Cum scapi de dopurile de ceară din urechi

1 2 jpg jpeg

Dopul de ceară sau cerumenul este o substanţă secretată la nivelul conductului auditiv extern cu rolul de a proteja urechea externă. Ceară conţine un compus cu efect antibacterian, ce are un pH acid benefic pentru tegument şi chiar reţine corpii străini care pătrund în ureche (cum este praful, insectele).

Compoziţia şi aspectul secreţiei ceruminoase diferă de la persoană la persoană, în funcţie de vârstă, sex şi vechimea dopului ceruminos.

Pentru că în timp se poate acumula o cantitate mai mare de ceară, apare un disconfort la nivelul urechii, care se poate manifesta prin diferite simptome: ţiuit în ureche, dureri frecvente, pierderea parţială a auzului (senzaţia permanentă de ureche înfundată) şi miros neplăcut.

De aceea, bine este ca pe lângă igiena normală cu apă şi săpun să curăţăm periodic şi dopurile de ceară care se formează.

Cum scapi de dopurile de ceară din urechi: medicul va elimina excesul de ceară

În urma unui control ORL se poate stabili dacă este cazul ca depozitele de ceară de la nivelul canalului auditiv să fie înlăturate.

Astfel, specialistul poate elimina excesul de ceară cu ajutorul unui instrument de mici dimensiuni, curbat, numit chiuretă sau cu ajutorul unui mic aspirator, în timp ce analizează urechea pacientului. În timpul procedurii, doctorul va spăla ceara cu o seringă din cauciuc, care are la capete o pară în care se află apă caldă.

Cum scapi de dopurile de ceară din urechi: soluţia salină, de ajutor

Este o opţiune excelentă pentru a îndepărta ceara din ureche. Tot ce trebuie să faci este să dizolvi o linguriţă de sare în 100 ml de apă. Apoi, se înmoaie o dischetă de bumbac în acest amestec şi se picură în ureche, în timp ce înclini capul într-o parte.

Stai aşa câteva minute pentru a permite lichidului să pătrundă în canalul urechii şi să înmoaie ceara. La final, inclină capul în poziţia opusă şi foloseşte un şerveţel pentru a permite lichidului din ureche să se scurgă.

Cum scapi de dopurile de ceară din urechi: glicerina, una dintre soluţii

Glicerina este un produs natural care ajută la înmuierea cerii, astfel că ea va fi eliminată mai uşor. Pentru cele mai bune rezultate, se picură de trei ori pe zi câte patru picături de glicerină în fiecare ureche.

De asemenea, de ajutor pentru îndepărtarea dopurilor de ceară este şi combinaţia dintre oţet de mere şi alcool. Se amestecă părţi egale de oţet alb cu alcool. Se înmoaie un tampon de vată în această soluţie şi se picură în fiecare ureche.

Cum scapi de dopurile de ceară din urechi: ulei de parafină din farmacii

Una dintre cele mai eficiente soluţii pentru îndepărtarea cerumenului este uleiul de parafină, care se găseşte în farmacii. Tot ce trebuie să faci este să încălzeşti puţin 2-3 linguriţe de ulei de parafină la flacăra unei lumânări şi să picuri lichidul în urechea afectată.

Stai aşa câteva minute, cu capul înclinat, apoi clăteşte cu apă călduţă pentru a elimina orice urmă de ceară. Aplică acest tratament 2-3 zile la rând pentru a dizolva complet ceara.