Studiu: Pacienţii cu boli ale gingiilor, de 9 ori mai predispuşi la deces în cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2

1 sangerarile gingivale jpg jpeg

Pacienţii care suferă de boli ale gingiilor sunt de nouă ori mai predispuşi la deces în cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2, arată un studiu publicat în Journal of Clinical Periodontology, publicaţia oficială a Federaţiei Europene de Parodontologie (EFP).

Studiul, realizat pe 568 de pacienţi cu COVID-19, a relevat de asemenea că pacienţii infectaţi cu coronavirus şi care suferă totodată de afecţiuni gingivale sunt de 3,5 ori mai predispuşi să fie internaţi la terapie intensivă şi de 4,5 ori mai predispuşi la ventilaţie mecanică.

Inflamaţia provocată de parodontită, cauza pentru creşterea riscului de complicaţii

Rezultatele studiului arată că, în cazul pacienţilor cu COVID-19 care suferă de afecţiuni gingivale, markerii de sânge care indică inflamaţia în organism au fost semnificativ mai mari. Astfel, una dintre concluziile propuse de cercetători este că inflamaţia ar putea genera ratele crescute de complicaţii.

„Rezultatele studiului ne arată că inflamaţia din cavitatea bucală ar putea provoca o creştere a agresiunii virusului SARS-CoV-2. Sigur că aceste premise trebuie cercetate în continuare,  însă este important să reţinem câteva lucruri esenţiale. Până la 50% dintre adulţi suferă de o formă uşoară sau moderată de parodontită, iar până la 10% dintre adulţi sunt afectaţi de forma severă, aceste statistici poziţionând-o până pe locul al şaselea în topul celor mai comune afecţiuni. 

Ştim deja că parodontita afectează sănătatea sistemică, fiind asociată cu bolile cardiovasculare sau diabetul, afecţiuni considerate comorbidităţi ale COVID-19. Cea mai sigură alegere pe care o putem face este să ne îngrijim de sănătatea noastră generală, incluzând aici sănătatea orală, şi să fim atenţi la semnalele pe care corpul încearcă să ni le transmită”, afirmă Dr. Florin Lăzărescu, Medic Stomatolog Coordonator, fondator al Clinicii Trident.

Cum ar trebui trataţi pacienţii COIVD-19 care suferă de parodontită?

Profesorul Mariano Sanz de la Universitatea Complutense din Madrid, unul dintre autorii studiului, a menţionat că bacteriile orale la pacienţii cu parodontită pot fi inhalate şi afecta plămânii, în special în cazul celor care utilizează un ventilator. 

„Acest lucru poate contribui la deteriorarea stării pacienţilor cu COVID-19 şi creşte riscul de deces. Personalul spitalului ar trebui să identifice pacienţii cu COVID-19 care au parodontită şi să utilizeze antiseptice orale pentru a reduce transmiterea bacteriilor,” a declarat acesta.

Informaţii suplimentare despre studiu:

Acesta a fost realizat pe 568 de pacienţi din Qatar, diagnosticaţi cu COVID-19 între lunile februarie şi iulie ale anului 2020. Dintre cei 568 de pacienţi, 40 au prezentat complicaţii (au fost internaţi în unitatea de terapie intensivă [ATI], au avut nevoie de ventilator sau au decedat). S-au colectat informaţii despre afecţiunea gingivală şi alţi factori care ar putea fi asociaţi cu complicaţiile COVID-19, inclusiv indicele de masă corporală (IMC), fumatul, astmul, bolile de inimă, diabetul şi hipertensiunea arterială. De asemenea, s-au obţinut date privind nivelurile sanguine ale substanţelor chimice legate de inflamaţia din organism.

Dintre cei 568 de pacienţi cu COVID-19 din studiu, 258 (45%) sufereau de afecţiuni gingivale. După ajustarea în funcţie de vârstă, sex, IMC, statututul de fumător şi alte afecţiuni, raportul de probabilităţi pentru complicaţiile COVID-19 la pacienţii cu afecţiune gingivală, comparativ cu cei fără afecţiune gingivală, a fost de 3,67 pentru toate complicaţiile COVID-19, 3,54 pentru internarea la terapie intensivă, 4,57 pentru nevoia pacienţilor de ventilaţie mecanică şi 8,81 în caz de deces.

Ce puteţi face pentru a preveni afecţiunile gingivale

Spălaţi-vă dinţii cu atenţie mai mult de o dată pe zi folosind o periuţă de dinţi manuală sau electrică.

Curăţaţi zilnic spaţiile dintre dinţi folosind o perie interdentară (sau aţă dentară dacă golurile sunt prea strânse).

Clătirile bucale specifice sau pastele de dinţi pot fi utilizate pe lângă curăţare pentru a reduce inflamaţia.

Nu fumaţi, menţineţi o greutate sănătoasă, aveţi o dietă echilibrată, faceţi mişcare, reduceţi stresul.

Dacă aveţi diabet, controlaţi-vă glicemia.