Sucul de roșii poate ajuta la prevenția unei boli grave
Față de sucul de portocoale mult mai popular vara, sucul de roșii conține mulți nutrienți identici, dar are mai puțin cu 71 de calorii și cu 15 grame de zahăr mai puțin în fiecare pahar. În plus, are mai mult potasiu și vitamina C decât sucul de portocale.

Licopenul din sucul de roșii oferă multiple avantaje corpului. Foto: Shutterstock.
Un antioxidant puternic din sucul de roșii este licopenul – aproximativ 22 mg / pahar. Potrivit unei analize din 2022, publicată în Nutrients, licopenul poate reduce riscul de cancer prin diminuarea efectelor nocive ale stresului oxidativ, care poate deteriora ADN-ul și favoriza apariția cancerului. De asemenea, licopenul inhibă alimentarea cu sânge a tumorilor, împiedică răspândirea lor și stimulează moartea celulelor tumorale.
Chiar dacă ai multe beneficii dacă bei zilnic suc de roșii, dacă suferi de boala de reflux gastroesofagian (GERD) ar trebui să îl eviți. Sucul de roșii, la fel ca sosurile și pasta de roșii, este bogat în acid și îți poate declanșa simptomele de reflux. Dacă ai GERD, dar vrei în continuare efectele anticancer ale licopenului, există și alte opțiuni.
Unde mai găsești licopen
Roșiile sunt printre cele mai bune surse de licopen, dar au un pH de aproximativ 4,5. Produsele din roșii, cum e sucul, pot avea chiar un pH mai scăzut, ceea ce îți poate provoca acea senzație de arsură în piept.
O variantă bogată în licopen, dar săracă în calorii, este pepenele roșu. Deși are mai puțină vitamina C decât roșiile, o cană de pepene îți aduce aproximativ 7 mg de licopen. Dacă preferi sucul, cel de pepene are cam 10 mg de licopen pe cană și îți poate chiar accelera recuperarea musculară.
Papaya este o altă alegere bună, cu un pH de 5,6. O cană de papaya are mai puțin zahăr decât pepenele și îți oferă aproape întreaga doză zilnică recomandată de vitamina C. Nu ajunge la nivelul roșiilor sau al sucului de roșii în privința licopenului, dar tot îți asigură aproximativ 2,6 mg pe cană.
Dacă ești deschis și la alte variante, supa minestrone îți poate oferi 12 mg de licopen per porție. Deși licopenul din supe provine tot din roșii, poți adăuga un praf de bicarbonat de sodiu pentru a reduce aciditatea.
Alte alimente de evitat dacă ai GERD
Din păcate, unele alimente bogate în licopen sunt și pe lista celor care îți pot agrava refluxul, cum este grepfrutul. De fapt, multe fructe citrice ar fi bine să le eviți dacă ai GERD. Lămâile sunt de obicei cele mai problematice, urmate de lime și portocale. Alte fructe care pot irita stomacul includ prunele, rodia, zmeura și ananasul. Variante mai blânde pentru stomacul tău sunt mango, nuca de cocos și bananele.
Nu doar fructele îți pot declanșa simptomele. Poate iubești cafeaua de dimineață, dar aceasta, la fel ca orice băutură cu cofeină (energizante, kombucha, unele ceaiuri), îți poate agrava refluxul. Ciocolata intră și ea pe lista alimentelor iritante. Chiar și sucurile carbogazoase fără cofeină pot provoca reflux, iar zahărul adăugat sau îndulcitorii artificiali pot înrăutăți situația. Băuturile alcoolice îți pot irita stomacul și esofagul.
Și unele alimente sărate sau condimentate îți pot crea probleme: usturoiul, ceapa, feniculul, anumite condimente, ba chiar și menta (deși e considerată calmantă pentru digestie). Mâncărurile ultraprocesate sau bogate în grăsimi saturate ori trans pot, de asemenea, să îți agraveze refluxul.
Sursa: Health Digest


























