Vrei un implant dentar? Iat─â ce trebuie s─â ┼čtii!

1 shutterstock 1971734174 jpg jpeg

Te confrun┼úi cu lipsa din┼úilor sau alte probleme dentare? Lipsa unuia sau mai multor din┼úi poate duce la apari┼úia unor probleme psihologice legate de estetic─â, ocluzie ┼či dificult─â┼úi de mestecat. ├Än consecin┼ú─â, toate acestea afecteaz─â zilnic obiceiurile alimentare ale persoanei ├«n cauz─â.

Dac─â te afli ├«ntr-o astfel de situa┼úie po┼úi lua ├«n calcul aplicarea unui implant dentar. Ba chiar ├«┼úi poate fi recomandat ├«n urma unor tratamente stomatologice, pentru a asigura mu┼čc─âtura corect─â ┼či pentru a nu pune presiune pe o coroni┼ú─â aflat─â ├«n partea opus─â zonei cu probleme. ÔÇ×Ce op┼úiuni am? Ce tip de implant s─â aleg, care e cel mai potrivit pentru mine? Implantul dentar implic─â anumite riscuri pentru s─ân─âtate?ÔÇŁ ÔÇô sunt ├«ntreb─âri pe care ┼či le poate pune orice persoan─â aflat─â ├«n situa┼úia de a avea nevoie de un implant dentar. Adic─â un dispozitiv fix de protezare care permite ├«nlocuirea din┼úilor lips─â ├«n arcul superior sau inferior al gurii.

Ce este implantul dentar

ÔÇ×Este o tehnic─â dentar─â care permite ├«nlocuirea unuia sau mai multor din┼úi naturali cu tot at├ó┼úia artificiali. De obicei, implanturile sunt  realizate din titan, un material biocompatibil, care este inserat ├«n os, ├«n locul unde, odat─â, au fost prezen┼úi din┼úii naturali, ┼či unde se integreaz─â perfect pentru a deveni un punct de ancorare pentru coroana dentara (dinte de ├«nlocuire).ÔÇŁ, afl─âm de la dr. Lorelai Nassar. 

Cine este candidatul ideal pentru un implant dentar 

ÔÇ×Instalarea unui implant dentar este o interven┼úie chirurgical─â. Un pacient se poate confrunta cu implantologie dentar─â la orice v├órst─â, dar oricine este supus opera┼úiei trebuie s─â aib─â absolut gingii ┼či ┼úesut osos maxilar sau mandibular ├«n stare bun─â de s─ân─âtate. Dac─â aceste cerin┼úe nu exist─â, pacientul va trebui s─â opteze pentru puntea dentar─â.ÔÇŁ, adaug─â specialistul.

Când se poate folosi implantologia 

Situa┼úia ├«n care ai mai mul┼úi din┼úi lips─â este de departe cea care se preteaz─â cel mai mult unui implant dentar. A┼čadar, atunci c├ónd mai mul┼úi din┼úi lips─â:

  • afecteaz─â puterea de mestecat ┼či mu┼čc─âtura;
  • afecteaz─â func┼úia fonetic─â;
  • poate provoca deplasarea altor din┼úi s─ân─âto┼či;
  • creeaz─â un disconfort estetic.

Care sunt fazele de inserare a implantului dentar. Ce trebuie s─â ┼čtii ├«nainte de interven┼úie

Mai ├«nt├ói de toate ┼úi se va face o anestezie, iar imediat dup─â aceasta, medicul dentist va ├«ncepe s─â introduc─â implantul dentar urm├ónd c├ó┼úiva pa┼či:

  • incizia ┼či ridicarea unei clape a gingiei pentru a ajunge la maxilarul sau mandibula subiacent─â;
  • punc┼úia osului care sus┼úine implantul;
  • introducerea implantului ├«n gaur─â;
  • ata┼čarea bontului, a ┼čurubului de ├«mbinare ┼či ad─âugarea coroanei.

├Än ceea ce prive┼čte ultimul pas, acesta poate fi efectuat imediat dup─â inserarea implantului sau dup─â c├óteva s─âpt─âm├óni, ├«n combina┼úie cu procesul de osteointegrare.

Există riscuri pentru sănătate?  

ÔÇ×├Än ceea ce prive┼čte implanturile dentare, acestea nu implic─â niciun risc de s─ân─âtate. Implantul este o solu┼úie modern─â ┼či 100% biocompatibil─â cu organismul uman. Procedura a ajuns la un nivel extrem de avansat, superioritatea sa fa┼ú─â de orice alt─â solu┼úie de restaurare a din┼úilor lips─â fiind incontestabil─â.ÔÇŁ, precizeaz─â dr. Nassar.

Ce trebuie făcut după operaţie?

De asemenea, trebuie s─â ┼čtii c─â ├«n faza postoperatorie pot ap─ârea unele v├ón─ât─âi sau umfl─âturi ├«n ┼úesuturile moi ale gurii, ceea ce este o reac┼úie absolut normal─â. Odat─â ce efectul anesteziei a trecut, pentru a preveni apari┼úia durerii, este necesar s─â iei analgezice ┼či s─â urmezi o antibioterapie (prescris─â de medic), pentru a reduce riscul de infec┼úie a gingiilor. De asemenea, este indicat s─â consumi alimente moi ┼či s─â renun┼úi la alimentele ┼či b─âuturile prea calde sau prea reci, cel pu┼úin o s─âpt─âm├ón─â.

Cum pot beneficia de cel mai bun implant, adaptat nevoilor mele?

Ei bine, pentru fiecare dintre noi exist─â un tip de implant ce se adapteaz─â optim situa┼úiei particulare ├«n care ne afl─âm. Pentru a putea beneficia de implanturi dentare, mai ├«nt├ói este necesar s─â te prezin┼úi la clinica de implantologie cu o radiografie panoramic─â, pentru examinarea situa┼úiei tale dentare. Apoi, ├«n decursul consulta┼úiei, doctorul chirurg va analiza ┼či va stabili etapele necesare planului de tratament.