Unii oameni sunt mai expuşi complicaţiilor infecţiei cu coronavirus. Află dacă te afli în categoria de risc!

1 tipa febra spital shutterstock 17157136 jpg jpeg

Aproximativ 50% dintre pacienţii care au avut nevoie de spitalizare în urma infectării cu COVID-19 suferă de afecţiuni cronice, potrivit unui buletin clinic publicat recent de Colegiul American de Cardiologie. 40% dintre pacienţii cu coronavirus spitalizaţi au un istoric medical de afecţiuni cardiovasculare sau cerebrovasculare.

Pacienţii cu un istoric cardiovascular sunt mai expuşi riscului de a dezvolta complicaţii în cazul contractării virusului. De aceea, este important ca pacienţii cu boli de inimă să respecte recomandările de igienă şi să apeleze medicul curant la primele simptome: tuse, febră, dificultăţi de respiraţie.

Colegiul American de Cardiologie avertizează că riscul de a dezvolta complicaţii este mai mare în cazul pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare. Potrivit unui raport pe 138 de pacienţi spitalizaţi, 19,6% au dezvoltat sindrom de detresă respiratorie acută, 16,7% au dezvoltat aritmii şi 7,2% afectare cardiacă. O altă complicaţie semnalată de rapoartele medicale este miocardita – inflamarea muşchiului cardiac.

Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare cronice sunt mai sensibili în faţa infecţiilor virale, care le destabilizează practic echilibrul metabolic în condiţile în care rezervele lor cardiace sunt deja reduse. Infecţia virală afectează sistemul cardiovascular, iar în cazul pacienţilor care au deja o suferinţă cardiacă pot apărea evenimente acute sau agravări ale afecţiunii iniţiale.

”Ne referim în principal la bolnavii cu insuficienţă cardiacă. Aceasta poate avea foarte multe cauze, de la infarct miocardic, boli valvulare sau boli congenitale. Bolnavii aceştia sunt foarte fragili pentru că o infecţie cu un virus la care nu avem un tratament specific, cum e acest coronavirus, îi poate duce într-o stare de decompensare acută şi atunci poate să survină decesul ca urmare a complicaţiilor cardiovasculare” explică dr. Iulian Călin, medic cardiolog la ARES.

În aceste condiţii, pacienţii cu boli de inimă trebuie să respecte recomandările generale pentru protejarea de infecţia cu noul coronavirus. Acestea includ spălarea frecventă pe mâini cu apă şi cu săpun şi dezinfectarea cu soluţii pe bază de alcool, evitarea locurilor aglomerate şi a contactului direct cu persoane care prezintă simptome de infecţie şi prepararea corectă din punct de vedere termic a produselor de origine animală.  În plus, pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare trebuie să ia măsuri suplimentare de precauţie. Iată câteva sfaturi de la medicii cardiologi:

  • La pacienţii mai în vârstă este mai puţin probabil să apară febra, aşadar simptomele care trebuie să vă dea de gândit sunt tusea şi dificultăţile de respiraţie. Nu confundaţi aceste simptome cu cele provocate de afecţiunile cardiovasculare. Dacă aveţi motive să suspectaţi o infecţie, adresaţi-vă medicului dumneavoastră curant.
  • Este important ca pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare să fie la zi cu vaccinarea antigripală, inclusiv cu vaccinul pneumococic, din cauza riscului crescut de suprainfectare bacteriană secundară, după contractarea virusului COVID-19.
  • Pacienţii care urmează o schemă de tratament stabilizator (statine, beta-blocanţi, inhibitori ai ECA) trebuie să o respecte cu stricteţe, mai ales în această perioadă, ca o măsură de extraprotecţie împotriva decompensării bolii.