Ai din┼úi sensibili? A┼ča ├«i tratezi!

1 2 jpg jpeg

Hipersensibilitatea dentar─â ├«nso┼úe┼čte aproape 98% din cazurile de parodontoz─â, spun speciali┼čtii. Aceasta se manifest─â printr-o durere scurt─â ┼či ascu┼úit─â, care apare atunci c├ónd din┼úii vin ├«n contact cu alimente reci, fierbin┼úi, dulci, acide sau ├«n timpul periajului. ├Än general, din┼úii devin sensibili fie atunci c├ónd gingia se retrage de pe din┼úi, iar o parte din r─âd─âcin─â r─âm├óne descoperit─â, fie atunci c├ónd smal┼úul este ├«ndep─ârtat, iar dentina nu mai este protejat─â ├«mpotriva ÔÇŁagresiuniiÔÇŁ alimentelor. De aceea, persoanele care simt o durere oric├ót de mic─â la nivelul din┼úilor trebuie s─â se adreseze de urgen┼ú─â medicului stomatolog. Netratat─â, hipersensibilitatea poate afecta nervul, put├óndu-se ajunge chiar la extirparea lui.

Igiena oral─â, cu rigurozitate

Din momentul ├«n care afec┼úiunea a fost depistat─â, medicul recomand─â pacientului folosirea pastelor special concepute pentru din┼úii sensibili. Acestea con┼úin clorur─â de stron┼úiu, care reduce hipersensibilitatea ┼či favorizeaz─â remineralizarea osoas─â. De asemenea, ├«n compozi┼úia lor se mai g─âse┼čte citrat de zinc (combate placa bacterian─â ┼či previne formarea tartrului), vitamina E ┼či panthenol (favorizeaz─â vindecarea, previne inflama┼úia gingiei ┼či protejeaz─â ┼úesutul dentar).

Iar pentru ca ├«n timpul periajului din┼úii s─â nu fie ┼či mai mult afecta┼úi, se recomand─â folosirea unei periu┼úe cu peri moi ┼či a unei tehnici corecte de cur─â┼úare a din┼úilor. Astfel, se perie mai ├«nt├ói suprafe┼úele exterioare ale din┼úilor de sus, apoi ale celor de jos. Dup─â aceea, se trece la perierea suprafe┼úelor interioare ale din┼úilor de sus ┼či de jos.

De asemenea, se recomand─â folosirea unei ape de gur─â, care s─â con┼úin─â clorhexidin─â, un antibacterian puternic care combate apari┼úia bacteriilor ┼či reduce riscul de gingivit─â. Suplimentar, medicul stomatolog poate aplica la baza dintelui produse desensibilizante, pe baz─â de fluor, care amelioreaz─â sau determin─â dispari┼úia sensibilit─â┼úii.

O nouă pastă pentru dinţii sensibili

├Än Rom├ónia o past─â de din┼úi care con┼úine arginin─â (un component natural al salivei) ┼či un compus insolubil de calciu, ambele av├ónd rolul de a trata hipersensibilitatea. Potrivit speciali┼čtilor, moleculele de arginin─â ajut─â la formarea unui strat mineral bogat ├«n calciu pe suprafa┼úa din┼úilor, care blocheaz─â transmiterea stimulilor ce activeaz─â termina┼úiile nervoase, provoc├ónd durerea.

Tratamentul se aplic─â doar ├«n cabinetele dentare at├ót pentru pacien┼úii cu hipersensibilitate dentar─â manifestat─â c├ót ┼či pentru cei care au aceast─â problem─â din cauza detrartrajului ┼či a interven┼úiilor chirurgicale paradontale. Efectul se p─âstreaz─â timp de patru s─âpt─âm├óni, dar se poate repeta, deoarece nu are efecte secundare.