Cum scapi de dopurile de cear─â din urechi

1 2 jpg jpeg

Dopul de cear─â sau cerumenul este o substan┼ú─â secretat─â la nivelul conductului auditiv extern cu rolul de a proteja urechea extern─â. Cear─â con┼úine un compus cu efect antibacterian, ce are un pH acid benefic pentru tegument ┼či chiar re┼úine corpii str─âini care p─âtrund ├«n ureche (cum este praful, insectele).

Compozi┼úia ┼či aspectul secre┼úiei ceruminoase difer─â de la persoan─â la persoan─â, ├«n func┼úie de v├órst─â, sex ┼či vechimea dopului ceruminos.

Pentru c─â ├«n timp se poate acumula o cantitate mai mare de cear─â, apare un disconfort la nivelul urechii, care se poate manifesta prin diferite simptome: ┼úiuit ├«n ureche, dureri frecvente, pierderea par┼úial─â a auzului (senza┼úia permanent─â de ureche ├«nfundat─â) ┼či miros nepl─âcut.

De aceea, bine este ca pe l├óng─â igiena normal─â cu ap─â ┼či s─âpun s─â cur─â┼ú─âm periodic ┼či dopurile de cear─â care se formeaz─â.

Cum scapi de dopurile de cear─â din urechi: medicul va elimina excesul de cear─â

În urma unui control ORL se poate stabili dacă este cazul ca depozitele de ceară de la nivelul canalului auditiv să fie înlăturate.

Astfel, specialistul poate elimina excesul de ceară cu ajutorul unui instrument de mici dimensiuni, curbat, numit chiuretă sau cu ajutorul unui mic aspirator, în timp ce analizează urechea pacientului. În timpul procedurii, doctorul va spăla ceara cu o seringă din cauciuc, care are la capete o pară în care se află apă caldă.

Cum scapi de dopurile de ceară din urechi: soluţia salină, de ajutor

Este o op┼úiune excelent─â pentru a ├«ndep─ârta ceara din ureche. Tot ce trebuie s─â faci este s─â dizolvi o linguri┼ú─â de sare ├«n 100 ml de ap─â. Apoi, se ├«nmoaie o dischet─â de bumbac ├«n acest amestec ┼či se picur─â ├«n ureche, ├«n timp ce ├«nclini capul ├«ntr-o parte.

Stai a┼ča c├óteva minute pentru a permite lichidului s─â p─âtrund─â ├«n canalul urechii ┼či s─â ├«nmoaie ceara. La final, inclin─â capul ├«n pozi┼úia opus─â ┼či folose┼čte un ┼červe┼úel pentru a permite lichidului din ureche s─â se scurg─â.

Cum scapi de dopurile de ceară din urechi: glicerina, una dintre soluţii

Glicerina este un produs natural care ajut─â la ├«nmuierea cerii, astfel c─â ea va fi eliminat─â mai u┼čor. Pentru cele mai bune rezultate, se picur─â de trei ori pe zi c├óte patru pic─âturi de glicerin─â ├«n fiecare ureche.

De asemenea, de ajutor pentru ├«ndep─ârtarea dopurilor de cear─â este ┼či combina┼úia dintre o┼úet de mere ┼či alcool. Se amestec─â p─âr┼úi egale de o┼úet alb cu alcool. Se ├«nmoaie un tampon de vat─â ├«n aceast─â solu┼úie ┼či se picur─â ├«n fiecare ureche.

Cum scapi de dopurile de cear─â din urechi: ulei de parafin─â din farmacii

Una dintre cele mai eficiente solu┼úii pentru ├«ndep─ârtarea cerumenului este uleiul de parafin─â, care se g─âse┼čte ├«n farmacii. Tot ce trebuie s─â faci este s─â ├«nc─âlze┼čti pu┼úin 2-3 linguri┼úe de ulei de parafin─â la flac─âra unei lum├ón─âri ┼či s─â picuri lichidul ├«n urechea afectat─â.

Stai a┼ča c├óteva minute, cu capul ├«nclinat, apoi cl─âte┼čte cu ap─â c─âldu┼ú─â pentru a elimina orice urm─â de cear─â. Aplic─â acest tratament 2-3 zile la r├ónd pentru a dizolva complet ceara.