Ce implic─â tratamentul cu iod radioactiv

1 2 jpg jpeg

Administrarea lui se face, cel mai frecvent, oral, ├«n cazurile de gu┼č─â cu hipertiroidie (gu┼ča toxic─â difuz─â, la cei cu recuren┼ú─â de maladieBasedow-Graves, nodul hiperfunc┼úional tiroidian, gu┼ča toxic─â polinodular─â) ┼či la pacien┼úi cu cu gu┼č─â de mari dimensiuni (gu┼č─â simpl─â) netoxic─â, ce prezint─â eutiroidie, dar la care, prin astfel de tratament, se poate reduce semnificativ volumul tiroidian.

Utilizarea iodului radioactiv este o metod─â relativ simpl─â, eficient─â ┼či necostisitoare, av├ónd efecte de abla┼úie comparabile cu cele ale interven┼úiei chirurgicale.

Iat─â ce presupune tratamentul cu iod radioactiv!

Ce implică tratamentul cu iod radioactiv - recomandat în cazul hipertiroidiei

Acest tratament se bazeaz─â pe faptul c─â celulele glandei tiroide sunt singurele celule ├«n organism care au capacitatea de a absorbi iodul. D├óndu-i iodului o form─â radioactiv─â ├«i conferim puterea de a elimina prin otr─âvire celulele tiroidei care ├«l absorb. ┼×i pentru c─â iodul nu mai este absorbit ├«n alte celule din organism, nu exist─â riscul iradierii altor organe. Iodul radioactiv poate fi administrat f─âr─â spitalizare.

Acest fel de terapie se recomandă o luna sau două iar medicamentul radioactiv se elimina complet în câteva zile. Majoritatea pacienţilor sunt vindecaţi cu o singură doză de iod radioactiv. Singurul efect secundar este slăbirea activităţii glandei.

Problema este însă că iodul radioactiv omoară prea multe celule ale tiroidei astfel încât această nu mai produce destui hormoni, ajungându-se astfel la hipotiroidie. Nu există nici o dovadă că tratamentul cu iod radioactiv duce la cancerul tiroidei sau al altui organ sau că după acest tratament femeile nu mai pot rămâne însărcinate sau că nu vor aduce pe lume un copil sănătos în viitor.

Este important de subliniat c─â exist─â mai multe tipuri de iod radioactiv (izotopi). Izotopii folosi┼úi la scanarea tiroidei sunt slabi ┼či nu duc la distrugerea celulelor tiroidei.

Ce implică tratamentul cu iod radioactiv - indicat în caz de cancer tiroidian

Principiul care st─â la baza folosirii iodului radioactiv ├«n tratamentul cancerului tiroidian este urm─âtorul: celulele maligne care apar ├«n cancerul tiroidian papilar ┼či ├«n cancerul tiroidian folicular p─âstreaz─â capacitatea celulelor tiroidiene normale de a extrage iodul din s├ónge ┼či de a-l concentra intracelular.

După ce administrăm iod radioactiv acesta este captat de celulele tiroidiene (normale sau maligne) care au mai rămas după operaţie, ducând la distrugerea lor, fără afectarea semnificativă a altor ţesuturi.

De aceea, spre deosebire de cele mai multe tratamente folosite ├«n diverse cancere, acesta este bine tolerat, iar efectele adverse sunt de obicei u┼čoare ┼či tranzitorii.

Deoarece intrarea iodului în celulele tiroidiene este stimulată de TSH este necesar că, înainte de a administra iodul radioactiv, valoarea TSH să fie crescută (peste 25-30 mcUI/ml) pentru a asigura eficientă tratamentului. Acest nivel al TSH se obţine oprind tratamentul de substituţie cu l-tiroxină pentru 4-6 săptămâni.

De multe ori, aceast─â perioada de c├óteva s─âpt─âm├óni este greu de suportat de pacient din cauza simptomelor determinate de lipsa hormonilor tiroidieni. ├Än aceste cazuri se poate adminsitra TSH sub form─â unui medicament (Thyrogen) care va stimula intraraea iodului radioactiv ├«n celule, f─âr─â a mai fi nevoie de oprirea tratamentului de substitu┼úie. Dac─â ├«n cursul urm─âririi ulterioare a pacientului se descoper─â o recidiv─â a cancerului, tratamentul cu iod radioactiv se poate repeta, av├ónd eficien┼ú─â de multe ori chiar ┼či ├«n cazul metastazelor.

Este important de re┼úinut c─â doar formele de cancer tiroidian diferen┼úiat (papilar ┼či folicular) se preteaz─â la acest tratament; alte tipuri de cancer tiroidian (medular, anaplastic, limfom, etc) nu capteaz─â iodul ┼či nu beneficiaz─â de administrarea iodului radioactiv;

De asemenea, nu toate cazurile de cancer tiroidian diferen┼úiat necesit─â tratament cu iod radioactiv; dac─â tumor─â a fost mic─â ┼či nu exist─â suspiciunea extinderii la ┼úesuturile din jur sau la distan┼ú─â, riscul de recidiv─â a cancerului dup─â opera┼úie este foarte mic ┼či nu justific─â folosirea iodului radioactiv.

Ce implic─â tratamentul cu iod radioactiv - efecte adverse

Pentru a reduce riscul de iradiere fetală, Department of Health Adminstrations of Radioactive Substances Advisory Committee (ARSAC - Departamentul Administraţiilor Sanitare ale Comitetului Consultativ pentru Substanţe Radioactive) recomandă ca pacienţii să evite concepţia timp de patru luni după finalizarea tratamentului, în timp ce American Thyroid Association sugerează că ar fi oportună o perioada de 6-12 luni.

De asemenea, de┼či nu exist─â dovezi c─â tratamentul este asociat cu cre┼čterea inciden┼úei infertilit─â┼úii la femei, b─ârba┼úii trebuie avertiza┼úi c─â ar putea prezenta, timp de p├ón─â la doi ani dup─â tratament, o sc─âdere a num─ârului de spermatozoizi ┼či o infertilitate temporar─â.

Totu┼či, ├«n ceea ce prive┼čte concep┼úia unui alt copil, nu exist─â o asociere ├«ntre doza calculat─â de iradiere intern─â ┼či riscul de apari┼úie a anomaliilor genetice observate la sarcinile ulterioare.