Testul simplu care ajută la depistarea bolii arteriale periferice

1 boala arteriala periferica jpg jpeg

Test simplu, rapid şi neinvaziv, indicele gleznă-braţ este de ajutor pentru evaluarea arterelor, fiind indicat în special celor cu risc cardiovascular şi persoanelor cu diabet, cu vârsta peste 50 de ani.

Prin indicele gleznă braţ (IGB), se poate diagnostica boala arterială periferică. Afecţiunea se manifestată prin îngustarea sau blocarea fluxului sangvin la nivelul arterelor periferice (membrele superioare ori inferioare). Este important ca această boală să fie diagnosticată timpuriu, deoarece creşte probabilitatea producerii unui infarct sau unui accident vascular cerebral. Medicul recomandă testul persoanelor care au un nivel crescut al colesterolului, hipertensiune, diabet, sunt fumători sau au simptome precum dureri, arsuri sau crampe la nivelul picioarelor.  

În ce constă

Testul se efectuează în cabinetul medicului cardiolog şi este foarte simplu, rapid şi nedureros. Persoana este rugată să se întindă pe spate şi i se măsoară tensiunea arterială din ambele braţe, cu ajutorul unei manşete gonflabile. În continuare, se măsoară tensiunea din 2 artere de la ambele glezne cu manşeta gonflabilă şi cu un dispozitiv cu ultrasunete Doppler portabil. Acest dispozitiv foloseşte undele sonore pentru a produce sunete, permiţându-i medicului să măsoare pulsul în arterele gleznei după dezumflarea manşetei.

Indicele se calculează pe baza măsurătorilor tensiunii de la nivelul braţelor şi gleznelor, cu ajutorul unei formule. Dacă tensiunea gleznei este mai mică decât cea de la mână, atunci arterele sunt îngustate sau blocate. Medicul va discuta cu pacientul rezultatul testului şi îi va face recomandările necesare. În completare, la persoanele depistate cu boală arterială periferică, medicul poate recomanda o ecografie Doppler arterial pentru membrele inferioare sau angiografie.

Citeşte şi: Cum scapi de picioarele umflate  

SFAT

Înainte de efectuarea testului, este indicată odihna 5 – 30 de minute.