Cum se tratează nodulii tiroidieni

1 2 jpg jpeg

Majoritatea nodulilor sunt benigni, de aceea mulţi nici nu necesită tratament pentru că nu reprezintă un pericol. Doar aproximativ 5% din noduli sunt canceroşi şi aceştia trebuie îndepărtaţi chirurgical. Sunt de 3 tipuri: solizi, noduli chistici, plini cu lichid, şi noduli parţial chistici. În cazuri rare, nodulii determină probleme tiroidiene, atunci când produc prea mulţi hormoni tiroidieni şi apare hipertiroidismul.

De ce apar

Medicii au constatat că persoanele expuse radiaţiilor au unrisc mai ridicat în apariţia nodulilor tiroidieni.Printre cauze se regăsesc şi iradierea la nivelul gâtului, expunerea la iod radioactiv, deficitul de iod, moştenirea genetică (unul dintre părinţi a avut noduli tiroidieni).

Pot fi însoţiţi de durere

Majoritatea nodulilor nu prezintă simptome evidente şi sunt destul de dificil de observat, din cauza dimensiunilor foarte mici. De aceea, sunt persoane care nu îi descoperă niciodată. Cel mai des întâlnite simptome sunt: durerea la nivelul gâtului, dificultatea la respirat şi la înghiţire, nervozitatea şi scăderea bruscă în greutate, umflătură la nivelul gâtului, răguşeala în absenţa răcelii, oboseala.

Se văd la ecografie

Nodulii tiroidieni pot fi depistaţi în timpul unui control, la tomografia computerizată sau la ecografia gâtului, toracelui sau capului, efectuate pentru alte afecţiuni, însă acestea nu pot determina dacă nodulul este canceros sau nu. Este folosită şi sonoelastografia, care masoară elasticitatea nodulului, dar care nu poate stabili un diagnostic exact. În schimb, poate arăta dacă nodulul este dur, având atunci un risc mai mare să fie cancer.

Recent, a devenit disponibilă pentru nodulii tiroidieni şi testarea moleculară. Din celulele recoltate la puncţie se extrage ADN-ul şi sunt găsite mutaţii, care depistează, în general, cancerele mai agresive.

Metoda cu o precizie de 100% în diagnosticarea tipului de nodul este biopsia aspirativă cu ac fin.

Când e nevoie de operaţie

Dacă nodulul este benign şi nu cauzează probleme, acesta va fi doar supravegheat anual, pentru a vedea dacă i se modifică dimensiunile. Dacă apar simptome, pot fi necesare medicamente sau intervenţia chirurgicală. Medicul endocrinolog este cel în măsură să recomande în funcţie de datele clinice ale fiecărei persoane intervenţia chirurgicală sau urmărirea ecografică.

Intervenţia chirurgicală este necesară doar dacă nodulul are dimensiuni mari şi afectează respiraţia sau în cazul în care e malign. După îndepărtarea nodulului, ar putea fi necesară administrarea iodului radioactiv pentru distrugerea tuturor celulelor canceroase, dar care poate cauza hipertiroidism. Dacă nodulul este funcţional şi produce hipertiroidism, pot apărea complicaţii cardiace, de tipul fibrilaţiei atriale, insuficienţa cardiacă sau osteoporoză.

Dacă glanda tiroidă este îndepărtată în totalitate, pacientul va trebui să ia hormoni tiroidieni pentru tot restul vieţii.

O altă metodă folosită este aspiraţia cu ac fin. Aceasta presupune utilizarea unui ac mic de către medicul endocrinolog cu ajutorul căruia drenează lichidul din nodulii chistici, unele chisturi nemaiapărând după drenaj. Dacă nodulul reapare dupa ce a fost drenat, va trebui să fie îndepărtat chirurgical.

De reţinut!

Creşterea nodulilor şi a cancerelor tiroidiene este lentă, pe parcursul mai multor ani. În general, s-a observat că nodulii benigni nu se transformă în timp în cancer, în timp ce nodulii canceroşi neextirpaţi pot să se transforme în tipuri mai agresive de cancer.