A venit canicula. Iată 6 măsuri de prevenţie pentru persoanele cu boli cardiace!

2 jpg jpeg

Pentru a-şi menţine o temperatură constantă, organismul uman trece prin mecanisme de termoreglare, în care sunt implicate toate organele şi ţesuturile, însă sistemul cardiovascular este cel mai solicitat. De aceea, medicii cardiologi recomandă:

Organismul nostru se simte confortabil la o temperatură de 20-27 de grade, cu o umiditate relativă de 35-60%. Când temperaturile cresc, corpul uman se simte stresat, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. Fluxul sanguin este direcţionat către piele, apare o vasodilataţie, iar prin aceasta, o creştere a transpiraţiei.

“Atunci când organismul este tânăr, sănătos, aceste fenomene se petrec fără probleme. Pe de altă parte, când o persoană are anumite patologii preexistente, precum: hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, diverse aritmii, are patologie pulmonară, atunci sigur că aceste fenomene de termoreglare devin mai dificile pentru organismul nostru şi apare supraîncălzirea.”, explică dr. Alexandra Postu, medic primar cardiolog la Centrele de Excelenţă ARES.

Măsuri de precauţie:

Iată ce măsuri de precauţie trebuie să-şi ia pacienţii care au probleme cu inima:

· Pacienţii hipertensivi trebuie să-şi ajusteze în această perioadă tratamentul, în special tratamentul diuretic, care poate duce la o deshidratare accentuată.

· Evitarea ieşirilor între orele 11:00- 18:00.

· Adoptarea unei vestimentaţii din materiale naturale, de culoare deschisă pentru a evita supraîncălzirea.

· Evitarea alimentelor grele, bogate în grăsimi saturate.

· Evitarea abuzului de alcool şi de cafea.

· O hidratare adecvată, minimum 2 litri de apă/ zi.

“Sistemul imunitar este afectat şi el odată cu aceste schimbări de temperatură. Să nu uităm că la o temperatură crescută, degradarea alimentelor şi înmulţirea microbilor se accentuează. Deci, pe o imunitate scăzută pot să apară diverse infecţii, atât la nivelul tegumentelor, cât şi infecţii ale tractului gastrointestinal. “, completează dr. Alexandra Postu.

În urma creşterii temperaturilor, manifestările care pot apărea atât la nivel psihic, cât şi fizic sunt: irascibilitatea, lipsa concentrării, tulburări ale somnului, creşterea pulsului, apariţia palpitaţiilor, cât şi scăderea tensiunii.