Dr Stomatolog Alexandra Diroescu: „Sângele tău poate trata paradontoza”

1 2 jpg jpeg

Metoda de injectare în organism a propriului sânge este folosită încă dinaintea erei antibioticelor. Autehemoterapia era folosită pentru tratarea pneumoniei si tuberculozei, apoi pentru fracturile de şold unde se considera că stimulează vindecarea lor.

Ulterior a aparut şi tehnica centrifugării sângelui, adică separării plasmei de partea roşie şi folosirii acesteia pentru injectare. Ambele metode sunt lipsite de efecte secundare, fiind vorba despre un element natural fără adaosuri, nontoxic.

Doctorul stomatolog Alexandra Diroescu, ne-a vorbit despre avantajele tehnicii „vampir” pentru a putea beneficia de o doză sporită de sănătate.

Cum funcţionează plasma sanguină?

Plasma sanguină conţine o concentraţie mare de factori de creştere care stimulează şi grăbesc vindecarea şi regenerarea ţesuturilor în care se injectează. Este folosită în toate domeniile, inclusiv în stomatologie. În cazul unei răni sângele din organism transportă la locul leziunii celulele şi factorii necesari vindecării şi apărării. Prin injectarea plasmei aceşti factori sunt deja plasaţi în cantităţi mai mari şi astfel procesele sunt mult mai rapide. Se obţine astfel apărarea de corpii străini externi ce pătrund prin plagă pe de-o parte şi vindecarea mai rapidă a ţesuturilor pe de alta.

Din ce cauză apare paradontoza?

Sângerarea gingivală este primul semn al parodontozei, o boală ”tăcută” care îşi arată efectele mult prea târziu. Cauzele sunt multiple dar vindecarea este simplă: îndepărtarea cauzei, igienă riguroasă şi…injectare cu plasmă proprie. Exact cum aţi citit…odată instalate efectele parodontozei ele nu mai pot fi date înapoi, doar ţinute pe loc pentru a nu se agrava. Singura metodă noninvazivă care poate întări gingiile afectate este injectarea plasmei proprii concentrate în factori de vindecare. Avem de-aface cu ţesuturi slăbite de a căror rezistenţă depinde existenţa dinţilor noştri pe arcadă. Facem tot ce putem în cabinetul dentar dar avem nevoie şi de un sprijin natural.

Ce este „tehnica vampir” ?

Tehnica cu plasmă bogată în trombocite mai exact, se foloseşte foarte bine pentru a reîntineri, întinde şi hrăni fibrele de colagen din piele. Aşa numita ”tehnică vampir”. De ce nu ar funcţiona şi în cazul gingiilor noastre? Prin hidratarea şi regenerearea fibrelor de colagen de la nivelul gingiilor practic se consolidează terenul de sprijin al dinţilor noştri şi se stimulează sistemul imunitar local. Astfel dispar şi sângerările gingivale. Câte avantaje într-o singură eprubetă…

În ce constă această tehnică?

Tot ceea ce trebuie să faceţi este să fiţi dispuşi să ”cedaţi” două eprubete a câte 9 ml de sânge care se vor centrifuga şi vor furniza aproximativ 8-9 ml de plasmă. Este indicat să nu mâncaţi câteva ore înainte de procedură şi să consumaţi lichide multe pentru a obţine o cantitate cât mai mare de fluid. Plasma se înjectează la nivelul gingiilor în câteva puncte, mai ales unde există zone afectate. Se poate administra şi anestezie locală pentru cei ce se tem de înţepături, dar procedura nu este dureroasă. Utilizarea plasmei este în prezent una din puţinele metode de stimulare a regenerării ţesuturilor şi singura care foloseşte strict material natural. Planul de atac al acestei tehnici este format din 3-4 şedinţe realizate la o distanţă de 8-10 zile între ele şi apoi câte o şedinţă la 3 luni, 6 luni, un an. Se mai adaugă câte o şedinţă de întreţinere pe an. Acest tip de tratament este ajutător, de întreţinere şi regenerare. El nu înlocuieşte nicidecum tratamentul de fond al bolii gingivale şi nici şedinţele regulate de cleaning anual. Toate acestea se completează reciproc, aducând un beneficiu sănătăţii generale a danturii noastre. Este folositoare în cazul problemelor gingivale, dar şi pentru întreţinerea şi prelungirea duratei de viaţă a implanturilor sau lucrărilor dentare. Astfel gingiile se menţin ”tinere” şi au o putere crescută de apărare. ”Este o ruşine pentru orice om să îmbătrânească fără să vadă puterea şi frumuseţea de care corpul său este capabil.”( Socrate)

2 jpg jpeg

Dr. Stomatolog Alexandra Diroescu

Specialist în Implantologie

Bucureşti, Contact: 0721.805.239