Trăieşti mai puţin dacă eşti irascibil?

Trăsăturile de personalitate precum anxietatea și iritabilitatea au fost legate de semne timpurii ale îmbătrânirii inimii, conform unui studiu.

Experții au afirmat că că persoanele expuse riscului de a dezvolta afecțiuni de sănătate mintală ar putea beneficia de mai mult sprijin pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta probleme cardiace în viitor, ținând cont de faptul că a avea trăsături de personalitate neurotice poate îmbătrâni inima mai repede, conform unei noi cercetări

Pentru a explora legătura dintre sănătatea mintală și funcția inimii, o echipă condusă de Queen Mary University of London a analizat aspectul ecografic al inimii pentru  36.309 participanți la UK Biobank cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani.

Trăsăturile de personalitate clasificate ca „nevroză”, cum ar fi stările de spirit instabile, îngrijorarea excesivă, anxietatea, iritabilitatea, autoconștiința și tristețea au fost evaluate folosind un chestionar de personalitate.

image

Irascibilitatea crescută este asociată cu o viață mai scurtă. Foto: Shutterstock

Cercetătorii au descoperit că o „tendință mai mare către trăsăturile de personalitate neurotică” au fost legate de „ventricule mai mici, cu funcționare mai slabă, cu masă ventriculară stângă (LV) mai mică, fibroză miocardică mai mare și rigiditate arterială mai mare”, indicând o sănătate mai precară a inimii.

Masa ventriculară stângă reprezintă greutatea ventriculului stâng al inimii și se crede că reflectă efectul cumulativ al presiunii sanguine asupra inimii, conform Journal of the American Heart Association.

Rigiditatea arterială, în schimb, se referă la îngustarea sau îngroșarea arterelor cauzată de acumularea de plăci, ceea ce poate crește riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Legătura dintre sănătatea inimii precare și neuroticism era independentă de factorii de risc tradiționali pentru problemele cardiace, cum ar fi fumatul și obezitatea, și era întâlnită la bărbați în comparație cu femei.

Echipa a declarat că descoperirile, publicate în European Heart Journal - Cardiovascular Imaging, „subliniază legătura dintre sănătatea mintală și cea cardiovasculară” și susțin strategiile care promovează bunăstarea mentală în populația generală.

Steffen Petersen, profesor de medicină cardiovasculară la Queen Mary University of London, a adăugat: „Știm că există legături importante între sănătatea mintală și rezultatele cardiovasculare, iar studiul nostru a descoperit că modificări dăunătoare ale inimii sunt observate la persoanele cu trăsături de personalitate neurotice, cum ar fi anxietatea, depresia și îngrijorarea excesivă.Când sunt luate în considerare factorii de stil de viață, cum ar fi fumatul, greutatea și vârsta, trăsăturile neurotice par a fi legate de semnele de îmbătrânire a inimii."

Prof. Petersen a declarat că echipa sa își propune acum să înțeleagă cum aceste trăsături de personalitate afectează funcția inimii și riscul de afecțiuni cardiace pe termen lung.

James Leiper, director medical asociat al British Heart Foundation, a spus: „Știm că viața cu o afecțiune de sănătate mintală poate crește riscul de boli de inimă și circulatorii, iar această cercetare importantă arată că anumite trăsături de personalitate, care pot fi semne timpurii ale afecțiunilor de sănătate mintală, pot duce la modificări ale inimii asociate cu îmbătrânirea acesteia.

„Acest studiu evidențiază necesitatea ca profesioniștii din domeniul sănătății să fie atenți la pacienții care pot fi expuși riscului de afecțiuni de sănătate mintală și să beneficieze de sprijin pentru a reduce riscul de boli de inimă.

Cu diagnozele de sănătate mintală devenind din ce în ce mai populare, sperăm ca cercetările viitoare să investigheze mai departe aceste legături.

Dacă încercați să faceți schimbări în stilul de viață pentru a vă îmbunătăți bunăstarea fizică și mentală, discutați cu medicul dumneavoastră de familie, deoarece vă poate ajuta să găsiți modalități de a avea grijă de inima dumneavoastră care vă sunt potrivite." A mai spus porfesorul.

Ce este neuroticismul?

Neuroticismul este definit ca o personalitate cu o tendință către anxietate, depresie, îndoială de sine și alte sentimente negative. Merită menționat că neuroticismul nu este o problemă medicală diagnosticabilă. Toate trăsăturile de personalitate, inclusiv neuroticismul, există pe un spectru, unele persoane vor fi mai neurotice decât altele, conform Psychology Today. Nivelul tău de neuroticism poate fi evaluat cu ajutorul testelor de personalitate care descoperă dacă te îngrijorezi în privința lucrurilor, ești ușor deranjat, ai schimbări frecvente de dispoziție, te iriți usor, te simți des trist.

Tot mai multe studii arată că o personalitate neurotică te poate face mai predispus la anumite probleme de sănătate mintală. Neuroticismul este un factor de risc pentru tulburari psihologice, cum sunt depresia, fobiile, tulburarea de panica, anxietatea generalizată și dependența de droguri.

La celalalt pol, persoanele cu scor scazut în ce privește neuroticismul, sunt stabile emoțional și mai puțin reactive la stres. Au tendința de a fi calmi și, deși nu simt în mod la fel de frecvent emoțiile negative, nu simt neaparat mai multe emoții pozitive.

Sursa: The Sun