Mituri despre diabet! Facem sau nu diabet de la prea mult zah─âr?

1 2 jpg jpeg

├Ä┼úi prezent─âm cele mai vehiculate mituri ┼či cum deosebim realitatea de fic┼úiune.

Facem diabet de la zah─âr sau nu?

ÔÇŁDiabetul zaharat este o boal─â care apare pe un cumul de factori. Exist─â ┼či un factor declan┼čator. C├ónd avem hiperglicemie, ├«nseamn─â c─â ├«n urm─â cu 10-15 ani a ├«nceput procesul de degradere celular─â a celulelor din pancreas care secret─â insulin─â. Consumul mare de zah─âr duce la epuizarea acestor celule.

Un consum crescut de zah─âr poate duce la diabet zaharat ├«n timp pentru c─â sunt multe persoane care consum─â mult zah─âr ┼či totu┼či nu fac diabet dec├ót dup─â 40 de ani. Ca s─â facem o preven┼úie bun─â a diabetului trebuie s─â ne g├óndim la mi┼čcare, s─â avem grij─â la alimenta┼úie ┼či s─â ┼úinem cont de istoricul din familie. Diabetul omoar─â de foarte pu┼úine ori ca ┼či boal─â propriu zis─â prin hipoglicemie sau hiperglicemie. Diabetul omoar─â din cauza complica┼úiilor care duc la afect─âri ale organelorÔÇŁ, a spus, la Antena 3, dr. Simona Carniciu, medic specialist ├«n diabet, nutri┼úie ┼či boli metabolice

Oamenii slabi nu fac diabet

Fals: De┼či majoritatea pacien┼úilor diagnostica┼úi cu diabet zaharat de tip 2 sunt supraponderali sau obezi, boala apare ┼či la persoane cu o greutate normal─â. Cauza poate fi o predispozi┼úie genetic─â sau un exces de gr─âsime abdominal─â.

Indiferent de greutate, dup─â 40 de ani este recomandat s─â verifici anual glicemia.

Sarcina este riscant─â pentru femeile cu diabet

Multe femei sunt ├«ngrijorate de riscurile la care ┼či-ar expune viitorul copil sau se tem c─â nu pot s─â r─âm├ón─â ├«ns─ârcinate, mai ales dac─â au diabet zaharat de tip 1. Dar acest lucru nu mai este adev─ârat. Mitul provine dintr-un trecut ├«n care diabetul era prost controlat ┼či gre┼čit interpretat. Exist─â, ├«ntr-adev─âr, riscuri de complica┼úii, cum este na┼čterea prematur─â, ├«ns─â ele apar ├«n general atunci c├ónd mama nu ├«┼či monitorizeaz─â atent glicemia. Majoritatea femeilor diabetice r─âm├ón ├«ns─ârcinate ┼či au o sarcin─â perfect normal─â.

Pierderea în greutate te scapă de diabet

Dac─â e┼čti supraponderal ┼či ai diabet, medicul ├«┼úi va recomanda s─â sl─âbe┼čti. Dar sc─âderea ├«n greutate nu te va vindeca de boal─â sau de o glicemie crescut─â ├«n viitor. ├Än schimb, pierderea kilogramelor ├«n plus poate ├«ncetini progresia simptomelor diabetului ┼či ajut─â la gestionarea glicemiei, a tensiunii arteriale ┼či a lipidelor din s├ónge.