Dinţi lipsă? Iată ce soluţii există!

1 2 jpg jpeg

Medicii stomatologi atrag aten┼úia asupra importan┼úei alegerii tratamentului potrivit ├«n vindecarea edenta┼úiilor, prin implanturi, punte sau proteza dentar─â, fiecare procedeu av├ónd propriiile caracteristici ┼či etape de vindecare.

Medicii stomatologi se confrunt─â adesea cu diferite forme de edenta┼úii. ├Än sens clinic, edenta┼úiile sunt un spa┼úiu existent la nivelul arcadei dentare, ap─ârut ├«n urma extrac┼úiei dentare. Fiind o patologie care afecteaz─â sanatatatea din┼úilor, tratamentul edenta┼úiei trebuie ├«nceput ├«nc─â din primele faze pentru a evita apari┼úia patologiilor secundare extrac┼úiei, precum migrarea din┼úilor vecini ┼či antagoni┼čti care au tendin┼úa de a ├«nchide bre┼č─â sau resorb┼úia osoas─â accentuat─â.

Implantul dentar, puntea dentară, proteză parţială mobilizabila scheletata sau proteză mobila totală sunt soluţiile existente în caz de edentaţii.

Implantul dentar

Tratamentul optim pentru problemele de edenta┼úie este reprezentat de implantul dentar, o interven┼úie nedureroas─â, cu recuperare sigur─â ┼či rapid─â, pe termen lung, av├ónd rata optim─â de acoperire a spa┼úiilor edentate. Fiind un dispozitiv confec┼úionat din titan, material 100% compatibil cu organismul uman ┼či cu o form─â conic─â sem─ân─âtoare cu r─âd─âcinile din┼úilor, implantul are rolul de substituent perfect al r─âd─âcinii dentare.

Procedura implantului dentar const─â ├«n construirea unei suprastructuri, o coroan─â de acoperire, care devine ÔÇ×dinteleÔÇŁ vizibil ├«n cavitatea bucal─â. Aceasta suprastructur─â poate fi metalo-ceramic─â sau din ceramic─â pe zirconiu, din care metalul ┼či zirconiul constituie structura de rezisten┼ú─â peste care se aplic─â ceramic─â astfel ├«nc├ót coroana va fi total fizionomica. Desigur, alegerea final─â ├«i apar┼úine pacientului, ├«n func┼úie de dorin┼úele sale estetice. Totu┼či, coroana pe zirconiu este cea mai indicat─â pentru zona frontal─â.

├Än ceea ce prive┼čte momentul ├«nser─ârii implantului, medicul chirurg care va efectua interven┼úia decide c├ónd este momentul oportun. ├Än func┼úie de calitatea ┼úesutului existent, aceasta poate fi f─âcut─â fie imediat postextractional (├«n aceea┼či ┼čedin┼ú─â ├«n care a fost efectuat─â extrac┼úia), fie la 2-3 luni de la extrac┼úie. Urm─âtorul pas const─â ├«n aplicarea coroanei de implant, care poate fi pus─â imediat dup─â ├«nserarea implantului sau dup─â o perioad─â de 3-4 luni, perioada dedicat─â osteointegr─ârii, decizia final─â de aplicare const├ónd ├«n calitatea osului ┼či stabilitatea primar─â a implantului ├«n momentul ├«nser─ârii implantului.

Pentru situaţiile de edentat total (lipsa totală a dinţilor) nu mai este necesară înserarea unui număr de implanturi egal cu numărul dinţilor lipsa, ci se recomandă înserarea a 6-10 implanturi, numărul de coroane fiind cel care în mod fiziologic va exista în cavitatea bucală.

Proceduri dentare adiacente

De┼či implanturile dentare sunt varianta optim─â ├«n tratarea edentatiilor, pacien┼úii pot alege ┼či alte trei variante de proceduri, ├«n func┼úie de tipologia edentatiilor ┼či calitatea ┼úesutului.

├Än cazul edentatiilor intercalate, care au de o parte ┼či de alta a spa┼úiului edentat suficien┼úi din┼úi, pacien┼úii pot opta ┼či pentru o punte dentar─â. Procedura const─â ├«n existen┼úa unor din┼úi st├ólpi, care vor fi acoperi┼úi de coroane solidarizate ce vor substitui bre┼č─â edentat─â. Totu┼či, principalul dezavantaj al acestei proceduri const─â ├«n sacrificarea din┼úilor limitan┼úi, ├«ntruc├ót ace┼čtia trebuiesc ┼člefui┼úi pentru aplicarea coroanelor de acoperire. Desigur, este o variant─â potrivit─â ├«n condi┼úiile ├«n care dintii limitan┼úi nu sunt integri ┼či prezint─â obtura┼úii coronare mari ┼či/sau obtura┼úii de canal.

Pentru edenta┼úiile terminale, pacien┼úii pot alege o alt─â variant─â, ┼či anume protez─â par┼úial─â mobilizabila scheletata. Cele mai uzitate sisteme sunt cele cu capse, culise sau telescoape. Procedura const─â ├«n acoperirea coronar─â a din┼úilor limitan┼úi bre┼čei edentate sau a tuturor din┼úilor restan┼úi, ├«n func┼úie de ├«ntinderea bre┼čei. ├Äntruc├ót ac┼úioneaz─â ├«n timp ca un ÔÇťcle┼čte de extrac┼úie lentÔÇŁ, aceast─â procedur─â mobilizeaz─â din┼úii limitan┼úi, determin├ónd un grad avansat de resorb┼úie la nivelul osului din cauza gradului de ├«nfundare a protezei. Altfel spus, acestea vor conduce ├«n timp spre o edenta┼úie mult mai extins─â sau chiar total─â. Un alt dezavantaj al acestei este dat ┼či de posibilitatea de a lipsi osul necesar ├«nser─ârii implantului.