Cardiologii evită aceste alimente populare. Iată de ce!

Potrivit cardiologilor și altor experți în sănătate, compoziția nutrițională a anumitor alimente poate susține diferite aspecte ale sănătății inimii.

De exemplu, fructele și legumele, datorită nutrienților pe care îi oferă au proprietăți protectoare împotriva bolilor de inimă (conform Mayo Clinic). Peștele bogat în acizi grași omega-3 poate ajuta la reglarea nivelului de trigliceride, în timp ce cerealele integrale pot ajuta la menținerea tensiunii arteriale sub control. La fel cum anumite alimente pot ajuta sănătății inimii, altele o pot pune în pericol.

Printre alimentele de top pe care mulți cardiologi te sfătuiesc să le eviți și pe care ei înșiși le evită se numără chipsurile de cartofi.

plescoi carnati jpg

Carnea procesată, precum cea din cârnați crește riscul de boală cardiovasculară. Foto: Shutterstock

Deși chipsurile pot fi gustoase, cardiologul dr. Elizabeth Klodas a scris într-un articol pentru CNBC că dacă am consuma aproximativ 30 de grame de chipsuri de cartofi zilnic timp de un an, am ajunge să consumăm aproximativ ¾ ceașcă de sare, rezultând într-o creștere în greutate de până la 15 kilograme. Din cauza acestor riscuri pentru sănătate, Dr. Klodas a spus că ea personal se abține de la consumul chipsuri, cu orice preț.

Cum afectează carnea procesată sănătatea inimii?

Mulți cardiologi sunt, de asemenea, atenți la carnea procesată. Aceasta include produse precum salamul, hot dog-ul, baconul.

Cardiologul consultant Dr. Neil Srinivasan a declarat pentru The Telegraph că ar trebui să eviți salamul, în special, care poate fi încărcat cu calorii și grăsimi saturate sau trans, cunoscute și ca grăsimi nesănătoase. Aceasta include gustările în care salamul și alte cărnuri procesate pot fi ascunse, cum ar fi pe pizza sau cârnați. Când sunt prăjiți în ulei sau unt, cârnații fi o amenințare pentru colesterolul ridicat și bolile de inimă.

„Uneori, adăugarea de untură, prăjirea în ulei sau înfășurarea în bacon poate îmbunătăți gustul, dar adaugă și mai mulți aditivi," a spus dr. Srinivasan.

 Fără a menționa sarea adăugată care poate fi găsită în carnea procesată, care atrage apa în vasele noastre de sânge și crește tensiunea arterială, un alt factor cunoscut care contribuie la bolile de inimă.

Dr. Sharonne Hayes, profesor de medicină cardiovasculară, a declarat pentru Yahoo! News că carnea procesată conține, de asemenea, nitrați, care au fost legați de cancer.

Băuturile zaharoase pot crește riscul nostru de boli cardiovasculare

Poți găsi o mare cantitate de zahăr, cofeină și calorii goale în băuturile carbogazoase, cum ar fi sucurile sau băuturile energizante. Experții de la Orlando Health explică faptul că aceste băuturi ne pot face susceptibili la afecțiuni de sănătate precum diabetul și boala metabolică, ambele fiind asociate cu dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Împreună, conținutul de zahăr și cofeină al acestor băuturi creează un efect dublu, care poate duce la palpitații cardiace sau aritmii.

Deși unii doctori pot alege să elimine complet aceste alimente și băuturi din dieta lor, a fi atent la consumul nostru poate, de asemenea, ajuta la reducerea riscului nostru de boli de inimă.

„Nu există un aliment care să-ți salveze viața, și nu există unul care să te omoare. Totul ține de echilibru,” a spus dr. Hayes pentru Yahoo! News și a cpntinuat: „A te răsfăța ocazional cu o mână de chipsuri de cartofi nu este ceva de temut trebuie doar să fim conștienți de cantitatea de chipsuri pe care le mâncăm și cât de des o facem”.

Sursa: Health Digest