Te trezeşti cu ochii roşii? Acestea ar putea fi cauzele!

image

Albul ochilor sau sclera este plină de vase de sânge minuscule. Dacă aceste vase de sânge se dilată sau se umflă, ai ochii roșii, mai ales la trezire. Cauzele sunt numeroase, iar un diagnostic cu precizie este pus de medicul oftalmolog.

Este importantă distincția între cauzele care nu sunt urgente și cele care presupun afecțiuni mai grave și care au ca simptom ochii roșii. Când apar şi vedere încețoșată sau dublă, modificări ale vederii, sensibilitate la lumină sau halouri în jurul imaginii, greață și vărsături, scurgeri oculare, este indicat consultul oftalmologic.

Oboseală și lipsă de somn

Dacă nu dormi suficient, se reduce cantitatea de lubrifiere și de oxigen care ajunge la nivelul ochilor, provocând apariția temporară a roșeții.

Sindromul ochiului uscat

În timpul somnului, ochii pot reduce producția de lacrimi lubrifiante. Acest lucru poate duce la uscăciune și roșeață la trezire. La persoanele cu sindrom de ochi uscat, ochii roșii dimineața pot avea această cauză.

Consumul de alcool în exces

Dacă ai consumat alcool o seară înainte, s-ar putea să te trezești cu ochii roșii. Asta pentru că alcoolul este un diuretic, adică deshidratează organismul, inclusiv ochii.

Iritanți de mediu

Poluanţi precum praful şi fumul de țigară sunt iritanți care pot înroși ochii. Aerul uscat, lipsit de umiditate, poate avea și el acest efect iritant.

Vezi şi: Aşa se manifestă bolile care te pot lăsa fără vedere!

 Sindromul vederii computerizate

Dacă folosești dispozitive digitale 2 sau mai multe ore la rând, mai ales dacă faci asta noaptea târziu, s-ar putea să te trezești cu ochii roșii în fiecare dimineață. Utilizarea computerelor și a dispozitivelor digitale stresează ochii şi răresc clipitul și hidratarea, reducând cantitatea de umiditate din ochi, provocând roșeață.

Alergiile

Polenul, acarienii, părul de animale de companie și alți alergeni pot provoca mâncărime, roșeață și lăcrimare. Indiferent dacă alergiile sunt sezoniere sau pe tot parcursul anului, administrarea unui antihistaminic reduce simptomele.

Uveita

Uveea este stratul mijlociu al ochiului și parte a corpului care alimentează retina cu sânge. Persoanele cu uveită pot avea simptome precum vederea înceţoşată, durerile oculare, ochii roşii şi sensibilitatea la lumină. Ea poate deveni o amenințare serioasă pentru vedere și necesită tratament de specialitate.

 Lagoftalmia nocturnă

Această condiție face ca pleoapele să nu se închidă complet în timpul somnului. Poate fi un simptom al unor afecțiuni grave care necesită îngrijirea unui medic. Acestea includ paralizia lui Bell și bolile autoimune.

Pe lângă ochii roșii dimineața, simptomele lagoftalmiei nocturne includ durere, iritație, ochi care lăcrimează și o senzație de particule în ochi care se simt ca un corp străin.

Hemoragia subconjunctivală

Această afecțiune este cauzată de un vas de sânge spart sau scurs în ochi, inclusiv o vătămare a ochiului. Dacă ai avut o leziune oculară, consultă medicul pentru a exclude complicații grave. Hemoragia subconjunctivală nu doare, dar poate da senzația de nisip în ochi.  

Inflamație a pleoapelor

Blefarita sau inflamaţia pleoapelor poate fi cauzată de diverşi iritanți, bacterii, ciuperci și virusuri. Pe lângă ochii roșii și inflamați la trezire, blefarita poate provoca mâncărime, sensibilitate la lumină și cruste pe pleoapele superioare. Picăturile pentru ochi sau lubrifiante sunt adesea prescrise pentru tratamentul blefaritei. De asemenea, pot fi prescrise antibiotice.

Conjunctivită

Este o inflamație a ochiului care poate fi bacteriană, virală sau alergică. Provoacă roșeață, mâncărime, durere și scurgere la unul sau la ambii ochi. Persoanele afectate pot avea şi o crustă a genelor, ceea ce face dificilă deschiderea ochilor dimineața. Conjunctivita bacteriană este tratată cu antibiotic, iar conjunctivita virală se tratează cu comprese calde și picături lubrifiante pentru ochi.

Glaucomul acut

Poate apărea la trezire sau în timpul zilei și este cauzat de o creștere bruscă și rapidă a presiunii oculare. Este, de obicei, însoțită de durere și reprezintă o amenințare pentru vedere.