Ciocolata: ce conţine şi câte calorii are

Ciocolata cu peste 70% conţinut de cacao este nu numai o gustare delicioasă, ci şi un aliment care previne multe boli. Totuşi, nu uita că este şi o sursă importantă de calorii.
Avantaje pentru sănătate
Ciocolata conţine magneziu, zinc, cupru şi seleniu. „Flavonoidele (printre care catechina şi epicatechina), antioxidanţii din cacao, favorizează o mai bună circulaţie a sângelui“, se arată în cartea „200 de alimente care ne vor binele“ scrisă de Jean-Marie Delecroix. Cacaua conţine, de asemenea, fosfor, fier, mangan, potasiu şi vitaminele B2 şi B3. Ea are proprietăţi diuretice şi, datorită flavonoidelor, contribuie la „desfundarea“ arterelor.
30 g de ciocolată neagră acoperă 10% din necesarul zilnic de fier. Capacitatea oxidantă a pudrei de cacao este, se pare, de 4-5 ori mai mare decât aceea a ceaiului negru, de 2-3 ori mai mare decât a ceaiului verde şi de 2 ori mai mare decât cea a vinului, potrivit studiilor.
Tabel
Ciocolată cu 85% cacao
100 g
Calorii 627
Proteine 8
Lipide 57
Carbohidraţi 18
Ciocolată albă
100 g
Calorii 535
Proteine 5
Lipide 30
Carbohidraţi 63
Ciocolată amăruie 55%
100 g
Calorii 535
Proteine 7
Lipide 35
Carbohidraţi 55
Ciocolată cu căpşuni
100 g
Calorii 544
Proteine 7
Lipide 33
Carbohidraţi 54
Ciocolată cu alune
100 g
Calorii 550
Proteine 5
Lipide 34
Carbohidraţi 58
Ciocolată cu lapte
100 g
Calorii 520
Proteine 4
Lipide 28
Carbohidraţi 62