Cum ne d─âm seama c─â avem o infec┼úie urinar─â ┼či cum o trat─âm

1 2 jpg jpeg

În general, oricine poate suferi de infecţii urinare. Femeile sunt mai predispuse la acest tip de boală, de aceea este important să acorde o atenţie sporită tipului de tratament. Farmacista Luminiţa Rusu a explicat pentru ziarmedical.ro cum tratăm această infecţie neplăcută.

Simptome

Simptomele infec┼úiilor urinare sunt destul de cunoscute: durere sau usturime la urinare, nevoia de a urina des cu eliminarea unei cantit─â┼úi mici de urin─â, durere ├«n spate, sub cutia toracic─â sau ├«n zona abdominal─â, urina tulbure sau ur├ót mirositoare, febr─â sau frisoane ┼či ├«n unele cazuri hematuria. O provocare pentru farmaci┼čti este diagnosticarea corect─â a pacien┼úilor care se prezint─â mai ├«nt├ói ├«n farmacie, f─âr─â s─â fi trecut pe la medic ├«nainte, acuz├ónd dureri abdominale ┼či usturimi la urinare, simptome comune infec┼úiilor urinare ┼či unor afec┼úiuni ale aparatului genital.

Tratament

Tratamentul urm─âreste ameliorarea acestor simptome, de obicei fiind recomandate medicamente antispastice ┼či antiinflamatoare pentru atenuarea senzatiei de durere, dezinfectante urinare, produse naturale care ├«mbun─â┼ú─â┼úesc func┼úia excretorie ┼či men┼úin s─ân─âtatea tractului urinar. Cel mai precis ├«ns─â este un examen de laborator pe prima urin─â de diminea┼ú─â, urocultura fiind urmat─â de antibiogram─â atunci c├ónd este cazul. Antibiograma ne spune la ce antibiotice este sensibil germenul care a provocat infec┼úia, administrarea de antibiotic ├«nainte de recoltarea probei pentru analiz─â afect├ónd rezultatul examenului de laborator. Produsele naturale ┼či medicamentele antispastice nu afecteaz─â rezultatul uroculturii, put├ónd fi administrate de la debutul simptomelor.

Dac─â tratamentul medicamentos include ┼či o form─â de antibiotic este important─â continuarea administr─ârii produsului minim cinci zile, chiar dac─â simptomele se amelioreaz─â dup─â dou─â-trei zile. Tratat─â corect infec┼úia urinar─â se complic─â rar, dar tratamentele empirice sau administrarea de antibiotice perioade mici de timp (sub trei zile) favorizeaz─â apari┼úia rezisten┼úei bacteriilor la respectivul antibiotic ┼či ascensiunea germenilor spre c─âile urinare superioare ┼či rinichi, cu consecin┼úe nepl─âcute pentru persoana afectat─â.