Ce alimente îţi dau energie pentru întreaga zi

1 shutterstock 621756848 jpg jpeg

Nucile, ceaiul verde ┼či ou─âle sunt doar c├óteva din alimentele care sporesc nivelul de energie al organismului, nutri┼úioni┼čtii recomand├ónd consumul acestora ├«n prima parte a zilei.

Micul dejun este considerat cea mai important─â mas─â a zilei, iar acesta trebuie s─â con┼úin─â alimente s─ân─âtoase pentru a ajuta cu adev─ârat organismul s─â ob┼úin─â energia necesar─â pe tot parsul zilei ┼či s─â nu ne afecteze s─ân─âtatea. Nutri┼úionistul Gianluca Mech face lista alimentelor recomandate pentru micul dejun.

Ou─â

Ou─âle sunt s─ân─âtoase ┼či delicioase. Studiile au demonstrat c─â consumul de ou─â la micul dejun cre┼čte senza┼úia de sa┼úietate, reduce aportul de calorii la urm─âtoarea mas─â ┼či ajut─â la men┼úinerea nivelului constant de zah─âr din s├ónge ┼či insulin─â. ├Än plus, g─âlbenu┼čurile de ou con┼úin lutein─â ┼či zeaxantin─â. Ace┼čti antioxidan┼úi ajut─â la prevenirea tulbur─ârilor oculare, cum ar fi cataracta ┼či degenerescen┼úa macular─â. Ou─âle sunt, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de colin─â, un nutrient foarte important pentru s─ân─âtatea creierului ┼či a ficatului.

 Iaurt grecesc

Iaurtul grecesc este cremos, delicios ┼či hr─ânitor. Foarte bogat ├«n proteine, induce senza┼úia de sa┼úietate ┼či stimuleaz─â metabolismul. Mai mult, iaurtul cu con┼úinut ridicat de gr─âsimi con┼úine acid linoleic conjugat (CLA), care poate stimula pierderea ├«n greutate ┼či reduce riscul apari┼úiei cancerului mamar. Anumite tipuri de iaurt grecesc sunt surse bune de probiotice, cum ar fi Bifidobacteria, care ajut─â la o digestie s─ân─âtoas─â. Pute┼úi combina iaurtul cu fructe proaspete pentru a cre┼čte con┼úinutul de vitamine, minerale ┼či fibre al mesei. Cafea Cafeaua este b─âutura preferat─â a majorit─â┼úii oamenilor la ├«nceputul zilei. Este bogat─â ├«n cofein─â, care s-a dovedit a ├«mbun─ât─â┼úi starea de spirit, vigilen┼úa ┼či performan┼úa mental─â. Studiile arat─â c─â cea mai eficient─â doz─â este de 38-400 mg pe zi, pentru a maximiza beneficiile cofeinei, reduc├ónd ├«n acela┼či timp efectele secundare. De asemenea, s-a demonstrat c─â cafeina cre┼čte rata metabolic─â ┼či arderea gr─âsimilor. ├Än plus, cafeaua este bogat─â ├«n antioxidan┼úi, care reduc inflama┼úia, protejeaz─â celulele, vasele de s├ónge ┼či scad riscul de diabet ┼či boli hepatice, informeaz─â adevarul.ro.

 Fulgi de ovăz

Ov─âzul este alegerea ideal─â la micul dejun pentru iubitorii de cereale. Acesta con┼úine o fibr─â unic─â numit─â beta-glucan, ce are multe beneficii pentru s─ân─âtate. Spre exemplu, ajut─â la reducerea nivelului de colesterol. Ov─âzul este, de asemenea, bogat ├«n antioxidan┼úi, care protejeaz─â s─ân─âtatea inimii ┼či contribuie la sc─âderea tensiunii arteriale. Semin┼úe de chia Semin┼úele de chia sunt extrem de hr─ânitoare ┼či reprezint─â o foarte bun─â surs─â de fibre ┼či antioxidan┼úi. Sunt recomandate ├«n special persoanelor care sufer─â de diabet, dar ┼či celor predispu┼či la afec┼úiuni cardiovasculare.

Fructe de p─âdure

Vorbim aici despre afine, zmeur─â, c─âp┼čune sau mure. Con┼úin mai pu┼úin zah─âr dec├ót majoritatea fructelor, dar sunt mai bogate ├«n fibre. De asemenea, fructele de p─âdure con┼úin antioxidan┼úi numi┼úi antociani. Ace┼čtia v─â protejeaz─â inima ┼či contribuie la ├«ncetinirea procesului de ├«mb─âtr├ónire.

Nuci

Nucile reprezint─â o alegere foarte bun─â pentru micul dejun. Induc senza┼úia de sa┼úietate ┼či previn cre┼čterea ├«n greutate. Reduc de asemenea riscul de boli cardiovasculare, rezisten┼úa la insulin─â ┼či au propriet─â┼úi anti-inflamatorii. Toate tipurile de nuci sunt bogate ├«n magneziu, potasiu ┼či gr─âsimi monosaturate, s─ân─âtoase pentru inim─â. Sun de asemenea benefice ┼či pentru persoanele cu diabet.

Ceai verde

Ceaiul verde este una dintre cele mai s─ân─âtoase b─âuturi. El con┼úine un antioxidant cunoscut sub numele de EGCG, care v─â poate proteja creierul, sistemul nervos ┼či inima. Semin┼úe de in Semin┼úele de in sunt incredibil de s─ân─âtoase. Con┼úin fibre, astfel c─â ajut─â digestia ┼či v─â p─âstreaz─â un timp mai ├«ndelungat senza┼úia de sa┼úietate. ├Än plus, ├«mbun─ât─â┼úesc sensibilitatea la insulin─â, reduc nivelul zah─ârului din s├ónge ┼či protejeaz─â ├«mpotriva cancerului de s├ón.