Cum să dezinfectezi locuinţa eficient şi rapid

1 omcaresespalapemaini jpg jpeg

Virusurile şi bacteriile pot rămâne suspendate în aer sau pe suprafeţe de la câteva ore până la câteva zile. De aceea, este esenţial să ştii să dezinfectezi corect locuinţa, pentru a preveni răspândirea virusurilor şi infectarea membrilor familiei. Dezinfectarea eficientă a casei este şi mai importantă dacă locuieşti cu un copil mic sau cu persoane în vârstă.

Foloseşte un aparat cu lampă bactericidă

Sterilizarea cu filtre UV-C produse artificial a fost folosită cu succes, de decenii, pentru eliminarea bacteriilor şi virusurilor. Aceste filtre pot distruge microorganisme precum bacteriile, virusurile şi alţi agenţi patogeni – ca E. coli, stafilococi, virusuri gripale, noul coronavirus etc. – sau pot preveni înmulţirea acestora, fiind o alternativă lipsită de toxicitate la alte metode de dezinfectare, precum cea cu clor. Tehnica are diverse aplicaţii, precum dezinfectarea spitalelor, a instalaţiilor de epurare a apelor uzate, a laboratoarelor, a aparatelor de aer condiţionat, a acvariilor, piscinelor ori în diverse etape ale prelucrării alimentelor şi băuturilor. În prezent, există aparate de sterilizare cu lampa UV bactericidă şi pentru uz casnic. Trebuie însă să respecţi cu stricteţe indicaţiile de folosire puse la dispoziţie de producător. Utilizarea lor permite protejarea sănătăţii prin dezinfectarea apei, a aerului şi a suprafeţelor şi prevenirea contaminării.

Spală rufele la minimum 60 de grade Celsius

Este recomandat să speli rufele mai des în cazul unor infecţii virale sau bacteriene, aşa cum este cea produsă de noul coronavirus sau de mai comunele virusuri gripale, dar şi de E. coli. Prioritate au lenjeriile de pat şi prosoapele. Nu scutura lenjeria atunci când o scoţi de pe pat şi spal-o măcar o dată pe săptămână, la o temperatură de cel puţin 60 de grade Celsius. Prosoapele se spală la aceeaşi temperatură, după maximum trei folosiri. Nu ezita să speli mai des şi hainele pe care le porţi în timpul zilei. Poţi îmbunătăţi procesul de spălare prin adăugarea unui dezinfectant ecologic, precum percarbonatul de sodiu, pe care îl poţi folosi inclusiv pentru hainele bebeluşilor cu pielea sensibilă. În mod evident, hainele unei persoane bolnave trebuie să fie spălate separat.

Curăţă obiectele folosite foarte frecvent

Pentru că virusurile şi bacteriile rămân cel puţin câteva ore pe suprafeţe, elimină riscul de propagare prin dezinfectarea zonelor folosite în mod frecvent: mânere – de la uşi, dulapuri, cuptor cu microunde, frigider etc. –, întrerupătoare, robinete, butonul toaletei, tastaturi, telefoane mobile şi fixe, telecomandă etc.

Dezinfectează bucătăria şi baia

Atunci când faci curăţenie, trebuie să depui eforturi suplimentare în camerele frecventate de toţi membrii casei. În baie, trebuie să dezinfectezi minuţios toaleta, duşul, robinetele, chiuveta. În bucătărie, trebuie să fii la fel de atentă cu dezinfectarea suprafeţei de lucru şi a celor unde de obicei pui sacoşele cu cumpărături.

Dacă nu ai o maşină de spălat vase, dar unul dintre membrii familiei este bolnav, dezinfectează vasele în apă cu puţin înălbitor (0,1%) timp de 15 minute, clăteşte-le, apoi spală-le cu detergent normal şi clăteşte-le din nou.

Nu folosi aspiratorul

Dacă o persoană din casă este bolnavă, este recomandat să nu foloseşti aspiratorul pentru curăţarea podelelor. Aspiratorul nu va face altceva decât să răspândească în aer particulele virale. Pentru a curăţa podelele foloseşte un mop şi o soluţie cu clor.

Nu uita să aeriseşti locuinţa. O casă bine aerisită este una mai sănătoasă. Este foarte important să laşi ferestrele deschise timp de cel puţin zece minute, de minimum două ori pe zi, poate şi mai des, mai ales dacă vreunul dintre membrii familiei a fost bolnav. Aerul de afară va contribui la curăţarea naturală a interiorului. În această perioadă, mai ales în zilele caniculare, aeriseşte dimineaţa foarte devreme şi seara după ce apune soarele, pentru a opri căldura să pătrundă în casă. De asemenea, dacă locuieşti într-o zonă urbană aglomerată, evită să deschizi ferestrele ziua, în perioadele de poluare exterioară maximă.

Sursa foto: Unsplash.com