Şapte lucruri care favorizează apariţia afecţiunilor digestive

1 2 jpg jpeg

Fiecare dintre noi suferim cel puţin o dată în viaţă de o afecţiune digestivă, într-o formă mai uşoară (spre exemplu: diaree, constipaţie) sau mai gravă (de exemplu: ulcer gastro-duodenal, boala Crohn, boala celiacă, sindromul colonului iritabil). De altfel, afecţiunile tubului digestiv sunt printre cele mai frecvente în rândul populaţiei din România.

Este important să conştientizăm că sistemul digestiv reacţionează la fiecare dintre alegerile noastre zilnice în ceea ce priveşte alimentaţia sau stilul de viaţă. Georgeta Ionescu, farmacist în cadrul Farmaciei Dona, prezintă cei mai frecvenţi factori care determină apariţia afecţiunilor de tip digestiv.

Fumatul şi consumul de alcool

Efectele negative ale tutunului asupra plămânilor sunt bine cunoscute, mai puţin cele asupra sistemului digestiv. Fiecare organ din tract contribuie la digestie, aceasta începând la nivelul cavităţii bucale şi terminându-se la nivelul rectului. Toxinele introduse în organism prin fumat afectează printre altele şi mucoasa gastrică şi pot provoca indigestie. În ceea ce priveşte consumul excesiv de alcool, în timp, determină apariţia gastritei cronice, creşte riscul de apariţie a ulcerului gastro-duodenal, a pancreatitei acute sau cronice, a hepatitei alcoolice şi cronice, determină formarea ficatului gras.

Citeşte mai multe pe această temă AICI