Medicina personalizată, noua abordare în tratarea bolilor

1 2 jpg jpeg

Folosirea informa┼úiei genetice a fiec─ârui pacient, pentru a alege medicamentele ┼či dozajul care sunt eficiente doar ├«n cazul lui reprezint─â o parte important─â din ceea ce speciali┼čtii numesc viitorul industriei farmaceutice.

Medicina personalizat─â este un concept relativ nou care separ─â pacien┼úii ├«n grupuri diferite ÔÇô cu decizii medicale personalizate, practici, interven┼úii ┼či/sau proceduri croite individual pentru fiecare pacient ├«n parte, ├«n func┼úie de r─âspunsul prezis sau de riscul de boal─â. Termenii ÔÇ×medicin─â personalizat─âÔÇť, ÔÇ×medicin─â de precizieÔÇť sau ÔÇ×medicin─â stratificat─âÔÇť sunt folosi┼úi interschimbabil pentru a descrie acest concept, chiar dac─â unii autori ┼či organiza┼úii din domeniul s─ân─ât─â┼úii folosesc expresiile separat, pentru a indica anumite nuan┼úe.

Genetica are un rol esenţial

├Än medicina personalizat─â, testele de diagnosticare sunt adeseori folosite pentru selectarea terapiilor adecvate ┼či optime, pe baza contextului genetic al unui pacient sau ├«n func┼úie de alte analize. Totodat─â, folosirea informa┼úiilor genetice joac─â un rol major ├«n anumite aspecte ale medicinei personalizate, iar un bun exemplu ├«n acest sens este farmacogenomica, ramura care studiaz─â rolul genomului ├«n ceea ce prive┼čte r─âspunsul la anumite medicamente.

ÔÇ×├Än urm─â cu 15-20 de ani, era acceptabil ca un medicament, de exemplu, s─â fie administrat unei persoane f─âr─â a ┼úine cont de sexul, greutatea, v├órsta, tipul molecular al bolii sau al┼úi parametri de acest tip, pentru c─â mijloacele curente de diagnostic nu permiteau o analiz─â at├ót de detaliat─â. Acum, dup─â descifrarea genomului uman ┼či dup─â ce costul secven┼úierii genomului a devenit relativ accesibil, iar num─ârul testelor genetice aprobate este din ce ├«n ce mai mare, s-au creat premisele pentru asigurarea tratamentului potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivitÔÇť, explic─â dr. Marius Geant─â, expert ├«n medicin─â personalizat─â.

Precizia, un cuvânt-cheie

Medicina personalizat─â este o abordare nou─â pentru preven┼úia ┼či tratamentul bolilor, care ┼úine cont de variabilele ap─ârute ├«n ceea ce prive┼čte genele fiec─ârei persoane, mediul ├«n care tr─âie┼čte ┼či stilul de via┼ú─â. Aceast─â abordare, sus┼úin speciali┼čtii, le permite medicilor ┼či cercet─âtorilor s─â prezic─â ÔÇô cu mai mult─â acurate┼úe ca p├ón─â acum ÔÇô ce tratament ┼či ce strategii de preven┼úie vor func┼úiona ├«n unele grupuri de oameni pentru o anumit─â boal─â.

Medicina personalizat─â este ├«n contrast cu abordarea de genul ÔÇ×un singur medicament se potrive┼čte tuturor oamenilorÔÇť, ├«n cadrul c─âreia tratamentul bolilor ┼či strategiile de preven┼úie sunt dezvoltate pentru persoana care reprezint─â ÔÇ×mediaÔÇť, iar medicii iau mai pu┼úin ├«n considerare diferen┼úele dintre indivizi.

De┼či termenul de ÔÇ×medicin─â de precizieÔÇť este relativ nou la noi, conceptul a f─âcut parte din sistemele de s─ân─âtate ale altor state de mai mul┼úi ani. De exemplu, unei persoane care are nevoie de o transfuzie de s├ónge nu ├«i se ofer─â s├ónge de la un donator ales la ├«nt├ómplare. ├Än schimb, tipul de s├ónge al donatorului este ales ca s─â corespund─â pacientului ┼či pentru a reduce riscul unor complica┼úii ap─ârute post-transfuzie.

