Noduli la sân: când e necesară intervenţia chirurgicală

1 2 jpg jpeg

S├ónii sunt forma┼úi din ┼úesut adipos ┼či conjunctiv (fibre), nervi, vase de s├ónge, ganglioni limfatici, glande produc─âtoare de lapte ┼či ductul lactifer, prin care curge laptele matern. Structura ┼úesutului mamar este diferit de la o femeie la alta, fiind influen┼úat de v├órst─â ┼či de modific─ârile hormonale.

Nodulii benigni sunt mobili

Majoritatea nodulilor care apar la nivelul sânilor sunt benigni, adică nu sunt formaţi din celule canceroase. Nodulii benigni sunt fie chisturi (pungi cu lichid), fie fibroadenoame mamare. Acestea din urmă, apar de obicei din cauza modificărilor hormonale din timpul ciclului mentrual, când corpul produce prea mult ţesut glandular mamar într-o anumită zonă.

Dup─â un traumatism local pot s─â apar─â la nivelul s├ónului nodulii de necroz─â forma┼úi din gr─âsime. Nodulii benigni sunt bine delimita┼úi, mobili, cu o consisten┼ú─â elastic─â ┼či nu produc modific─âri ale pielii, de cele mai multe ori fiind prezen┼úi ├«n ambii s├óni.

Când este cazul să fie ţinuţi sub supraveghere

Afec┼úiunile benigne ale s├ónului au printre simptome durerea mamar─â, nodulii palpabili, scurgerile mamelonare ┼či problemele dermatologice locale. Majoritatea nodulilor dispar de la sine sau cu tratament ┼či nu evolueaz─â spre cancer.

Totu┼či, ├«n anumite situa┼úii, se pot asocia cu un risc crescut de apari┼úie a cancerului mamar ┼či din acest motiv trebuie s─â fie urm─âri┼úi de medic. Dac─â nodulii se m─âresc, s├ónul se deformeaz─â ┼či apare disconfortul local, nodulii benigni trebuie ├«ndep─ârta┼úi chirurgical.

Semne care să te îngrijoreze

Spre deosebire de cei benigni, nodulii maligni au o consisten┼ú─â dur─â, cu mobilitate redus─â, sunt neregula┼úi ┼či produc modific─âri ale pielii ├«n zona ├«n care apar: ro┼čea┼ú─â, denivel─âri ale tegumentului, asimetrie a s├ónilor, aspect de coaj─â de portocal─â, edem, ulcera┼úii, scurgeri mamelonare ├«nchise la culoare. ├Än cele mai multe cazuri, nodulii maligni nu dor ┼či pot fi descoperi┼úi prin palparea s├ónului doar c├ónd ajung la dimensiuni mari.

Mamografia, recomandat─â anual

Pentru a depista cancerul în forme incipiente sunt necesare controale anuale. Toate femeile peste 20 de ani ar trebuie să se autoexamineze, iar o dată pe an sunt necesare analize mai amănunţite, pentru a depista eventualii noduli, indiferent de natura lor.

Femeile p├ón─â ├«n 40 de ani pot efectua anual o ecografie la s├óni; ├«ntre 40 ┼či 50 de ani se face o mamografie la 2 ani, iar dup─â 50 de ani este indicat─â mamografia anual─â. ├Än cazul chisturilor mamare se aspir─â con┼úinutul cu un ac fin, acesta fiind trimis la analize pentru a vedea dac─â celulele sunt de origine canceroas─â sau nu.

Pentru depistarea nodulilor mamari este esen┼úial─â autoexaminarea s├ónilor, pe care femeile ar trebui s─â o fac─â lunar. Modul ├«n care trebuie efectuat─â aceasta poate fi prezentat de medicul specialist ┼či ar trebui s─â devin─â o rutin─â, extrem de util─â ├«n depistarea afec┼úiunilor s├ónului. La orice schimbare, se recomand─â consultul de specialitate.

Investiga┼úiile complementare sunt reprezentate de ecografie mamar─â, mamografie ┼či biopsie ┼či vor fi recomandate de medic acolo unde este necesar.

La femeile cu noduli benigni, urm─ârirea clinic─â ┼či prin ecografie sau mamografie este de cele mai multe ori suficient─â, ├«ns─â biopsia poate fi necesar─â fie pentru c─â apar modific─âri de-a lungul timpului ├«n ceea ce prive┼čte aspectul nodulilor, fie pentru c─â se dore┼čte un diagnostic de certitudine.