Greaţa şi vărsăturile, febra moderată şi umflarea abdomenului sunt doar câteva dintre simptomele apendicitei. Iată la ce e bine să mai fii atent şi cum trebuie să procedezi!

Apendicita este una dintre urgenţele medicale care necesită aproape întotdeauna o intervenţie chirurgicală, prin care se îndepărtează apendicele. Netratată, această afecţiune poate să provoace complicaţii, prin spargerea apendicelui şi împrăştierea conţinutului infectat în cavitatea abdominală. Această situaţie duce la peritonită, inflamaţie care poate fi fatală dacă nu este tratată de urgenţă cu antibiotice. Alteori, un abces cu puroi se poate forma pe partea exterioară a apendicelui inflamat, provocând spargerea şi cauzând peritonita.

Simptomele apendicitei care să te trimită la medic

Simptomele clasice ale apendicitei sunt:

- Durere surdă în apropierea buricului sau în abdomenul superior, durere care devine ascuţită când migrează spre partea dreaptă a abdomenului inferior

- Greaţă şi/sau vărsături la scurt timp după apariţia durerilor

- Umflarea abdomenului

- Pieredea poftei de mâncare

- Febră moderată (între 37.5 şi 38.5 °C)

- Imposibilitatea eliminării gazelor abdominale.

În aproximativ jumătate dintre cazuri, printre simptomele apendicitei se numără şi:

- Durere surdă sau ascuţită în orice zonă a abdomenului şi a spatelui

- Urinare dureroasă şi dificilă

- Vărsături înainte de apariţia durerii

- Constipaţie sau diaree însoţită de flatulenţă.

Diagnosticul şi tratamentul sunt foarte importante, aşa că, la apariţia durerilor abdominale severe, mergi imediat la urgenţă. Nu mânca şi nu bea nimic, nu lua analgezice sau laxative şi nu folosi perne electrice, pentru că dacă e vorba de un apendice inflamat e posibil să se rupă.

Diagnosticarea nu este mereu simplă, deoarece simptomele apendicitei seamănă cu ale altor probleme de sănătate precum infecţia urinară, boala Crohn sau probleme ale ovarelor ori vezicii urinare. În general, dacă se suspectează apendicita, medicii preferă să înlăture rapid apendicele prin operaţie, pentru a preveni spargerea lui. Apendicetomia nu este o intervenţie chirurgicală complicată şi se realizează fie prin operaţie clasică, fie laparoscopică, sub anestezie rahidiană sau generală. După intervenţie, pacientul va consuma în primele ore doar ceai şi apă plată. Externarea se face în 24 de ore, iar firele de sutură se vor scoate după 7 zile, dacă nu sunt absorbabile. În cazul în care se observă apariţia unei inflamaţii sau a unui lichid pe locul operaţiei, se va contacta medicul.

Deşi este o problemă de sănătate cu care se poate confrunta oricine, apendicita apare rar la vârste mai mici de 2 ani şi este mai frecventă între 10 şi 30 de ani.

Citţi mai multe despre simptomele apendicitei şi posibilele cauze aici.