Ce beneficii are

ÔÇ×Medicina personalizat─â, ├«n compara┼úie cu medicina clasic─â, aduce beneficii pe multiple planuri. La nivelul fiec─ârui pacient, folosirea unui medicament personalizat este ├«n m─âsur─â s─â asigure un beneficiu terapeutic mai bun ┼či s─â evite sau s─â diminueze efectele adverse, ├«n compara┼úie cu un medicament clasic. Pentru medic, beneficiile constau ├«n posibilitatea de a-┼či trata mai eficient ┼či mai sigur pacien┼úii, reduc├ónd abord─ârile terapeutice de tip ┬ź├«ncercare-eroare┬╗.

Pentru sistemul de s─ân─âtate, medicamentele personalizate se pot dovedi cost-eficiente ├«ntruc├ót acestea sunt administrate doar acelor pacien┼úi despre care exist─â indicii solide c─â ar r─âspunde mai bine la tratament ┼či despre care ┼čtim c─â ar putea s─â dezvolte mai pu┼úine reac┼úii adverseÔÇť, subliniaz─â dr. Marius Geant─â.

Astfel, medicina personalizat─â:

┬Ě schimb─â accentul pe care ├«l punem ├«n medicin─â, de la reac┼úie la preven┼úie;

┬Ě arat─â direc┼úia ├«n ceea ce prive┼čte alegerea unei terapii optime ┼či reduce prescrierea unor tratamente gre┼čite;

┬Ě ajut─â la evitarea reac┼úiilor adverse pe care le au pacien┼úii la unele medicamente;

┬Ě cre┼čte r─âspunsul pacientului la tratament, din moment ce acesta este croit dup─â nevoile lui;

┬Ě ├«mbun─ât─â┼úe┼čte calitatea vie┼úii pacientului;

┬Ě scoate la iveal─â ├«ntrebuin┼ú─âri suplimentare sau alternative pentru unele medicamente, precum ┼či poten┼úialii candida┼úi pentru anumite substan┼úe medicamentoase;

┬Ě ajut─â la controlul costului global al asisten┼úei medicale;

┬Ě este o medicin─â mult mai precis─â dec├ót cea clasic─â;

┬Ě ofer─â medicilor accesul la analize am─ânun┼úite despre pacient ┼či boala sa; acestea vor duce la alegerea unui tratament la care exist─â cea mai mic─â rat─â de efecte adverse ┼či cea mai mare probabilitate de r─âspuns favorabil.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Marius Geant─â, expert medicin─â personalizat─â, pre┼čedinte Centrul pentru Inova┼úie ├«n Medicin─â

Medicina personalizat─â este deja o realitate ├«n domeniul oncologiei ┼či al hematologiei. De exemplu, ├«n leucemia mieloid─â cronic─â, ├«n cancerul de s├ón, de pl─âm├ón sau ├«n cancerul de piele, alegerea tratamentului, ├«n multe cazuri, se poate face pornind de la principiile medicinei personalizate. Exist─â tratamente aprobate, inclusiv ├«n Rom├ónia, ┼či care func┼úioneaz─â mai bine la anumite categorii de pacien┼úi, care prezint─â o anumit─â structur─â din punct de vedere genetic.

Un element-cheie pentru dezvoltarea medicinei personalizate ├«l reprezint─â testele diagnostice (genetice ┼či nu numai) care selecteaz─â pacientul potrivit pentru medicamentul potrivit. Aceste teste pot fi folosite nu doar ├«n cazul medicamentelor noi, ci ┼či ├«n cazul medicamentelor mai vechi, pentru a-i selecta pe acei pacien┼úi care se calific─â ├«n mod real pentru a primi o anumit─â terapie.