9 motive să mănânci mai des morcovi

1 morcovi shutterstock19587463 jpg jpeg

Cruzi sau gătiţi, sub formă de suc sau de piure, morcovii nu pot să lipsească din nicio farfurie. În plus, pot reduce simptomele neplăcute ale anumitor boli.

Morcovul este un adevărat medicament natural, graţie concentraţiei ridicate de vitamine şi săruri minerale (potasiu, calciu şi magneziu). E bogat în vitamina C şi mai ales în provitamina A – numită şi betacaroten - , care face minuni pentru piele şi pentru ochi. Mai conţine vitamine din grupul B, cu rol calmant şi protector, şi vitamina E, cu acţiune antioxidantă. 

Toate părţile legumei  (rădăcina, frunzele, florile, seminţele) pot fi folosite în diversele tratamente naturiste.  

Remediu pentru gastrită

Amestecă o cană de suc proaspăt de morcovi cu 1 pahar de suc de spanac şi bea o dată pe zi, ori de câte ori suferi de colite sau de constipaţie. Un tratament cu acest suc reglează microflora intestinală şi ajută şi în tratamentul gastritei.

Leac contra anemiei

Dacă ai anemie feriprivă (prin lipsă de fier), încearcă următorul remediu. Amestecă 100 ml suc proaspăt de morcovi cu 200 ml apă minerală şi miere, până obţii un sirop. Ia câte o lingură pe zi, timp de 2 săptămâni.

Soluţie naturală antiacnee

Seminţele de morcov conţin un ulei esenţial cu multiple calităţi, care ajută în procesul de detoxificare şi care poate să combată acneea (pentru că are şi virtuţi cicatrizante). Pune o picătură de ulei pe coşurile care-ţi urâţesc tenul, şi vei scăpa în scurt timp de ele.

Hidratant pentru pielea uscată

Uleiul esenţial de morcov, amestecat cu ulei de argan, hidratează pielea uscată sau lipsită de strălucire. Asociat cu uleiul esenţial de geranium (muşcată), uleiul de morcov ajută la eliminarea petelor brune provocate de expunerea excesivă la soare (fotoîmbătrânire).

Întăritor pentru imunitate

Sucul de morcov este excelent în curele de remineralizare şi pentru creşterea imunităţii. Consumă o cană de suc proaspăt de morcovi pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 10 zile.

Combat paraziţii intestinali

Bea un pahar de suc proaspăt de morcovi pe zi, timp de 3 săptămâni, dacă ai probleme cu viermii intestinali. Poţi să amesteci sucul de morcov cu felii de lămâie, în acelaşi scop.

Stimulant pentru secreţia bilei

Tot sucul de morcov ajută în refacerea ficatului după hapatită şi stimulează secreţia biliară.

De ajutor în dietă

Bogaţi în fibre uşor de asimilat, morcovii taie pofta de mâncare. Nu uita să-i consumi în salate, atunci când ţii cure de slăbire. În plus, te ajută şi să elimini toxinele din organism. Morcovul are şi efect depurativ, favorizând eliminarea lichidelor.

Truc pentru retenţia urinară

Mănâncă salată de frunze proaspete de morcov, preparată astfel: spală frunzele proaspete, mărunţeşte-le fin, amestecă cu pătrunjel tocat şi zeamă de lămâie. Poţi adăuga roşii. Consumul salatei stimulează eliminarea urinei.