Care este temperatura ideală în casă?

Nici prea cald, nici prea rece, dar mai bine să aflăm ceea ce spun experții legat de temepratura ideală pe care ar trebui să o avem în casă.

Potrivit Endesa, temperatura ideală din casă ar trebui să se situeze între 20 și 21 °C în timpul zilei și între 15 și 17 °C noaptea. Par temeraturi scăzute, mai ales pe timpul nopții, dar specialiștii spun că cei care simt că le este frig se pot îmbrăca cu niște pijamale mai groase, în timp ce persoanele care suferă de cald își pot alege pijamale mai subțiri.

image

Temperatura ideală este diferită pentru fiecare dintre noi. Foto: Shutterstock

Recomandarea unanimă este pentru temperatura de 20-21ºC, dar dacă dormitorul este deosebit de rece sau prost izolat ar trebui să ai o sursă de căldură care să ridice temperatura. Mai mult, pentru a păstra temepratura într-o camera prost izolată poți trage perdelele, coborî jaluzelele și pune perne speciale în geamuri.

Nu simțim temperatura la fel

Când vine vorba de senzația de căldură sau frig, nu suntem toți la fel. Unii suferă mereu de frig, iar alții pot suporta cu lejeritate temperaturi scăzute stand în tricou. De exemplu, persoanele cu un volum mai mare de grăsime corporală rezistă mai bine la frig. De aceea, adaptarea temepraturii la felul în care tu o percepi este mai importantă pentru confortul personal decât recomandările experților.

În cazul bebelușilor

Temperatura ideală în cazul bebelușilor este, conform pediatrilor, între 22 și 24 °C în timpul zilei și între 18 °C și 20 °C noaptea. În ceea ce privește aerul condiționat, specialiștii sfătuiesc părinții să nu lase copiii direct în calea fluxului de aer.

De asemenea, specialiștii atrag atenția asupra faptului că temperatura nu este totul; umiditatea este de asemenea un factor important fiindcă modifică modul în care resimțim gradele Celsius. De aceea este posibil ca, îmbrăcat la fel, să simți că îți este frig la 19 °C și uneori să îți fie clad la aceeași temperature.

În afară de factorii personali precum greutatea sau vârsta (copiii și persoanele în vârstă sunt mai puțin capabile să-și regleze temperatura corpului), cheia este procentul de umiditate relativă. Umiditatea peste 50% crește senzația de căldură, în timp ce umiditatea sub acest nivel va crește senzația de frig.

În plus, umiditatea poate avea un impact real asupra sănătății tale. Sub 20%, uscăciunea excesivă contribuie la infecțiile respiratorii. Când este peste 80%, mediul înconjurător devine un loc ideal pentru acarieni și diverse tipuri de ciuperci care te pot îmbolnăvi.

Așdar, umiditatea ideală într-o casă este de 50%. La o umiditate de mai  puțin de 20% sau mai mult de 80%, sănătatea ta va începe să sufere.”

Citește și Acestea sunt medicamentele care te pot îngrăşa!