Vrei o inim─â s─ân─âtoas─â? Iat─â ce trebuie s─â ┼čtii!

1 2 jpg jpeg

În prezent, bolile de inimă reprezintă principala cauza de deces la nivel mondial. Peste un sfert din totalul deceselor sunt provocate de afecţiunile cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare afecteaz─â inima (mu┼čchiul inimii), dar ┼či vasele de s├ónge ale inimii. Riscul apari┼úiei bolilor de inima cre┼čte odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â, iar b─ârba┼úii care au peste 45 de ani ┼či femeile cu v├órsta de peste 55 de ani sunt mai predispu┼či la manifestarea bolilor cardiovasculare.

Speciali┼čtii Clinicii Medline Center Jilava prezint─â principalii factori de risc ├«n bolile cardiovasculare:

-        Hipertensiunea arterial─â

-        Colesterolul total m─ârit

-        Obezitate

-        Activitate fizic─â insuficient─â

-        Consumul redus de fructe ┼či legume

-        Fumatul

-        Consumul de alcool.

Diagnosticarea bolilor cardiovasculare

Preven┼úia bolilor cardiovasculare cuprinde evaluarea factorilor de risc cardiovasculari ┼či a efectelor acestora asupra organelor ┼úint─â (inim─â, rinichi, creier), prin:

- electrocardiogram─â

- ecografia cardiac─â

- test ECG de efort, în prezenţa semnelor sau simptomelor de angină pectorală sau de insuficienţă cardiacă.

- analize de sânge pentru detectarea dislipidemiei, a diabetului zaharat, a bolilor de rinichi.

7 sfaturi pentru s─ân─âtatea inimii

1. Renunţarea la fumat este cel mai important pas pe care trebuie să îl facă cei care au acest obicei, pentru a se asigura că nu se expun afecţiunilor cardiace. Bolile cardiovasculare sunt puternic influenţate în sens negativ de acest obicei.

2. Efectuarea analizelor de sânge uzuale anuale este un pas esenţial în prevenţia bolilor cardiovasculare. De asemenea, consultul cardiologic este foarte important pentru pacienţii care au: diabet, obezitate, antecedente familiare de cardiopatie ischemică.

3. Alimenta┼úia s─ân─âtoas─â este un alt factor important ├«n preventive: consumul a cel pu┼úin cinci por┼úii de fructe/legume pe zi ┼či limitarea aportului total de sare la cel mult o linguri┼ú─â.

4. Activitatea fizic─â regulat─â contribuie la reducerea riscului de apari┼úie a bolilor cardiovasculare, ├«mbun─ât─â┼úeste valorile tesiunii arteriale, ale colesterolului ┼či ale glicemiei, reduc├ónd stresul ┼či cresc├ónd buna dispozi┼úie.

5. Limitarea consumului de alcool. Prea mult alcool poate cre┼čte tensiunea arterial─â. ├Än plus,adaug─â calorii ├«n alimenta┼úie, ceea ce poate duce la o cre┼čtere a greut─â┼úii. Ambele cresc riscul de a face boli de inim─â.

6. Limitarea ┼či gestionarea stresului. Stresul este rela┼úionat cu bolile de inim─â ├«n mai multe feluri: poate cre┼čte tensiunea, iar stresul extrem poate fi un declan┼čator pentru atacurile de cord.

7. Somn suficient. Atunci c├ónd organismul nu prime┼čte somn, cre┼čte riscul de tensiune arterial─â ridicat─â, obezitate ┼či diabet. Cei mai mul┼úi adul┼úi au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte.

Cite┼čte ┼či: 5 pa┼či pentru o inim─â ferit─â de boli