E 951 ÔÇô este de aproximativ 200 de ori mai dulce dec├ót zah─ârul) ┼či zaharin─â (E 954 ÔÇô este de circa 300-500 de ori mai dulce dec├ót zah─ârul). Gr─âsimile sunt ├«nlocuite cu gr─âsimile artificiale care au 0% calorii. Light ├«nseamn─â c─â din unele alimente este ├«nlocuit zah─ârul, din altele gr─âsimile. S─â lu─âm, de exmplu, un iaurt cu fructe pe eticheta c─âruia apare 0% gr─âsimi. La prima vedere. Avem tendin┼úa s─â asociem acest lucru cu 0% calorii ┼či m├ónc─âm f─âr─â s─â ne g├óndim c─â un iaur┼úel de numai 125 gr ne poate aduce mai multe calorii dec├ót unul cu 2,8% gr─âsimi. De vin─â sunt fructele din con┼úinut, care m─âresc num─ârul glucidelor (zah─ârului) ┼či, deci, al caloriilor.

Sucurile cu 0% calorii ├«ngra┼č─â

├Än cazul sucurilor f─âr─â calorii, lucrurile stau altfel. C├ónd suntem la diet─â, bem numai sucuri light ┼či ne ├«ntreb─âm de ce nu d─âm niciun gram jos. Cercet─âtorii americani de la Universitatea Purdue au studiat acest efect.Ce-au descoperit ne explic─â Susan Swithers, coordonatoarea studiului: ÔÇ×Gustul alerteaz─â corect corpul, care se a┼čteapt─â s─â primeasc─â mai multe calorii, dar c├ónd aceste calorii sunt absente, sistemul devine ineficient. Aceste alimente care doar imit─â gustul, dar nu ofer─â ┼či caloriile implicite, perturb─â, ├«n cele din urm─â, organismulÔÇť. Din moment ce ├«n corp nu se instaleaz─â senza┼úia de sa┼úietate, dat─â de calorii, ┼či nici nu se activeaz─â procesul de ardere al caloriilor, tindem s─â m├ónc─âm sau s─â bem mai mult.

B─âuturile dietetice sunt pline de E-uri

├Än plus, sucurile light au zaharin─â, aspartam sau chiar sucraloz─â (E 955- mai dulce de 600 dec├ót zah─ârul). Aroma lor este dat─â de poten┼úiatorii de arom─â, caramel (E 150 ÔÇô colorant artificial, care confer─â culoarea brun-negru), cafein─â.  Cu at├ót de multe E-uri poate fi o b─âutur─â r─âcoritoare light s─ân─âtoas─â pentru organism? Cu siguran┼ú─â varianta light nu este mai s─ân─âtoas─â dec├ót cea clasic─â. Este energizant─â, are edulcoran┼úi ┼či neurostimulatori, care sunt foarte d─âun─âtori dac─â este consumat─â ├«n cantit─â┼úi mari.

Mizeaz─â pe aceste produse light: iaurt ┼či carne slab─â

Termenii de ÔÇ×alimente func┼úionaleÔÇť ┼či ÔÇ×alimente dieteticeÔÇť sunt deseori confunda┼úi. Nu ├«ntotdeauna ÔÇ×alimentele dieteticeÔÇť sunt ┼či s─ân─âtoase! Alte confuzii pot ap─ârea ├«n leg─âtur─â cu ├«ncadrarea unor alimente ca fiind ÔÇ×lightÔÇť, mai u┼čoare, suger├óndu-se ├«n mod incorect faptul c─â acestea ar fi mai s─ân─âtoase. Spre exemplu, ├«nlocuirea zah─ârului cu edulcoran┼úi inten┼či de sintez─â (aspartam-E 951, acesulfam-K E 950, ciclama┼úi-E 952, zaharin─â-E 954) sau a gr─âsimilor naturale cu gr─âsimi artificiale (margarine) sau substituen┼úi de gr─âsimi. Astfel de alimente pot fi mult mai nocive dec├ót variantele lor normale. Astfel, edulcoran┼úii de sintez─â, de┼či nu au calorii, ├«n final ├«ngra┼č─â prin declan┼čarea unui complex mecanism insulinic. Opta┼úi pentru alimentele light naturale: iaurt, carne slab─â, fructe ┼či legume ├«n stare proasp─ât─â.