Tu mesteci corect mâncarea? Dacă nu, iată cum îți afectează digestia.
Mestecatul încet și temeinic este nu numai necesar pentru a mânca și înghiți alimente, ci și pentru a evita o serie de probleme digestive și probleme de sănătate.
Află mai multe despre de ce mestecatul suficient contează pentru sănătatea ta, ce înseamnă de fapt „destul” și ce se întâmplă când nu o faci corect, precum și strategii simple de îmbunătățire a obiceiurilor tale de a mesteca mâncarea.
Importanța pentru o digestie corectă
Contrar credinței populare, procesul de digestie nu începe în stomac; începe în gură. Primul pas al digestiei este mestecatul, care atât reduce dimensiunea alimentelor, cât și activează glandele salivare pentru a secreta mai multă salivă, potrivit dr. Johanna P. Salazar, nutriționist și fondator al Healing Nutrition.

Mâncatul încet ajută digestia. Foto: Shutterstock
Saliva conține enzime precum amilaza și lipaza, care descompun carbohidrații și, respectiv, grăsimile. „Conține, de asemenea, mucus, care ajută la legarea particulelor de alimente împreună și oferă un lubrifiant pentru a ajuta la înghițire”, explică Salazar. În plus, saliva declanșează producția de acid clorhidric în stomac, ajutându-l să se pregătească pentru alimentele primite.
Cu toate acestea, într-o epocă a sarcinilor multiple, a presiunilor de timp și a alimentației fast-food, mulți oameni tind să mănânce rapid, fără să gândească, sau din mers, spune medicul de medicină funcțională dr. Julie Taylor.
„Drept urmare, nu ne gândim de două ori cât de bine ne mestecăm mâncarea, darămite la ritmul cu care o facem. În afară de pericolul evident și real de sufocare, mestecatul insuficient de bine poate fi vinovatul ascuns din spatele diverselor probleme neplăcute (și, în cel mai rău caz, periculoase, care urmează”, spune dr. Taylor.
Ai arsuri la stomac
Oricine s-a luptat cu arsuri la stomac știe că nu sunt distractive. Mestecatul declanșează producția de acid clorhidric în stomac, iar acest lucru pregătește stomacul să descompună alimentele. Dar dacă nu îți mesteci complet mâncarea, nu va fi acid în stomac pentru a ajuta digestia corect. Combinația de acid stomacal scăzut și alimente nemestecate „poate provoca bule de gaz, care se ridică la esofag și gât, ducând la arsuri la stomac”, spune dr. Taylor.
Ai probleme digestive
Mestecarea insuficientă este complicat pentru intestin. Iată de ce: pe măsură ce alimentele se deplasează din stomac în intestinul subțire, pancreasul secretă enzime și vezica biliară eliberează bilă. Ambele descompun alimentele, dar în mod limitat. Deci, dacă particulele de alimente sunt prea mari (adică nu au fost mestecate complet), bacteriile care apar în mod natural în intestine pot fermenta alimentele nedigerate și se pot multiplica. „Acest lucru poate provoca balonare, gaze, indigestie [sau] constipație”, spune medicul.
Nu absorbi nutrienți cheie
Potrivit lui dr. Julie Taylor, mestecatul ajută organismul să descompună carbohidrații, proteinele și grăsimile (adică macronutrienții sau nutrienții de bază de care ai nevoie în cantități mai mari) în molecule numite monozaharide, aminoacizi și, respectiv, acizi grași. Aceste molecule sunt absorbite de intestinul subțire, unde are loc în principal absorbția nutrienților. Dar atunci când alimentele nu sunt mestecate suficient de la început, carbohidrații, proteinele și grăsimile nu vor fi descompuse complet, ceea ce face dificilă absorbția acestor nutrienți de către intestinul subțire.
Ajungi să mănânci în exces
Dacă nu mesteci bine alimentele, probabil că mănânci prea repede, ceea ce poate duce la a mânca prea mult. Acest lucru poate face dificilă ascultarea corpului tău, care semnalează când ești plin, spune dr. Supriya Rao, gastroenterolog și manager la Integrated Gastroenterology Consultants.
De la mâncatul în exces, crește riscul de sindrom metabolic, o afecțiune marcată de obezitate centrală, niveluri ridicate de colesterol, tensiune arterială și niveluri ridicate de glucoză, adaugă dr. Rao. Sindromul metabolic este o afecțiune gravă, deoarece poate „crește riscul de boli cardiovasculare, diabet și anumite tipuri de cancer”, adaugă ea.
Este mai greu să te bucuri de mâncare
Mestecatul prea repede poate împiedica plăcerea de a mânca. În schimb, când mănânci și mesteci într-un mod atent, „angajezi toate simțurile și observi cum arată mâncarea, cum miroase, textura ei și cum este gustul", spune dr. Rao. Acest lucru nu numaică va ajuta să savurezi cu adevărat mâncarea, dar o face mai ușoară pentru stomac.
Sfaturi utile
Mestecă fiecare mușcătură de aproximativ 20 până la 30 de ori.
„În medie, alimentele trebuie mestecate de aproximativ 30 de ori înainte de a înghiți, dar numărul exact depinde de consistența alimentelor”, spune dr. Taylor. „De exemplu, consumul de fulgi de ovăz poate necesita 20 de mestecări, în timp ce nucile pot necesita până la 30 de mestecări”.
Cel mai important este să încerci să mesteci până când mâncarea este practic lichefiată, la o consistență de alimente pentru bebeluși.
Începe prin a fi atent la obiceiurile tale
Dacă mestecatul încet nu este posibil mai ales când mori de foame, să înțelegi cum funcționează sistemul digestiv atunci când alimentele sunt mestecate corect, ne-ar putea ajuta să încetinim modul în care mâncăm și să fim mai conștienți. Se poate renunța la mâncatul distras, precum cel în timp ce verifici telefonul și la mâncatul din mers, care se întâmplă adesea în timpul șofatului și când faci naveta.
Un alt sfat este să încerci sămănânci inainte de a-ți fi foarte foame și să alegi un mediu calm ori de câte ori este posibil, deoarece luarea mesei în situații de mare stres (de exemplu, la aeroport, cu 12 minute înainte de îmbarcarea zborului) te poate face să grăbești inconștient procesul.
Sursa: Real Simple